Imorgon kan Cesenas sista hopp om nytt kontrakt slockna

Giovanni Urban, anfallare i Cesena 1974-76.

Våren 1976. Den lilla klubben Cesena har avslutat sin tredje raka säsong i Serie A, klubbens första sejour någonsin i den italienska högstaligan. Cesena och dess interna skyttekung Giovanni Urban har överraskat hela Italien och delar av Europa med en sjätteplats i ligan och är därmed klara för spel i UEFA-Cupen till hösten. I bianconeri har nått höjdpunkten av sin historia och internationell uppmärksamhet. Den relativt fåbefolkade staden Cesena och dess invånare i Cesenati fullkomligt kokar av glädje. En glädje som bara ett år senare skulle vara helt borta.

Redan den 15:e september samma år drar UEFA-Cupen igång. Cupen som 2012 skulle kallas Europa League spelas på den här tiden enbart som en utslagsturnering i jämförelse med Europa Leagues upplägg med först gruppspel och sedan utslagning.

Bara två veckor efter Cup-premiären är Cesena utslaget. Östtyska Magdeburg vann den första matchen i dubbelmötet med hela 3-0, ett resultat som blev omöjligt att vända för italienarna. Magdeburg slår därmed ut Cesena redan i första omgången med totalt 4-3.

Några dagar senare drar Serie A igång, Cesena-befolkningens förhoppningar om en ny succé eller tröst efter besvikelsen i UEFA-cupen slocknas dock ganska snabbt då Cesena radar upp förluster på förluster och efter tio omgångar inte har en enda seger i ligan.

Våren 1977. Cesena har bara tagit tre segrar i Serie A. Säsongen är över och klubben har slutat på en jumboplats, långt efter att ens ha varit nära en tät bottenstrid. Besvikelsen i staden är stor och fansen är chockade över hur något så stort kunde falla helt och sluta med nedflyttning bara ett år efter succén. Nu är klubben tillbaka i Serie B.

Sedan slutet av 70-talet har AC Cesena aldrig lyckats etablera sig i Serie A. Man har aldrig hållit sig kvar i serien i mer än fyra år i sträck och man har aldrig heller nått en slutplacering på den övre halvan i Serie A.

2011-12 är Cesenas andra säsong i Serie A i rad. Klubben ligger sist i ligan, hela 15 poäng efter Genoa ovanför nedflyttningssträcket. För de flesta, såväl Cesenafans som neutrala åskådare och experter, är klubben redan klara för nedflyttning. Men imorgon, om man förlorar mot Palermo samtidigt som Genoa tar poäng mot Siena, kan den än så länge eventuella nedflyttningen bli definitiv och det sista hoppet om nytt kontrakt och en tredje raka säsong i ligan vara över.

Cesena har bara tagit fyra segrar i Serie A den här säsongen och det är även klubben med minst antal gjorda mål, endast 19 på 32 matcher. Senast segern för klubben kom den 15:e januari 2012.

– Vi är besvikna över vår säsong, men det viktiga för oss är att vi avslutar säsongen på bästa möjliga sätt, har Cesena-målvakten Francesco Antionioli sagt inför matchen mot Palermo imorgon enligt sportinglife.com.

– Vi har många skäl att slå Palermo på söndag och vi kommer gå ut för att vinna för våra fans.

1 Comment

  1. M

    Läsvärt som fan. Tack för bra läsning oraklet..!

Leave a Comment