Genomgång av Premier League, Del 10 – Sunderland

Sunderland har under de senaste åren blivit kända som mittenlaget som skräller och alltid utmanar dem stora.
Nu är man trötta på att harva i mitten.
Klubben har storsatsat i sommar och köpt hela nio nya spelare hittills vilket gör dem till Premier Leagues aktivaste klubb på spelar marknaden.
Budskapet är tydligt de svarta katterna ska ut i europa.

För bara två år sedan var vi vana vid att Sunderland slogs i botten av tabellen för sin överlevnad men sedan hände något. Man fick framförallt in Daren Bent som började ösa in mål för de ”svarta katterna” och säsongen 2009-10 tog man steget upp till 13:e plats och lite säkrare mark och förra säsongen slutade det med en 10:e plats i tabellen och då hade man ändå en mycket tung period efter december då Bent lämnade klubben för att istället gå till Aston Villa. Sunderland har hela tiden sakta men säkert jobbat upp sig från bottenskiktet och den här sommaren har man storsatsat på spelarmarknaden. Visserligen har man tappat Jordan Henderson till Liverpool vilket får ses som en stor förlust men istället har man köpt hela nio spelare! Det började med att man fick klart med svenske Sebastian Larsson på fri transfer men framförallt har klubben lyckats sno åt sig Connor Wickham från Ipswich Town som kallats den nye Wayne Rooney och jagade av så väl Tottenham, Liverpool och Arsenal och dessutom har man övertygat Sir Alex Fergusons två favorit backup försvarare John O´Shea och Wes Brown att lämna bänken på Old Trafford för rampljuset på Stadium of Light. Jag är imponerad över hur Steve Bruce har lyckats köpa enligt mig helt rätt spelare. Han har lyckats få in en landslagsman (Larsson) som ville till en bra klubb där han samtidigt kunde få spela, övertygat en ung supertalang med potential att bli en världsstjärna (Wikham) att det är bättre att skynda långsamt och gå till en klubb där man får spela än att rusa till första bästa superklubb och fastna på bänken och slutligen har han övertygat två tro tjänare på Manchester Uniteds bänk att det var dags att vandra bort från klubben där dem knappt fått spela och istället gå till en klubb där dem kan räkna med speltid och en chans att få visa vad dem går för.

Som om det inte räckte med de fyra ovanstående har man även värvat Birminghams mittfältare Craig Gardner, målvakten Kieran Westwood på fri transfer från Coventry, den Sydkoreanske anfallaren Dong Won Ji  och även försvaren David Vaughan från nedflyttade Blackpool. Både Vaighan och Sebastion Larsson har pratat om att man vill satsa på att ta Sunderland ut i Europa. Frågan är om det är möjligt för klubben att på tre säsonger ta sig från botten till en topp sju placering? Jag skulle vilja säga att om man får en bra start och inte allt för många skador kan man åtminstone slås om en av platserna, förutsatt att Liga Cupen nästa år vinns av något av topplagen annars blir det nog svårt. Sunderland ser starkare ut än på många år med Sebastian Larsson och Connor Wikham i laget så kommer man knappast sakna Jordan Henderson och Daren Bent och i O´Shea och Brown har man två stabila mittbackar som vet vad som krävs för att bli ett topplag. Enda problemet kan vara att målet har sats så högt och pressen kan bli för stor på Connor Wikham för även om han ses som Englands främste talang och allt snack om att han är den nye Wayne Rooney så måste man komma ihåg att han aldrig spelat på Premier League nivå och frågan är vad som händer om han skulle få svårt att komma in i det? Men just därför tyckte jag att han tog ett mycket moget och bra beslut när han gick till Sunderland för här kommer han att kunna fortsätta utvecklas till den världsspelare han har potential att bli. Vi har sett alldeles för många spelare gå till för stora klubbar för tidigt för att därefter försvinna.

Sedan så har även läget för att lyckas försämrats något när O`Shea åkte på en skada direkt efter att han värvats och även om Bruce lugnat alla med komentaren ”Vi ska ha honom i form om en månad inte nu” så påverkar det självklart O`Sheas inledning av säsong genom att han inte kan träna ordentligt. En annan skada som lär påverka laget är att lagets så stabile skotskemålvakt Craig Gordon lär gå skadad ett bra tag till något som tvingat Bruce att värva Kieran Weswood från Coventry. Gordon har blivit en nyckelspelare för klubben och hans stabila målvaktspel hade varit vad Sunderland behövt för att på alvar utmana om en plats bland topp sju. Frågar ni mig så är Gordon när han är som bäst Storbritaniens bäste målvakt, med all respekt för Joe Hart, och i sina bästa stunder så har Gordon känts som en ogenomtränglig vägg och frågan är om Westwood är redo att axla den rollen?

Supertalangen Connor Wickham hamnade i Sunderland. Foto: Wikipedia

Supertalangen Connor Wickham hamnade i Sunderland. Foto: Wikipedia

På mittfältet ser det riktigt bra ut med nytillskotten Sebastian Larsson och Craig Gardner från Birmingham som täcker upp förlusten av Jordan Henderson. I övrigt har man redan på mittfältet franske yttern Steed Malbranque och även den så ökände hårde ben knäckaren Lee Catemole som på de tre senaste säsongerna fått minst ett rött kort och aldrig mindre än åtta gula, det blev två röda och tio gula förra året. Gardner och Catemole känns som ett ganska så ultimat radarpar Catemole med sina hårda tacklingar som en defensiv försvarspjäs och Gardner med sin målfarlighet, vann interna skytteligan i Birmingham förra säsongen, och dessutom har man de snabba Malbranque och Seb på varsin kant.

Sunderland känns som ett mycket spännande lag att följa i höst då jag törs säga att laget kommer att chocka åt något håll. Antingen så fungerar den här satsningen och killarna hittar varandra snabbt och Sunderland går mot sin dröm om att få spela i Europa League eller också blir det katastrof. För vi vet ju alla hur svårt det ibland kan vara att få ett antal spelare att passa ihop. Det är just det som gör fotboll så intressant men samtidigt så svår att det är så svårt att värva ihop ett lag och nå framgång direkt, fråga Manchester City om den detaljen. Jose Mourinho är undantaget men han är som alla vet å andra sidan som från en annan planet. Jag tror att Sunderland kan ha ett bra år framför sig om man bara kan få spelarna att fungera tillsammans, något jag förutsätter att Steve Bruce jobbar med för fullt nu. Vi får se om vi har den svarta katten på en Europa-League plats i maj.

 

2 Comments

  1. Djak

    Vart slutar de i serien?

  2. Anders Moberg

    Skulle tro kring nionde till sjunde plats. 

Leave a Comment