Genomgång av Premier League, Del 14 – Bolton

Bolton slutade förra säsongen på en fjortonde plats, sju poäng ned till sträcket i en rekordjämn avslutning på förra årets upplaga av Premier League. En anledning till att man klarade av att fixa ett nytt kontrakt till nästa säsong var på grund av att man är ett hemmastarkt lag, något som visat sig vara livsviktigt i varje liga. Förra säsongen så lyckades man att vinna hemma mot både Tottenham och Arsenal och även tvinga fram Manchester United till ett kryss. Men även om man är ett bra lag på hemmaplan så var man alldeles för ojämna sett över en hel säsong och man tappade alltför många viktiga poäng för att verkligen kunna hota om några viktigare platser. Platser som jag absolut tycker att man kan utmana om. För Bolton var vid ett tillfälle med i toppen, även om det var väldigt tidigt på säsongen så var man ändå där och man vann matcher. Men då levererade också nyckelspelare som Kevin Davies och Johan Elmander. Dessa spelare levererade dock inte säsongen ut, i alla fall inte målmässigt och då stagnerade även Bolton.

Bolton innehaver ett väldigt tråkigt rekord, man har inte vunnit en toppliga på 72 år, detta är det längsta en engelsk klubb har lyckats att gå utan att vinna en serie. Och tyvärr så känns det väll som om de inte kommer att kunna utmana om en titel på väldigt många år, såvida man inte ramlar ner i the championship. Och även om man inte ska sitta här och snacka om vad som Bolton ska göra för att lyckas vinna Premier League så kan man väll ändå sitta här och prata om vad de måste göra för att nå en Europa plats? För en sådan plats tycker jag att man kan nå, men någon go värvning måste nog göras då. Hittills så har man lyckats plocka till sig Chris Eagles och Tyrone Mears ifrån Burnley. Nigel Reo-Coker ifrån Aston Villa och Darren Pratley ifrån nykomlingarna Swansea. Lämnat har åtta stycken gjort och de som är mest värda att nämna så är det ju så klart Johan Elmander som har gått till turkiska Galatasaray, Tamir Cohen som inte har någon klubb än och målvakten Ali Al-Habsi som har gått till Wigan. Chris Eagles tycker jag ska bli väldigt intressant att se, då han återvänder till Premier League och känns som en spelare som kan förändra en matchbild till fördel för Bolton. Dock så har en nyckelspelare redan skadats och kommer med all säkerhet att missa hela säsongen, syd koreanen Chung-Young Lee åkte på ett benbrott när Bolton mötte Newport County. De senaste rapporterna tyder på att det blir minst 9 månaders frånvaro från fotbollen. Väldigt tråkigt att se sådana viktiga och lovande spelare bli skadade. Lee hade en helt fantastisk fjolårssäsong och lyckades också vinna Boltons bästa spelare 2010, Boltons pris för bästa nykomling säsongen 2010, North West Premier League spelare säsongen 2009-2010 och han blev även framröstad av spelarna i Bolton till säsongens bästa spelare 2010. På ett eller annat sätt så måste man kunna ersätta honom, kortsiktigt eller långsiktigt. Lee är en yttermittfältare som konstant hotar motståndarna med sin teknik och snabbhet. En spelare med liknande egenskaper hade gjort väldigt mycket för Bolton, även om jag personligen tror att Chris Eagles kommer att få spela en del yttermittfältare.

Just nu så har Bolton spelat klart sin försäsong som bland annat innehöll en USA turné där man mötte FC Tampa Bay, Orlando City och Huston Dynamo. Efter de matcherna har man bland annat mött lag som Levante som till vardags tillhör den spanska högsta ligan. Totalt så har man spelat 8 träningsmatcher och vunnit sex av dessa och förlorat två. Premier League drar igång den 13 Augusti för Bolton som då reser till Loftus Road och möter nykomlingarna Queens Park Rangers. Första hemmamatchen spelas den 21 augusti mot Manchester City.

Så, hur kommer det nu att gå för Bolton, blir det flipp eller flopp? Förra säsongen känns som något mitt emellan och frågan är om Bolton kommer att ta ytterligare ett steg i rätt riktning denna säsong. En sak är dock säker. Man kommer att sakna Chung-Young Lee.

Fortsätt gärna att läsa vår genomgångsserie, nästa lag att granskas kommer att bli Martin Olssons Blackburn.

Boltons hemmarena Reebok Stadium. Foto: Liz Dawson

Leave a Comment