Howard en förebild för oss med NPF

Att ha en Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som Asperger syndrom är inte lätt och ständigt söker vi efter olika förebilder att kunna se upp till.
Men det finns en för oss med NPF att se upp till i fotbolen.
Evertons målvakt Tim Howard fick när han var nio år diagnosen Tourette syndrom som är en Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. För många är Tourette enbart att ständigt behöva vråla svordomar och köns ord men jag kan nämna att det är endast en procent kanske som gör det. Men annars vore det ett väldigt effektivt sätt att skälla på domaren efter varje dåligt domslut mot laget svär och sedan.
”Sorry jag har Tourette vet du.”
Att ha Tourette innebär i korta drag att man har något typ av tics som inte går att hejda men ticsen är nog oftast något litet som är svårt att se. Men det kan också vara att behöva ge ifrån sig olika typer av ljud. Jag ska inte gå in allt för mycket i Tourettens för det är inte riktigt mitt område. Men jag kan nämna att vad jag förstått handlar det i Tim Howards fall om blinknings tics.
Alltså kan Howard helt plötsligt behöva börja blinka utan att kunna hindra det. Tourettare har oftast beskrivit ticsen som en nysning och som alla vet är det nästan omöjligt att hindra en nysning. Du kan möjligtvisst skjuta upp den i några sekunder men den måste ut.

Jag tycker Howard gjort något väldigt bra som även gått ut på sin hemsida med sin diagnos och jag ser en fantastisk förebild för alla som har Tourette i honom. En person med Tourette behöver verkligen en sådan förebild tror jag. För jag tror många kan känna sig som den norske föreläsaren och stå uppkomikern Pelle Sandstrak som har Tourette skriver att han kände sig som ung som en stor idiot. Det kan vara viktigt att se att man kan lyckas ta sig ur det svåra och komma väldigt långt med sin funktionsnedsättning om man kan lära sig leva med den och hantera den på ett bra sätt.
Jag tror att Tim Howard kan ha haft nytta av den energi som ändå Tourette ger. Jag kan inte säga det säkert men jag tror att Howards Tourette både har gett honom problem och hjälp på vägen till att bli Premier League målvakt.
Jag är jätte glad för Tim Howard och det han visat och jag hoppas att vi får se fler förebilder inom fotbollen i framtiden.
ADHD har Michael Phelps.
Tourette har alltså Tim Howard.
Nu väntar jag på att Aspie sportstjärnan ska stiga fram.

Leave a Comment