Halmstad BK är tillbaka i Allsvenskan

Halmstads bollklubb spelar i Allsvenskan 2013! Detta efter att ha vunnit med totalt 6-4 (4-3 till GIF idag) mot GIF Sundvall i kvalet till Allsvenskan.

Halmstad BK vann senast hemma mot Sundsvall med 3-0. Det var den första kvalmatchen av två. Idag var det dags för returmöte i Sundsvall och förutsättningarna var enkla: Sundsvall behövde göra tre mål för att nå förlängning. Gjorde Halmstad mål behövde Sundvall göra 4 fler än HBK för att gå vidare.

”Giffarna” var laget som började absolut bäst och gick ut med full fart. Redan första kvarten hade de i en och samma situation träffat stolpen, följt av att bollen sköts i ribban och sedan studsade ner på mållinjen där Halmstads målvakt Karl-Johan Johnsson lyckades avvärja chansen. Det syntes klart och tydligt att Norrlandslaget inte gett upp.

Matchen fortsatte i samma höga tempo och även om Sundsvalls press avtog lite efter de inledande 20 minuterna lyckades de göra 1-0. Det var när Simon Helg i den 30:e minuten drog på ett stenhårt skott från utkanten av straffområdet som bollen fick nätet i bortamålet att prassla. Johnsson var på bollen men lyckades inte avvärja läget.

I det läget kändes det som att hemmalaget hade en liten chans att ta in underläget från den första matchen. Gnistan av hopp släcktes dock när Halmstad bara några minuter senare blev tilldelade en straff. Detta efter att Baldvinsson snyggt tagit med sig bollen förbi två hemmaspelare för att sedan falla efter tröjdragning från en försvarare. Martin Hansson tog pipan i mun och blåste straff. Straffen placerade Steindorsson säkert in i målets vänstra sida samtidigt som Berglund gick åt det andra hållet.

Matchen fortsatte och Sundsvall behövde nu göra 4 mål för att behålla den Allsvenska platsen. Holster tände dock Sundsvalls hopp när han efter snyggt förspel satte 2-1 i bortamålet några minuter innan paus.

2-1 var ställningen i paus.

Andra halvlek blev en halvlek med många mål. Baldvinsson kvitterade för Halmstad med drygt 20 minuter kvar att spela, ett mål som var rätt så logiskt. Sundsvall hade pressat för att kunna göra fler mål, men inte skapat några superlägen.

De sista 20 minuterna turades lagen om att göra mål och hemmalaget tog ledningen genom 3-2 i den 76:e minuten. Halmstad kvitterade genom Boman två minuter senare efter en riktig försvarstabbe av GIF. Simon Helg satte med tio minuter kvar 4-3 men det blev aldrig mer spännande än så. HBK spelade av matchen de sista tio minuterna och skickade ner Sundsvall till Superettan.

Halmstad förlorade matchen men vann totalt och är därmed Allsvenskt igen!

Viktor Åberg

Leave a Comment