Frågetecken kring New York City FC

New York City FC kommer bli nästa lag i MLS från och med 2015. Baseboll-laget New York Yankees och Manchester City har gått ihop för att göra det till verklighet.

Men är det verkligen en bra idé för någon?

Frågan kanske inte är rätt ställd då det krävs något otroligt för att skada Man City eller Yankees men är det bra för staden, folket eller MLS? Tveksamt. Framför allt är det raka motsatsen till vad man gjort tidigare vilket är att försöka legitimisera sporten genom att främst lyfta fram lag som redan finns och imponerat publik- och resultatmässigt på lägre nivå.

Har ni inte koll på New Yorks fotbollshistoria kan man kortfattat säga att man hade en ”boom” i hela landet på 70-talet när Pele och Beckenbauer med flera spelade i New York Cosmos och Johan Cruyff spelade i LA Aztecs bland annat. Men NASL som då ligan hette föll snabbt då den i princip bara hade stora namn och glamour.

MLS har funnits från och med USA VM -94 och man har lärt sig av NASLs misstag vilket gjort att man nu i många år snarare har växt långsamt. Visserligen värvades Beckham in vilket gav fotbollen ett stort genomslag men han har backats upp av en ganska välskött organisation som även satsat på ungdomsfotboll och främjat supportrar och inhemska stjärnor.

Man har i flera fall inte bara skapat nya lag utan upphöjt amatörlag med större supporterskaror som Portland och Seattle framför allt från nordvästra USA. De och Vancouver tillhör den geografiska delen ”Cascadia” som blivit ”The heartland of North American soccer”. Likt Nordvästra England till exempel.

Det har dock länge pratats om att New York skulle få ett ytterligare lag till den gräns att akronymen ”NY2” blivit ett vedertaget begrepp och det har skrivits artiklar om var man ska bygga arenan eller till och med arenorna i tätbyggda New York. Man har nämligen länge haft ett lag i New York som först hette Metro Stars men senare köptes upp av Red Bull – New York Red Bulls – men likt andra sportlag i staden har man fått flytta utanför stadens fem ”borruoughs”(tänk kommuner) till New Jersey vilket är en bit att åka framför allt om du bara är en spontan åskådare.

Lägg till att inte alla är helt positiva till ett lag sponsrat av Red Bull som inte varit särskilt framgångsrikt trots större investeringar och det är tydligt att man känner att det finns många supportrar som man går miste om. Jag vet att många fortfarande inte har särskilt höga tankar om fotbollen i USA men det är verkligen populärt numera och framför allt har det ett längre tag börjat ses som lite coolt. Portland och Seattle är städer kända för sina ”hipsters”(om man ska vara så fri med användandet av begreppet) och där har Seattle Sounders över 40,000 på läktarna. Och över hela ligan ligger genomsnittet på nästan 19,000 vilket är mer än både NHL och NBA(vilket visserligen spelas inomhus) och på världsrankingen är det som Franska Ligue 1 och Holländska Eredivisie. Och New York är ju verkligen en stad med en ung, urban befolkning och med gott folk från andra länder vilket gör att NY blivit en fotbollsintresserad stad men problemet är som sagt att Red Bulls inte är särskilt tilltalande vilket gör att fler istället har ett europeiskt eller sydamerikanskt favoritlag som man följer. Kollar man bara efter kan man hitta pubar som visar engelska matcher tidigt på morgonen.

Ingen eller åtminstone väldigt få ställer sig emot ett nytt lag i New York men problemet med just denna idén, detta laget är att delvis ”by association”. Man hör ihop med Man City och Yankees. Yankees gillar väldigt många förstås men det finns många som ogillar dem lika mycket och även om City kanske kan tänkas lite harmlöst är de inte alls uppskattade just i New York där det finns gott om fans till Man Utd och Arsenal och andra engelska lag. Många kan förstås vika sig bara för att man vill se bra fotboll på plats men frågan är om man kan locka till sig några riktiga supportrar till laget? För många som fastnat för MLS har man upptäckt den europeiska fotbollen men sedan också velat vara aktiv och därefter följt sitt lokala lag men hur lockande är dessa om den potentiella supportern inte uppskattar kopplingen till Man City eller till Yankees?

Det finns redan ett prejudikat i form av Chivas USA i Los Angeles som man tillsammans med de stora mexikanska Chivas Guadalajara skapade för att locka till sig de många Mexikaner och ”Hispanics”(latin- och sydamerikaner) men det har varit ganska misslyckat. Man drar 13,000 till skillnad mot Los Angeles Galaxy på samma arena som drar 23,000 och man har inte presterat på planen. Många Mexikaner som invandrar har redan sitt lag ifrån Mexico och om man då inte håller på Chivas varför skulle man stödja dem?

Ett annat problem är att många tycker att någon annan del av USA skulle få ett MLS-lag istället. Orlando som spelar i en av de lägre ligorna har trots den låga nivån lockat nästan 10,000 till sina matcher och det finns inget annat lag i Florida som är en stor delstat med gott om lag i andra sporter. Man har dessutom planer på att bygga ut arenan vilket skulle göra den duglig och stor nog.

San Antonio drar nästan lika många på sina matcher, Minnesota och Atlanta bygger nya arenor och i St Louis hade man 48,000 på en vänskapsmatch mellan Man City och Chelsea.

Och slutligen vad som skulle kunnat vara lösningen på allt – New York Cosmos. Det gamla storlaget är fortfarande stort världen över och som klubb har man återuppstått nyligen för att spela i den nya versionen av NASL som ungefär blivit en andradivision till MLS.

Men förhandlingar mellan MLS och Cosmos har inte kommit någon vart. Vissa spekulerar om att det beror på att Cosmos vill vara mer individuella olikt i MLS där ligan bestämmer mycket, det sägs att man föredrar NASL för att man kan locka fler utländska investerare dit och att NASL ska kunna utmana MLS. Och att MLS inte ville ha Cosmos för att de är ett för stort namn i sig som har en längre egen historia, inte en av deras egna helt enkelt.

Det kan därför bli en dragkamp om supportar mellan Cosmos och NYFC där Cosmos lär vara billigare, ”coolare” och ha en historia medan NYFC är dyrare och har kopplingar till Yankees och Man City. Skillnaden blir lite lik mellan att gå på Premier League eller någon mindre engelsk klubb i de lägre divisionerna men den större klubben saknar helt historia.

Det enkla svaret är kanske att allting löser sig för att New York City FC har pengar bakom sig och en stor organisation för pengar brukar ofta slå allt annat men om man försöker kapitalisera på alla redan sedan tidigare fotbollsintresserade New Yorkers är det klart möjligt att man kommer misslyckas och istället få se Cosmos göra succé.

Leave a Comment