Genomgång av Premier League Del 5 – Aston Villa

Aston Villa Football Club grundades 1874 i Birmingham. Klubben var med och bildade Premier League 1992 och har sedan dess spelat där. Klubbens hemmaarena heter Villa Park och har varit det sedan 1897. Aston Villa har vunnit ligan sju gånger där den senaste vinsten kom 1981. Sedan dess har man vunnit Europacupen en gång samt Ligacupen två gånger.
Aston Villa har alltså 20 säsonger i Premier League bakom sig och har setts som ett lag som kan utmana om Europaplatserna men de senaste åren har det gått lite trögare. Förra säsongen slutade laget på en förskräcklig 16e plats. Inför säsongen har man bytt tränare och en del nyförvärv har kommit in.

Transfers:

In: Brett Holman (free transfer), Karim El Ahmadi (Feyenoord), Matthew Lowton (Sheffield United), Ron Vlaar (Feyenoord), Brad Guzan (free transfer)

Ut: Brad Guzan (Klubblös), Emile Heskey (klubblös), Carlos Cuellar (klubblös), James Collins (West Ham)

Truppen:

Målvakter:

Aston Villa besitter en ganska bra målvaktsuppsättning. Shay Given är given etta och har en fin karriär bakom sig. Har väldigt hög högstanivå och briljerar stundtals men han är samtidigt ganska ojämn och börjar även bli till åren. Irländaren fyller 37 nästa år. Målvakter är dock bättre med åren. Eller hur är det? Bakom Given finns amerikanen Brad Guzan som tidigare i somras blev släppt på fri transfer men Aston Villa ändrade sig och skrev på ett nytt kontrakt. Kommer agera andramålis. Benjamin Siegrist är tänkt som tredjeval.

Betyg: 3

Försvar:

Aston Villas kanske svagaste lagdel är försvaret där Richard Dunne är den stora ledaren. Backbjässen som stått för flest självmål i Premier Leagues historia är tänkt som ledaren där bak. Nyförvärvet Ron Vlaar ses som ett bättre alternativ än James Collins som lämnat för West Ham. Den egna produkten Cieran Clark fick spela en del på mittfältet förra säsongen men det är i backlinjen han hör hemma. Är inte långt från en startplats just nu. Ytterbackarna är kanske försvarets största svaghet då varken Hutton eller Warnock rosade marknaden förra året. Enda Stevens och Eric Lichaj finns som reserver.

Betyg: 2

Mittfältare:

Här har Paul Lambert mycket att tänka på. Med Stephen Ireland, Karim El Ahmadi, Fabian Delph, Stiliyan Petrov, Barry Bannan och Gary Gardner att tillgå finns det mycket kvalité för ett innermittfält. På ytterpositionerna hittar vi killar som Charles N’Zogbia, Brett Holman, Marc Albrighton och Agbonlahor som även han kan spela där. Ett mittfält med Ireland, El Ahmadi och Petrov är nog det han vill ha. Men med tanke på Petrovs sjukdom är det dock svårt. Bannan och Gardner ligger bra till för en startplats. N’Zogbia och Holman är antagligen tänkta startspelare och det får ses som helt godkänt.

Betyg: 3

Anfall:

Aston Villa besitter en fin anfallsuppsättning där Bent verkligen sticker ut. Han är även tänkt som lagkapten för kommande säsong och startar varje match han är tillgänglig för. Bakom Bent hittar vi Agbonlahor, Delfouneso och Weimann. Agbonlahor är väl andraval på anfallet om han inte spelar ytter. Delfouneso som förra säsongen var utlånad till Leicester slåss med Weimann om en plats på bänken. Delfouneso som förra året var utlånad till Leicester där det gick trögt får dock ses som ett bättre val än Weimann. En bra uppsättning anfallare där Bent verkligen är den stora stjärnan.

Betyg: 4

Totalt:

Nye tränaren Paul Lambert har en tuff uppgift framför sig denna säsongen. Med en del nyförvärv ska han få igång Aston Villa som egentligen har bra möjligheter att slåss uppåt i tabellen. Förra säsongen var ett riktigt bakslag och Alex McLeish hade det inte lätt då han var ifrågasatt redan från första början. Men med nyförvärv som Holman, El Ahmadi och Vlaar ska de ha en bra chans att slåss om platserna till Europa League.

Det är nog det minsta man kan begära av årets trupp och tränare som tillsammans kan få det att funka riktigt bra med det spelarmaterial man har till förfogande.

Betyg: 12

Mål:

Aston Villa är ett lag som ska ligga på övre halvan av tabellen och efter förra årets dåliga säsong tror jag inte man vill ha det så igen. De var länge involverad i nedflyttningsstriden och det finns inte på kartan att det ska bli så i år igen. Med nya tränaren Paul Lambert kan Aston Villa nå sina mål och få ett bättre spel än med McLeish där det hackade under stora delar av säsongen. Aston Villa har dock inte mycket pengar att göra av med och de värvningar som är gjorda är nog de enda Aston Villa gör under sommaren. Ett par förstärkningar till försvaret skulle dock behövas.

 

 

 

Leave a Comment