Genomgång av Premier League Del 4 – QPR

1882 grundades St Jude’s i nordvästra London. Sju år senare blev laget professionellt, då under det nuvarande namnet Queens Park Rangers.

Det 130-åriga laget har ännu inte vunnit något större än ligacupen, men framtiden är ljus. Säsongen 2010/11 vann man Championship efter att ha legat i mitten av tabellen under några år. Första säsongen i Premier League klarades av med minsta möjliga marginal, och de rika ägarna har fortsatt att satsa på laget. Det är dags att etablera sig som ett stabilt Premier League-lag.

 

Transfers

In: Robert Green (free transfer), Ryan Nelsen (free transfer), Samba Diakité (Nancy), Andy Johnson (free transfer), Fábio (Manchester United, lån), Ji-Sung Park (Manchester United), Junior Hoilett (free transfer)

Ut: Paddy Kenny (Leeds), Fitz Hall (klubblös), Peter Ramage (klubblös), Danny Gabbidon (klubblös), Danny Shittu (klubblös), Gary Borrowdale (klubblös), Lee Cook (klubblös), Rowan Vine (klubblös), Patrick Agyemang (klubblös)

 

Truppen

Målvakter

Fjolårets förstemålvakt Paddy Kenny lyckades aldrig göra samma succé i Premier League som han gjorde i Championship, och ett målvaktsbyte stod högt upp på prioriteringslistan. Kenny gick till Leeds, och istället värvades klubblösa Robert Green in. Den rutinerade Green kan vara ojämn i vissa stunder, men högstanivån är hög, och QPR kan känna sig förhållandevis trygga längst bak. Radek Cerny finns som stabilt reservval, medan irländaren Brian Murphy får ta rollen som tredjemålvakt.

Betyg: 2

Försvar

Inte heller försvaret var det som utmärkte QPR mest under fjolårets säsong. Trots att Danny Gabbidon inte fick något förlängt kontrakt är denna lagdel betydligt starkare nu än i våras. Ryan Nelsen och Fábio bidrar med mycket hög konkurrens till spelare som Anton Ferdinand, Nedum Onuoha och Luke Young. Förvänta er ett par fler hållna nollor än förra säsongens 7. Några läckor kommer inte att finnas i denna täta lagdel.

Betyg: 3

Mittfält

Tyvärr är lagkaptenen Joey Barton avstängd de inledande 12 omgångarna, vilket självfallet är en stor förlust. Trots dumheterna är Barton onekligen en av Premier Leagues bästa mittfältare, och det kommer att finnas ett stort hål att fylla under hösten. Ser vi bakom Barton hittas ändå ett överflöd av bra namn, såsom Kieron Dyer, Adel Taarabt, Ji-Sung Park och Junior Hoilett. Mittfältet är i allmänhet mycket tekniskt, vilket ger hårdslitande Park och starka Diakité en del ansvar vad gäller variation av spelet. Bartons avstängning drar ändå ner betyget en bit.

Betyg: 3

Anfall

Om mittfältet ger små signaler om klass, så håller anfallet en otrolig nivå. Andy Johnson har värvats, och har sedan tiden i Fulham ett farligt samarbete med Bobby Zamora. Utöver denna duo hittas även förra säsongens bästa målskytt i Heidar Helguson, problemfyllda stjärnan Djibril Cissé, och två perfekta inhoppare i DJ Campbell samt Jay Bothroyd. Anfallet i QPR har både bredd och spets. Detta anfall kan konkurrera med de bättre anfallen i ligan.

Betyg: 4

Totalt

Mark Hughes står inför en mycket tacksam uppgift nästa säsong. Pengar finns i överflöd, målen är låga satta sett till spelarmaterialet, och någon större press finns inte så länge han håller sitt lag ovanför nedflyttningsstrecket. QPR ska etableras som ett stabilt Premier League-lag, och därifrån satsa på en Europaplats. Mark Hughes har allt att vinna, och inget att förlora. Lagets kvalitet flödar, och allt i närheten av en bottenstrid vore ett stort fiasko. QPR har potential för att skrälla ordentligt i år – om man satsar på det.

Betyg: 12

 

Mål

QPR har en ganska enkel filosofi. Framgång ska nås. Tempot spelar mindre roll, bara framgångarna kommer. Jag vågar påstå redan nu att QPR inte är i närheten av någon bottenstrid när våren kommer. En stabil mittenplacering är trolig. Man får ändå inte glömma att QPR är ett lag på kraftig uppgång. Att underskatta detta hemmastarka lag kan bli mycket kostsamt den kommande säsongen, oavsett om underskattningen görs av Brian McDermott eller av Alex Ferguson.

6 Comments

 1. Märks att du inte sett QPR spela. Försvaret var vår akilleshäl förra året och verkar fortsätta vara så även i åt. En del felaktigheter är det också men annars bra. Du är mer optimistisk än jag. Anfallet är inte jättebra.

 2. Ledsen om du missuppfattat min text, Jonathan, men jag skriver mycket tydligt att försvaret är lagets svaga lagdel. Att påstå att jag inte sett QPR spela är mycket felaktigt, då jag har en tendens att vilja följa nykomlingar lite extra noga (ja, jag har även hyfsad koll på de lägre ligorna). Tråkigt att du inte är nöjd, men min åsikt är att QPR har en oerhört bra trupp. Tänk på att laget blev överkörda även i förra årets premiär (0-4, Bolton). Någon bottenstrid blir det inte. Kul med en QPR-supporter för övrigt, det är inte varje dag man ser i Sverige!

 3. Vi har en ägare. Du skriver att ägarna (flera) investerar.
  Däremot är det såklart en petitess.

  ” Några läckor kommer inte att finnas i denna täta lagdel.”

  Det är just den där meningen som får det att framstå som att vi har ett väldigt stabilt försvar, vilket inte stämmer. Ryan Nelsen har en historia med flera skador och är 35. Men det är ju kul att någon utifrån är positiv. Jag drar inte växlar efter Swanseaknocken som en del, utan detta är något jag haft dubier för innan. Du skriver ”hög konkurrens”, well… Jag håller inte med dig.
  Bobby Zamora och Andy Johnson passerade zenit för ett par år sedan också.
  Om betyget är 1-5 där 5 är världsklass blir 4/5 lite mycke tycker jag.

 4. Kieron Dyer och bra i samma mening är ju lite sisådär.. Bra, när han spelar vilket aldrig sker :p

 5. Du har många vettiga poänger, särskilt ägarna/ägaren-frågan. Det är sådant jag i normala fall också är väldigt uppmärksam på när jag läser en text. Samtidigt har jag utgått från att QPR endast är inne på sin andra säsong i PL denna gång. Därmed blir det kanske lite mer positivt när man snarare jämför med Swansea och West Ham än med de mer etablerade lagen. Jag ska erkänna att QPR i mitt tips hamnar på övre halvan, något jag står fast vid om samspelet stämmer. Visserligen är jag värdelös på att tippa, men kapaciteten finns, även om spelarna inte heter David Silva eller Vincent Kompany (menar inte att jämföra Hoilett och Ferdinand med dessa, men som exempel).

  Angående Dyer vill jag jämföra honom lite halvt med Fábio Aurélio – bra högstanivå, men får aldrig en chans att visa den innan skadorna kommer. Synd.

 6. Jag hoppas du har rätt och lite till!!!:)
  Kan ju bara gå bättre. 0-5-i-röven-möte i helgen..

Leave a Comment