Genomgång Premier League del 17-Tottenham Hotspur

“ Ska man förlora ska man förlora med stil”, det är ett uttryck som många av de bohemiska Tottenhamsspelarna och deras fans uttryckt genom årtiondena.

I takt med att sorglösheten och lättsinnet spred sig bland Tottenhams fans så gick ofta värvningarna i samma stil. Skickliga och talangfulla fotbollsspelare, men oftast inga riktiga vinnarskallar, utan bohemer som gärna körde en tunnel på dagen och ett lass pints på kvällen.

Tottenham grundades 1882 under namnet Hotspur FC och man spelade först i den södra amatörligan innan man 1908 fick plats i den engelska Division 2.

Det lättsinne och den självproducerade loserstämpeln härrör sig från modern tid då det faktiskt är så att Tottenham har en hel del historiska meriter och under vissa perioder varit framgångsrika.

Man har två ligatitlar, en från början på 50-talet och en från början av 60-talet. Utöver detta har man hela åtta FA-cuptitlar, tre av dessa på 60-talet, en av Tottenhams mest framgångsrika perioder. Man leddes då av den legendariske managern Bill Nicholson som anförde klubben i 17 år. Den stora segerorganisatören på planen var den snabbe strikern Jimmy Greaves som på sina 321 framträdanden i den vita dressen gjorde imponerande 220 mål.

Även internationellt ståtar Tottenham med meriter, bland annat blev man första engelska lag som vann en europeisk titel när man vann Cupvinnarcupen 1963. Man blev även de första vinnarna i UEFA-cupen 1972, en titel som man även vann 1984.

Tottenham har under de senaste säsongerna tagit steget fram från att vara de där sorglösa bohemerna, till att bli ett lag som periodvis kan konkurrera med de allra största. Förra säsongen blev dock ett litet ”setback” för Spurs och nu vill det till att man bestämmer sig för om man vill vara ett topplag eller om man vill vara det där talangfulla laget som inte når ända fram.

Transfers:

In: Jan Vertonghen(Ajax),Gylfi Sigurdsson(Hoffenheim)

Ut: Niko Kranjcar(Dynamo Kiev), Ryan Nelsen (QPR), Vedran Corluka (Lokomotiv Moskva), Lee Angol (Wycombe Wanderers),Ben Alnwick(Barnsley),Bongani Khumalo(Paok Saloniki),Steven Pienaar(Everton),, Massimo Luongo(Ipswich), Ryan Fredericks((Brentford)

Truppen:

Målvakter:

Ser man till hela tremannabesättningen med Brad Friedel,Heurelho Gomes och Carlo Cudicini kan Tottenham mycket väl ha den jämnaste och starkaste målvaktstrojkan i hela Premier League. Tittar man däremot på var individ för sig så visar det sig att det kanske är målvaktsfrågan som borde vara den mest prioriterade i Tottenhams jakt på nyförvärv. Brad Friedel är jämn och stabil och jobbar utan större åthävor, men är inte den där världsmålvakten som ett lag som Spurs kanske skulle behövt. Gomes är en sprattelgubbe som varvar högt och lågt, och efter att ha tillbringat en hel säsong på bänken så är det frågan hur länge brassen stannar.

Ryktena talar om fransmannen Hugo Lloris, men styrkan och intensiteten i ryktena ser ut att ha avtagit och fönstret närmar sig stängningsdags. Frågan om Lloris vara eller icke vara i Spurs skulle mycket väl kunna vara skillnaden mellan Champions League och inget Europaspel alls.

Betyg:3

Försvarare:

Trotjänaren Ledley Kings kropp sade till sist ifrån, och den gamle mittbackskämpen har lagt skorna på hyllan.

Just på mittbackspositionen har Tottenham haft en hel del skadebekymmer då både William Gallas och Michael Dawson dragits med en del skador de senaste åren. Just därför känns ju värvningen av Jan Vertonghen som både klockren och genomtänkt. Utöver de nämnda tre så är det främst Yones Kaboul som konkurrerar om mittbacksplatserna.

På kanterna känns platserna ganska vikta åt fjolårets komet Kyle Walker och den flängige Assou-Ekotto. Förstauppställningen, om frisk, håller hög klass. Bredden är det dock lite si och så med.

Betyg: 4

Mittfältare:

Tottenham har ett mittfält som har en högstanivå i absolut världsklass. Med spelare som Lennon,Bale,Van der Vaart och Parker kommer man att sätta press på alla lag. Det stora frågetecknet handlar nu om Luka Modric kommer att försvinna.

Spontant känns det som att just i denna lagdel är en förlust minst kännbar. Man har ju dessutom värvat den duktige islänningen Sigurdsson från Swansea och har god bredd med Huddlestone och Sandro som potentiella startspelare.

Betyg: 5

Forwards:

Efter att under många år haft en bred och kvalitativ forwardsbesättning så börjar det nu tunnas ut i leden. Robbie Keane,Peter Crouch,Roman Pavlyuchenko och Emanel Adebayor är borta och kvar står man med Jermaine Defoe och Giovani Dos Santos. Det är inte en forwardsbesättning som man tar en topp 4 plats med och det vill nog till att man gör klart med en minst en högkvalitativ anfallare innan fönstret stänger. Ryktena talar främst om ett nytt avtal med Adebayor samt Brasiliens OS-forward Leandro Damiao. En hade varit bra, två hade varit bingo.

Betyg: 3

Totalt betyg: 15/20

Det stora frågetecknet utöver forwardsbesättningen är tränaren André Villas Boas. Är han fågel eller fisk som tränare? Hans sejour i Chelsea var ju inte direkt imponerande och nu behöver ”The Next One” ta steget fram och visa att han är den världstränare som hans år i Porto skvallrade om. Hans renommé i England kan stå och falla med den kommande säsongen och det är nu det gäller.

Mål:

Självfallet så lär en topp 4 plats vara det uttalade målet. Men även om man var i kvartsfinal i Champions League för två år sedan så känns det som Spurs inte är på samma nivå idag. Walesaren Gareth Bale hade en utomjordisk säsong 2010/2011 och utan hans framfart hade Tottenham nog aldrig gått så långt.

Anfallsbesättningen har tidigare nämnts och för att kunna konkurrera på den nivå man vill behöver man ha en forward som garanterat är god för 15-20 mål på en säsong och det har inte AVB:s mannar, ännu!

Leave a Comment