Hogdsons mirakel

För två år sedan tog svenskbekantingen Roy Hodgson över Fulham.
Laget hade stora problem och var på väg ut ur Premier League.
Två år sträckte Roy Hodgson upp händerna i mot den mörka London himlen. Inte av lätnad över att laget klarat sig kvar i hösta serien utan av glädje över att ha tagit laget till deras allra första internationella final i det nya Europa League.

Det Hodgson gjort med Fulham sedan han kom våren 2008 kan inte beskrivas som något annat än ett mirakel.
Med hjälp av ett stabilt och säkert försvar och en otrolig taktisk förmåga när det kommer till att stänga matcher har Roy Hodgson förvandlat Fulham från bottenlag i England till en toppklubb i både ligan och Europa. Det har oftatst varit tråkig fotboll utan några större chansningar från laget och bland annat har Canal plus expertkommentator Jens Fjällström pratat om att han skulle vilja se Fulham släppa på handbromsen lite.
Men Hodgson har stått emot kritiken precis som han och vännen Bob Houghton gjorde i Sverige på 70-talet när de tillsammans lade grunden för det som idag är standard systemet i Sverige. Hodgson har alltid varit en tränare som trott på sin egen idé och aldrig låtit någon annan påverka honom och det tror jag är hans styrka. Johan Cruyff uttryckte det en gång som så att ”Det är alltid bättre att förlora med din egen vision än med någon annans.”
Jag har skrivit det många gånger men det tål att upprepas fotboll är inte en sport där det ges stilpoäng och ärligt talat är det någon som tror att någon Fulham supporter kommer gnälla över defensiv fotboll om Fulham skulle vinna Europa League?
Jag tycker att det är ett dåligt argument att hävda att ett lag spelar tråkig fotboll. Det är lika dåligt som att hävda att ett lag bara vinner titlar för att de har tur. Man får gärna tycka att ett lag spelar tråkig fotboll men det betyder inte att laget är dåligt.

Tittar man på hur Fulham tog sig vidare mot Juventus blir dessutom argumentet om tråkig fotboll riktigt dåligt.
Fulham vände 3-1 underläge från första matchen till 4-1 seger i andra matchen.
Man gjorde alltså fyra mål på ett topplag i Serie A, Tråkig fotboll var det visst.
Jag ska vara ärlig jag kan hålla med om att Fulhams fotboll inte får mig att jubla av lycka. Det är inte den vackrast men den är nog den effektivaste som spelas för närvarande i Europa. Roy Hodgson har fått laget att förstå vad fotboll egentligen handlar om. Det handlar inte enbart om teknik, målkavalkad och fullfart framåt. Det handlar framförallt om att vara effektivast. Återigen vill jag här citera Cruyff ”Fotboll är ett spel som är uppbyggt på misstag. Den som gör minst misstag vinner.”
Det här verkar Roy Hodgson förstå och han har även fått sina spelare att förstå det.

Jag ser fram emot att få se finalen mellan två skilda lag. Atletico Madrids offensiva kraft mot Fulhams säkra defensiv.
Jag tror att det kommer bli en underbar match på Nordbank Arena.
Ett råd till Atletico ta med er både murbräcka och även dynamit för säkerhetsskull till Hamburg. För det lär vara en kraftig försvars mur som Hodgson förberett för spanjorerna. Frågan är vilka vinner vind snabba offensiva Atletico eller försvarsmuren Fulham.
En sak är klar kungen bland engelska fotbollstränare just nu han heter Roy Hodgson.

Leave a Comment