Ihågkommandet av Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic är en spelare som alltid kommer bli ihågkommen som en av Sveriges största spelare någonsin. Men kommer han att bli ihågkommen på samma sätt i fotbollsvärlden? Jag tvivlar, detta är en krönika om hur Zlatan missat sin chans att bli ihågkommen som en av de största genom alla tider.

Zlatan har tagit svensk fotboll till nya höjder och han inspirerar alla ungdomar runt om i Sverige. Dock så finns det en sak med Zlatan som gör att han inte är den mest ultimata förebilden, det är hans sätt tillvägagångssät att flytta från klubb till klubb.

Vi kan väl dra en kort flashback över hur det sett ut när Zlatan lämnat sina europeiska klubbar. I Ajax så bråkade han med Rafael Van Der Vaart vilket ledde till att någon av dem var tvungna att säljas och det blev Zlatan. I Juventus bråkade han med Patrick Viera på en träning och 6 månader senare blev han såld till Inter. Visst Juventus blev tvångsnedflyttade men att gå till en av deras största rivaler Inter var ju inte det mest populära bland juventini. I Inter hade Zlatan en otroligt betydande roll i deras spel och vann till och med skytteligan i Serie A som den första svensk sedan Gunnar Nordahls tid. Efter att Inter åkt ur Champions League mot Manchester United sa han att han inte visste hur han skulle göra för att vinna den där ”jävla champions”. Och vad hände efter det? Juan Laporta blev avundsjuk på Real Madrids värvningar och värvade Zlatan för hela 700 miljoner, trots att Pep Guardiola inte ville ha honom. Kommer ni ihåg vad Zlatan gjorde mot Curva nord i en match mot Lazio som Inter vann med 2-0, han tog sig i skrevet efter att han gjorde mål i en gest mot curvan. Sedan den händelsen har många Inter fans tappat respekten för honom och sedmera kyssen av Barca klubbmärket var inte det bästa han kunnat gjort.

Nu är han i A.C Milan. Inters största rivaler och det är ju otroligt bittert för en Inter supporter att se hur en spelare som varit en vital del av klubben i princip kastar skräp på sin förra klubb. Problemet är inte bara att han gått till Milan utan alla hans onödiga och provocerande uttalanden. T.e.x att Milan tröjan är den vackraste han spelat i och: ”Jag har kommit till världens bästa lag och lämnar inte förrän vi vunnit allt. Innan jag kom till Inter vann de ingenting”. Ett sådant provoceránde uttalande grillar ju gallfeber på varenda blåsvart själ. Det Zlatan glömmer är att när han lämnade Inter så vann de allt. Tack vare att Josè Mourinho visste exakt vad han behövde för att vinna Champions League.

All interistas borde vara tacksamma för Zlatan övergången för med de pengarna värvade de hela 7 spelare!

En fråga man kan ställa sig är om det är Zlatan Ibrahimovic ord? Eller hans agent Mino Raiolas? Man vet längre inte om det är Mino Raiola som säger till Zlatan att han ska ge dessa uttalanden. För Raiola har varit otroligt kontroversiell i hans uttalanden om Zlatan i media. Men är det så att Zlatans ego är så stort att han måste göra dessa uttalanden för att han inte har tillräckligt med uppmärksamhet? Killen har ju allt! Varenda ung fotbollsspelare i hela världen vill ju nå där han nått. Visst han är kaxig och det måste man vara men det måste finnas en gräns mellan att provocera sina gamla klubbar och att hålla sin rätt och göra sitt jobb i sin nya klubb. För han behöver inte säga att Milan är så mycket bättre klubb än Inter och han behöver inte kräva att bli behandlad som Messi och Puyol i Barcelona  i sin första säsong. Det räcker med att säga jag är nöjd över att vara här, sedan räcker det. Han har allt, vad mer behöver han? Lite ödmjukhet skulle inte skada honom alls, då skulle han nog hans payback komma. Och han skulle förmodligen kunna bli en av världens bästa om han visade en smula gnutta i sitt fobollspelande. För det är de fotbollspelare som mest fängslar fotbollsälskare runt om i världen.

Jag vill säga att svensk medias bevakning av fotbollen runt om i Europa är mer än godkänd men det finns ett problem som jag anser. Zlatan bevakningen. Självklart ska medier skriva om den klubb Zlatan spelar i och ha lite mer fokus på hans insatser men man tappar en respekt av mediebevakningen när de helt plötsligt bara slopar ett lag efter en Zlatan övergång och börja på en helt ny kula. Istället för att kanske fortsätta bevakningen av det gamla laget och se hur spelet har försämrats eller förbättrats utan honom. Har jag inte rätt?

Jag vill ge en känga till de personer som säger att de håller på ett lag en viss spelare spelar i. T.e.x folk som hållit på Juventus, Inter, Barcelona och nu Milan. Eller de som kanske först hejat på  Barcelona och nu Real Madrid till exempel. Alltså folk som har lagt pengar på tröjor för ett lag slänger bara bort den när deras favorit lämnat och håller på deras värsta rivaler istället. Som att det inte betytt någonting att de varit ett stort fan av ett lag i 2-3 år. Det är en skam mot alla dem som har ett lag i sitt hjärta. Du kan tycka om en spelare men du behöver inte bli ett die hard fan i de olika klubbar han spelar i bara därför.

Slutligen kan vi säga att Zlatan Ibrahimovic är en väldigt duktig fotbollspelare och är redan nu en av Sveriges största fotbollspelare någonsin. Men frågan är om han kommer bli ihågkommen som en av de största ute i Europa? Jag tror inte det. För det ska mycket till för att han ska nå till Marco Van Basten, Gabriel Batistuta  eller Roberto Baggio status.

Leave a Comment