Frankrike-Spanien 0-2

Frankrike-Spanien 0-2
0-1 Xabi Alonso (19), 0-2 Xabi Alonso (89)

Inför matchen skulle detta bli den stora mest spännande matchen i kvartsfinalerna. Men Spanien tog direkt tag i matchen och fick den snabbt dit man ville och Frankrike var uddlösa och hade allt som allt 2 skott på mål under hela matchen. De hade svårt att få tag på bollen och när man väl hade den så kunde man inte bita sig fast i Spaniens anfall utan förlorade bollen och fick börja om.

Spanien som under hela turneringen varit under kritik i Spanien för att inte spela underhållande och att det har sett trögt ut kom till start med samma lag som mot Italien, alltså utan en riktig anfallare. Denna gång såg det mist lika hemskt ut som sist. På vänstra sidan av planen såg det bra ut för Silva och Fabregas följde med i anfallen och sökte boll i boxen men på den högra sidan såg det helt tomt ut då Iniesta dragits sig inåt i banan och många gånger hängde inte Alba med i anfallen och då blev deras sida helt tom och allt spel samlades i ett hörn.

Frankrike satte sig snabbt i problem då man pressade högt upp på plan. Redan strax utanför sin planhalva. Det gjorde att Klishy fick mycket att göra. Ribery hjälpte inte till i försvaret samtidigt som Alvaro Arbeloa gick högt upp på plan. Klishy som hade hand om Silva var tvungen att gå med honom och eftersom Ribery inte backade hem kunde Alvaro Arbeloa slå inlägg, vilket han också gjorde ett flertal gånger.

Spanien tog som sagt tag i matchen på en gång och fick snabbt matchen dit man ville. Man passade runt med högt självförtroende. I halvtid fick SVT fram statistik att Spanien hade 398 passningar mot Frankrikes 170. Det var ingen snack om saken Spanien var det bättre laget och tog sig välförtjänt till semifinal.

1-0 kom i den 19 minuten efter att Iniesta gett bollen på djupet till Jordi Alba som tog sig förbi sin försvarare och fick in ett underbart inlägg mot den andra stolpen och Xabi Alonso kom in helt omarkerad och kunde enkelt utan press sätta in 1-0 till Spanien. Efter 1-0 spelade Spanien om möjligt med ännu mer lugn och med mer självförtroende. Frankrike försökte och försökte att få tag på bollen och bita sig fast i Spaniens straffområde men Spanien har flera försvarare i världsklass och det gick inte för Frankrike.

I andra halvlek fortsatte Spanien med sitt spel och Frankrike fortsatte med sina tama försök. När väl de fick tag på bollen passade de runt i mitten och kom inte i närheten av Spaniens straffområde och när de väl gjorde det visade Spaniens Iker Casillas varför han för fjärde året i rad är utsedd till världens bästa målvakt av FIFA. Han var rätt ute på alla bollar och han är nu den enda målvakten som bara släppt in ett mål under hela turneringen och den enda som hållit nollan i tre matcher i rad.

2-0 kom i den 90 minuten på straff. Santi Cazorla slog bollen till Pedro som drogs mer och det blev straff. Xabi Alonso tog den och satte den kyligt i mål. Det andra målet för Real Madrids spelgeni.

Det som jag blev förundrad över var Frankrikes ovilja. Det var ingen som ens försökte driva på laget utan, när de hade bollen passade de runt i mitten och kom nästan aldrig till Spaniens straffområde. Och allt som tiden gick visade de inte heller några tecken på panik eller att vilja intensifiera sina försök utan man fortsatte som vanligt. Det var det konstigaste för mig. Vilket annat lag som helst som hade 1-0 i backen skulle kämpa och visa vilja och glöd för att vända på matchen eller att ens få in ett mål. Men nej spelarna ville inte. Inte ens tränaren försökte pusha på sina spelare, han stod tyst och tittade på.

På onsdag väntar Portugal i en semifinal för Spanien. Jag tror att Spanien tar den med 1-0 och går till final. Det av en enkel anledning, världens bästa fotbollsspelare, Cristiano Ronaldo tränar dagligen med fem av de spelare som var i startelvan igår. De vet hur man löper, hur han spelar och hur han tänker på plan. Ytterligare en hel del spelar mot honom i ligan och vet också de hur man stoppar denna man. Han kommer inte att få lika mycket utrymme som mot Tjeckien och kommer han förbi två av världens bästa försvarare väntar världens bästa målvakt som han tränar skott mot dagligen i Real Madrid. Iker Casillas vet hur han ska hantera hans skott.

Av: Sara Khatmi

Leave a Comment