Genomgång av Premier League, Del 7 – Everton

Everton är en klassisk engelsk klubb som grundades redan år 1878 och har tillhört Englands högstsaliga rekordlänge. I hela 108 säsonger så har Everton varit med i de högsta divisionerna och var med när premier league grundades. Något som alla säkert vet är att deras värsta rivaler är Liverpool vilket har varit en fröjd för ögat och fotbollssjälen att följa under alla år med mersey side derbyn. Likväl som man har tillhört de högsta divisionerna så har man också på senare år etablerat sig som ett väldigt stabilt lag i premier league där man ofta avslutar säsongen på en sjunde eller sjätte plats. Deras förmåga att kunna plocka poäng mot topplagen har blivit en avgörande faktor för deras existens i toppskiktet och man har även plockat fram en och en annan talang genom åren. Namnkunnigast är såklart Wayne Rooney men fler är på gång och frågan är hur länge man får behålla Jack Rodwell och Jermaine Beckford.

Förra säsongen så slutade everton på en sjunde plats och lyckades därmed att fortsätta att sluta i toppen. Något som man brukar göra och har nu på senare år även varit bra i cuperna. Nu har man som sagt etablerat sig som ett bra lag i premier league och då ska man absolut ha ambitioner om att gå ut i Europa tävlingarna. Men just hur bra everton egentligen? Att man är ett lag som är starkt på hemmaplan är välkänt och bara förra säsongen så slog man Manchester city, chelsea, liverpool och tottenham hemma. Man lyckades även att kryssa mot Manchester United på Goodison efter att ha spelat 3-3. Två utav evertons mål kom då på övertid. Men man kan ibland vara väldigt ojämna och framförallt vara allt för beroende av sina nyckelspelare, som har en tendens att vara skadedrabbade. Saha, arteta neville mfl. har alla känt på detta tuffa spelet på senare år och när dessa nyckelspelare är borta så finns inte samma självsäkerhet där.

Personligen så gillar jag everton, absolut. En fin klubb med många fostrade talanger och är framförallt inget köparlag. Men man har ändå klarat sig fruktansvärt bra i Premier league. Man har haft en fantastik tur med att han en så bra tränare som David Moyes, så bra att till och med Manchester United är och rycker i honom som ersättare till Sir alex. En anledning till att det har gått så bra för everton i ligan tror jag är att man inte har haft några utländska turneringar att delta i, Champions league har det ju inte ens varit tal om och Europa league har inte varit någon guldkälla för everton precis. Så då har man kunnat matcha de bästa laget i ligan och även i fa och liga cup. Men nu känns det som om att everton är på uppgång och om det är någon gång som om everton ska utmana om t.ex. europa league så är det nu och några få år framöver. Nu har man en härlig mix av gammalt och ungt, då pratar jag om folk som Phil Neville, Tim Howard, Louise Saha, Jack Rodwell, Jermaine Beckford osv. Just därför så tror jag att Everton kan bli ett lag att räkna med i år. Man vill absolut sno en europa plats från t.ex. Tottenham som fick en i år och sedan göra bra ifrån sig i europa. Just nu så är everton igång med sin försäsong och man har i tur och ordning bokat in följande träningsmatcher, Bury (4-1), Philadelphia union (0-1), Southport (0-2), DC United (3-1), Oxford United, Birmingham City, Werder Bremen, Villareal. Som ni märker så ökar svårighetsgraden ju längre premiären mot Tottenham borta kommer, men resultaten har varit blandade och som det ser ut nu så tycker jag absolut att Everton fansen har anledning at oroa sig inför det stundande ligaspelet. Visst, formen är ju alltid sådär i början men de har förlorat mot lag som de bara ska vinna emot. Intressant att se om de kan komma igång lagom till början av ligastarten som bara är några veckor ifrån oss.

Hittills så har man agerat väldigt lugnt på transfermarknaden, man har inte köpt in någon, däremot så har vissa lämnat. James Vaughan mest namnvärd. Inte förlorat några bra spelare, inte fått in någon. Blir det som de brukar bli då med andra ord? Bra i ligan, men inte mer. Vad tror ni, kan everton komma över rivalerna Liverpool i år eller blir det fiasko och missad europaplats?

Glöm inte att läsa imorgon då vi får se vad som har hänt med fulham och hur deras säsong kommer att vara.

Kommer arteta att forsätta producera i år? Foto: okänd

Leave a Comment