Helsingborg svenska mästare!

 

 

Målet var enkelt för Helsingborg inför den tuffa bortamatchen mot GAIS, vinst samtidigt som Malmö tar poäng av AIK så skulle sm-guldet vara i hamn för HIF.

Helsingborg inledde ganska trevande mot GAIS och såg lite nervösa ut vilket ledde till att de låg lågt med laget och kontrade i princip. Ledningsmålet kom för Helsingborg i den 27:e minuten då norrmannen Erlend Hanstveit satte en indirekt frispark i straffområdet. Kvitteringen för GAIS kom 3 minuter in i den andra halvleken då Hanstveit tagit bollen med handen i straffområdet och Wanderson satt straffen. I den 68:e minuten slog Joseph Baffo en långboll som Erik Sundin klackade sig förbi Calum Angus och sprang mot mål där han i straffområdet vände bort både Angus och målvakten Sillanpää som till råga på allt krockade innan Sundin enkelt rullade in 2-1 till Helsingborg, vilt jubel uppstod i Helsingborgs klacken. Wanderson fick ett guldläge att kvittera men Pär Hansson gjorde en riktig världsräddning och det var nog avgörande för i den 86:e minuten fällde Ayarna Simon Thern i straffområdet och Rachid Bouaouzan satte straffen.

3-1 seger för Helsingborg som nu förlitade sig på att värsta rivalen Malmö skulle ta poäng hemma mot AIK.

Malmö var det bättre laget mot ett stabilt försvarande AIK som spelade ett kompakt och tight försvar som försvårade Malmös anfallsförsök. I den 84:e minuten efter lite kabalik i Malmös försvar nickade Niklas Backman 1-0 till AIK och chockade hela Swedbank stadion och Helsingborg som streamade matchen bussen hem från Göteborg. Dock fick Malmö sista ordet och i den 91:a minuten kom Mattias Raneige högst på ett inlägg och nickade kvitteringen för Malmö och guldet till Helsingborg.

Helsingborg vinner guld 2011 och det helt rättvist. Om man bara förlorat 2 av 27 matcher hittills så är man värdiga vinnare, plus att man hittills släppt in minst mål och gjort flest mål framåt än så länge. Klubben har jobbat lugnt och metodiskt under hela säsongen och trots att man sålt Jönsson, Gerndt och Nilsson till Europa har man ändå presterat på högsta nivå, vilket tyder på en imponerande bredd. Inför nästa års CL kval för HIF så har de stora möjligheter att värva eftersom man fått in 80 miljoner från dessa övergångar.

Helsingborg är rättvisa och värdiga vinnare av Allsvenskan 2011, Grattis!

Leave a Comment