Hammarby ett lag i kris

Fyra år i Superettan.
Ett lag som knappt hittar målet om dem så får GPS.
En tränare som skiter i problemet och får kicken mitt i säsongen.
Favoritval som säger nej till jobbet på grund av sittande ledning.
Ett ordförande som avgår mitt under styrelse år.
Välkomna till Hammarby IF!  

Som Hammarby-suporter vill man nästan gråta när man konstaterar faktumet att vi än en gång är långt ifrån Allsvenskan.
Nästa år kan Hammarby fira fem års jubileum i Superettan mycket på grund av att man gjort dåliga tränarval som Roger Sandberg som nästan hade kunnat sänt ner oss i korpen om han inte hade stoppats och Gregg Berhalter som aldrig ville lösa frågan om målskyttet och spelarköp som Björn Runström som slet, slet och slet men inte fick någon fart på målskyttet och Paulinho som var långt från den spelare han varit i Örebro och ljusår från den spelare han varit när han senast var i Hammarby. Det är bara att konstatera när man sitter här idag att Hammarby är en klubb i rejäl kris.
Vad kan man annars säga när man ser på laget idag? Vi har haft fyra år i Superettan redan och om inte ett mirakel större än Jesus uppståndelse skulle inträffa får vi ett femte år. Vi är p femte plats i tabellen vilket inte är dåligt men tio poäng från kvalplatsen vilket är dåligt av ett lag som pratat om Allsvenska ambitioner ända sedan dem åkte år serien för FYRA år sedan! Vidare har man bytt tränare mitt under säsongen men först efter att transferfönstret stängt då valde man att sparka Gregg Berhalter som sedan länge förlorat omklädningsrummets öron. När man sedan frågar sina första val till nya tränar jobbet blir svaret ”Det hade jag gärna gjort men inte med den här organisationen!” tillslut väljer man Thomas Dennerby som ny tränare som inte gör någon skillnad spelmässigt men skappar lugn och harmoni i laget. Jag måste här säga att jag är ledsen Thomas men hur mycket jag än älskar din humor och ditt lugna sätt att agera så ser jag dig mer som än diplomat som ska reda ut stormen än som en tränare för framtiden. Samtidigt vet jag ju att du inte läser sportsidorna. Därefter börjar karusellen och man ger Sportcheffen Gustaf Grauers tars ifrån rätten att ta egna beslut och samma dag avgår sedan ordförandet Kent Hertzell detta efter att det enligt honom själv helt otroligt inte längre finns förtroende för honom som ordförande. Jag för min del tycker det är helt otroligt att mannen har suttit kvar så här länge. När ett ordförande avgår är en förening verkligen i stor, stor kris och jag vet själv från min egen tid som tillförordnat ordförande för Attention Huddinge-Botkyrka hur svårt det är att reda ut det kaos som oftast är när ett ordförande lämnar sin post.

Dennerby en man som kan skapa lugn

Jag kände ett inre lugn när jag lämnade Tele2 Arena i måndagskväll efter att ha sett Hammarby slå Brage med 2-0 inte bara för att att man äntligen hittat målet och tagit tre poäng utan också över att ha mött Thomas Dennerby och ratat med honom.
Dennerby visade åtminstone mig efter matchen att han är helt rätt man att reda ut det här kaoset bland spelarna.
Dennerby är humoristisk som när han hävdar att den största skillnaden resultatet gör är att vi journalister har mindre att skriva om eller när han framför en dator efter presskonferensen för att titta på utvisningen av Eric Figueroa kommenterar att han inte ser den eftersom han glömt sina glassögon. Lika lugn är han när han säger att ”Den här segern visste jag skulle komma!”
Kort sagt han har precis vad som krävs för att reda ut stormen och få lugn i spelartruppen och det behövs verkligen.
Dock så tror jag inte Thomas är mannen som kommer att leda laget efter säsongen utan är mer diplomaten som ska ge sin efterkommande en lugn och stabil grund som laget kan stå på.

Finns två vägar

Jag satt i min pappas firmabil och diskuterade Hammarbys framtid med honom på väg in till jobbet i förra veckan.
Vi kom fram till att Hammarby till nästa säsong har två vägar att välja på till nästa säsong.
Antingen så anställer man en etablerad topptränare som t.ex. mannen som alltid varit mitt favorit val Sören Åkerby och lägger ned en stor summa pengar på att snabbt ta oss upp redan nästa år. Eller så tar man kontakt med en ung tränare som man verkligen tror på och låter honom bygga ett starkt lag underifrån och sedan låter det ta den tid det tar.
Det Hammarby framförallt behöver till nästa år är tydlighet! Hur ska Hammarby spela, hur ska Hammarby styras, hur ska Hammarby tränas och framförallt hur ska man ta sig tillbaka till Allsvenskan?
Det finns fördelar och nackdelar med båda valen. Vad gäller val nummer ett är det nog det alternativ de flesta supportrarna helst skulle vilja se. Många har tröttnat på resor till orter som Degerfors, Falkenberg och Ängelholm nu vill vi till Allsvenskan och det ska ske NU! Självklart finns det också mycket stora skäl att ta det alternativet då det ger mer pengar och visst borde ett lag som spelar på en arena som Tele2 ändå spela i Allsvenskan, även om en kollega till mig lite drömande nostalgiskt pratade om Bajen tillbaka på Kanalplan. Men dels så är det en väldigt kortsiktig lösning och dels så undrar jag om verkligen pengarna finns för en sådan satsning. Hammarby är ju tyvärr inte Chelsea eller Real Madrid och någonstans måste ju pengarna komma ifrån och om det är något vi lärt oss om Hammarby IF under åren är det att god ekonomi har inte riktigt varit förknippat med klubben.
Alternativ två är bättre på längre sikt och med det alternativet skulle vi när vi väl går upp till Allsvenskan igen kunna hänga oss kvar där och det är ju mer ekonomiskt med ett lag byggt underifrån. Samtidigt är jag skeptisk till om styrelsen och framförallt fansen skulle ha det tålamod som krävs för att lyckas med ett sådant projekt. Vi måste komma ihåg att det var exakt en sådan här idé som Magnus Pehrsson och Tommy Jakobsson hade om Djurgården och det slutade med att Pehrsson avgick efter hot som supportrar. Kort sagt är att det är en fin tanke och idé att bygga sin klubb bakifrån med bra talanger och egen producerade spelare men den funkar väldigt dåligt i praktiken. Dessutom är det en stor risk att ta in en alltför oprövad tränare som man inte vet om han är rätt eller fel val för klubben.
Vilken väg Hammarby än väljer för nästa säsong hoppas jag att man väljer en och sedan håller fast vid den. Om jag får komma med ett råd borde man göra som Klinsman gjorde med tyska landslaget sätta sig ned med spelarna och ledarna och komma fram till vad som är klubbens väg och vilken typ av fotboll man vill stå för.

Leave a Comment