Igboananike hjälte i derbyt! Se hur Sveriges supportrar förenas!

Två lag med helt olika förutsättningar inför nästan 25000 åskådare på Råsunda fick uppleva ett hett och laddat 08 derby mellan tvillingklubbarna AIK och Djurgården, kanske var det också det sista Stockholmsderbyt på Råsunda?

AIK hade inför matchen radat upp hela 5 raka segrar och självförtroendet var verkligen på topp hos gnaget. Många trodde på förhand att AIK skulle lida av att ha sålt Banguras, men efter att ha sålt Mohamed så har de tagit två raka segrar och klättrat förbi Elfsborg i tabellen och var inför matchen den enda riktiga titelutmanaren till Helsingborg.

I Djurgårds lägret har inte säsongen varit en dans på rosor. Blåränderna har fått kämpa i botten under hela säsongen, dock var man inför derbyt stärkta av en riktig moralvinst mot Trelleborg med 4-3 där Kevin Igboananike blev stor hjälte med att göra ett hattrick. En seger här skulle innebära att Djurgården skulle få ett litet glapp till Trelleborg på kvalplats.

Matchen inledde med en gemensam tyst protest i tio minuter från alla på Råsunda stadion denna måndagskväll i en protest mot SEF och disciplinnämndens sätt att behandla supportrarna. Det var ett derby som aldrig varit så tyst och en manifestation mot förbundet och politiker som förhoppningsvis tar åt sig av vad de som gör svensk fotboll underbar.  Båda klackarna hade banderoller där det stod bland annat: ”Så här låter svensk fotboll utan supportrar”. När matchklockan slog tio minuter bröt det ut ett vrål utan dess like som nog hördes till Söder. Både AIK och Djurgårdens supportrar vecklade ut deras tifon och det var egentligen då derbyt startade på riktigt!

Den första halvleken ägdes till en början av AIK  ända fram till den 20:e minuten då Nils-Eric Johansson skulle slå ett inlägg på offensiv planhalva men det täcktes av Djurgårdens Christer Youssef bollen gick sedan till vindsnabbe Kevin Igboananike som vände bort Alexander Milosevic, petade sig förbi Martin Lorentzon och ryckte förbi Niklas Backman innan han rullade in 1-0 till Djurgården bakom en chanslös Ivan Turina i målet, den södra läktaren kokade och norra stå tystade på ett sätt som man inte hört på väldigt länge. Efter målet tog Djurgården över spelet medan AIK kändes som de fortfarande var i chocktillstånd. Igboananike var nära på att göra 2-0 minuter efter målet och Djurgården hade verkligen igång sitt spel under denna period. Men AIK stack upp och Admir Catovic sköt ett bra skott som målvakten Pa Dembo Touray gjorden en strålande räddning på, även Niklas Backman hade en farlig nick men bollen smet utanför.

Det hade bara hunnit gå 15 sekunder av den andra halvleken innan den avbröts av att både AIK och Djurgårdens supportrar tillsammans tänt bengaliska eldar återigen i en protest mot SEF. Ett stort rökhav låg över Råsunda och matchen bröts i sex minuter innan den återupptogs. Christer Youssef som var het under matchen bröt in två minuter in i den andra halvleken och sköt ett skott strax utanför Turinas stolpe. AIK fick några chanser att kvittera i den andra halvleken, Milosevic fick bollen efter en hörna men han blev så överraskad av att bollen slank förbi till honom att han inte fick träff på den, sedan hade även AIK en nick som Dembo Touray höll ganska enkelt. Den mest omtalade situationen var då Karikari kom helt  fri och fälldes bakifrån av Kebba Ceesay, ingen åtgärd från domaren Jonas Eriksson. Till domarens försvar såg det ut som om Karikari var först på bollen och Ceesay gjorde en regelrätt tackling men på reprisen ser man att så inte är fallet. Dock borde linjemannen ha sett det. AIK fick ett bra tryck på Djurgården i slutet men skapade inte någon allt för farlig chans. Djurgården vinner och tar sin andra raka seger och de spelade i princip AIK bort från guldet.

Matchen kan sammanfattas så här att AIK var väldigt uddlösa framåt, det var egentligen aldrig farligt när AIK anfallde och man kände frustrationen på planen hos spelarna. AIKarna blev så frustrerade att de i den andra halvleken spelade väldigt fult och det var bara tur att de inte fick erfara några röda för det var många fula påhopp på Djurgårdsspelare. Det här var första gången man såg att AIK verkligen saknade Banguras eller åtminstone en av dem.

Djurgården spelade med mycket hjärta och det kändes som de hade inställningen allt och vinna ingenting att förlora. Djurgården tog ett stort kliv mot fortsatt kontrakt i Allsvenskan och har 4 poäng ner till Trelleborg på kvalplats.

Det här är ett klipp från Canal+ sänding igår från tifo och bengalerna!

Det är så här vi vill att svensk fotboll ska se ut!

http://www.youtube.com/watch?v=TrSs453rRr8

Igboananikes mål:

http://www.youtube.com/watch?v=13Q4g5Izeic

 

Leave a Comment