Genomgång av Premier League Del 1 – West Ham

Den klassiska klubben från Östra London som många, om inte de flesta, anser hör hemma i Premier League är tillbaka efter bara en säsong i The Championship. Ägarna Sullivan och Golds satsning på Sam Allardyce gick hem. Om än knappt då man misslyckades med att ta en direktuppflyttningsplats men lyckades manövrera sig igenom playoffspelet på ett imponerande sätt.

Något som var ett krav för att Allardyce skulle få stanna och rent ekonomiskt fundamentalt för West Ham, särskilt om man nu kommer få flytta in på den nybyggda Olympiska stadion vilket fortfarande är högst oklart.

Transfers

In – Mohamed Diame, gratis(från Wigan), Stephen Henderson, okänd summa (från Portsmouth), Jussi Jääskeläinen, gratis(från Bolton), George McCartney, gratis(från Sunderland), Raphael Spiegel, gratis(från Grasshopper) och Modibo Maiga, okänd summa(från Sochaux)

Ut – Peter Kurucz, klubblös, John Carew, klubblös, Abdoulaye Faye, Hull, Julien Faubert, Elazigspor, Papa Bouba Diop, klubblös, Frank Nouble, Wolverhampton, Freddie Sears, Colchester, Olly Lee, Barnet, Marek Stech, Yeovil, Robert Green, QPR

Laget

Målvakter

Inför säsongen har man värvat både rutinerade gamle Jääskeläinen som Allardyce samarbetade länge med i Bolton och den rätt unga Stephen Henderson som var på lån i klubben under förra säsongen som back-up åt Green. Rimligen är det tänkt att Jääskeläinen ska vara förstavalet men Henderson är en lovande målvakt som helt klart lär kunna utmana. Särskilt eftersom Jääskeläinen i Bolton blev petad av Adam Bogdan efter flera skakiga insatser. En skakig gammal målvakt och en oerfaren yngre målvakt om man ska se på det krasst.

Betyg(1-5) – 1

Backar

Individuellt är det inte någon vidare namnkunnig skara. James Tomkins tillsammans med Winston Reid eller Abdoulaye Faye var den vanligaste mittbackskonstellationen. Bakom det har man i stort sett ingenting, särskilt inte efter att Faye lämnat för Hull. Man har visserligen nyligen värvat Ivan Ramis från Mallorca så jag tror inte att Reid kommer fortsätta hålla en ordinarie plats men om Ramis kan anpassa sig till PL är också ett frågetecken.

Även om man har en god defensiv organisation tack vare Big Sam Allardyce och hans stab skulle man nog behöva förstärka försvaret. Ytterbackarna – Guy Demel, Joey O’Brien, Matt Taylor och George McCartney är inte heller riktigt Premier League klass.

Betyg(1-5) – 2

Mittfältare

Nu pratar vi. Mark Noble och Mohamed Diame. Det är Europaspel klass på det nästan. Skulle Newcastle tappa Cabaye och Tiote i skulle Noble & Diame vara bra budgetersättare. Rent teoretiskt och om nu nyförvärvet Diame passar ihop med Noble.

Noble och Diame är främst en defensiv mittfälts duo men båda har visat upp dugliga offensiva kvaliteter. Noble med ett fint passningspel och Diame har i Wigan gjort många bra offensiva löpningar. De är dessutom viktiga pjäser i defensiven och förväntas vara de som kan stödja det unga mittförsvaret och offensiva ytterbackarna, Matt Taylor framför allt. Om han nu inte flyttas upp helt i och med att West Ham lär vara ett mer defensivt inriktat lag denna säsongen då man inte är ett topplag.

Ifjol var Nolan en nyckelspelare, inte den spelaren han förväntades vara men likväl en poängspelare av rang. I och med West Hams anfallsköp är jag nästan lite tveksam till om Nolan har en startplats. För Noble och Diame bör vara innermittfältsduon man ska satsa på.

Å andra sidan spelade man oftast en 4-5-1 variant på bortaplan ifjol vilket är det man får jämför med deras flesta matcher kommande säsong där Nolan förstås oftast spelade i den där offensiva mittfälts/släpande anfallsrollen som han trivs bäst i.

Kanterna är deras svaghet på mittfältet. Ifjol var det ofta ytterbackarna som skötte kantspelet och sedan man tappat Julien Faubert utan att i nuläget ersatt honom talar det för att man kommer spela med mer centrerade yttrar. Som Jack Collison som ifjol fick ett rejält genombrott, ett andra efter skadorna kanske man ska kalla det. Inte otroligt vore att man spelar den offensiva yttern/anfallaren Ricardo Vaz Té på ena kanten med Jack Collison på andra för att balansera det utan att spela utpräglat 4-4-2.

Sedan ska man inte glömma bort Ravel Morrison heller trots att han ifjol bara spelade i drygt 10 minuter.

Betyg(1-5) – 3

Anfallare

Bredden är den främsta styrkan och kanske en svaghet. Carlton Cole, Modibo Maiga, Ricardo Vaz Té, Sam Baldock och några ynglingar på det.

Allardyce gillar att spela med en stor anfallare och antingen någon bakom honom (ex. Nolan) eller en mindre anfallare bredvid, som antingen kan vara en kreativ anfallare som Vaz Té eller en målskytt likt Baldock eller Maynard.

Väljer man att utgå från en ensam anfallare undrar jag verkligen om Baldock och Maynard har något i West Ham att göra. Baldock är nog för liten och klen för att spela ensam anfallare medan Maynard nog klarar det fysiskt men är fjärde/femtevalet.

Kan Maiga bli en ny Demba Ba eller Papiss Cissé? 

Betyg(1-5) – 3

Totalbetyg

9

Mål

Att säkra ett nytt kontrakt. Med att återetablera sig som ett strävans mål. Att säkra kontrakt ser i nuläget svårt ut, klart görbart men man är något svag därbak trots att organisationen är stark tycker jag man behöver förstärkningar. Då borde man kunna klara sig med marginal.

Leave a Comment