Indonesiska Premier League

Indonesien? Där Terry Butcher är född? Nej, de är Singapore. Där Baichung Bhutia kommer i från? Nej, han är Indier. Där Nicky Butt och Mateja Kezman spelar? Nej, de är i Hong-Kong.

Vad associerar man med Indonesisk fotboll då?

Jo, förutom att George Weahs kusin (den riktige, inte Ali Dia) Chris Wreh som hade en 3-årig sejour i landet så har man från och med i Januari startat en ny liga, Indonesiska Premier League (IPL)

De ovanliga är att de redan finns en Indonesisk liga, den Indonesiska Super League (ISL) som varit den högsta divisionen sedan -08 då man gjorde om ligasystemet.
Och de finns ännu en tvist – den nya ligan stöttas utav staten som dock om man ser cyniskt på det gör det för att kunna dölja sina egna skandaler.

Visst de låter som kaos men enligt folk insatta som följer Indonesisk fotboll är de som vanligt, ligan och landet är helt enkelt ovanligt galet. Under en 10 dagars period i slutet utav Januari så försenades en match i en timme p.g.a att fans hade startat ett upplopp där de också skjutit raketer mot polisen och in på planen. Ett derby som spelades på den Indonesiska delen av Borneo avbryts under en längre stund p.g.a bråk på läktarna som fortsatte sedan efter att hemmalaget förlorat matchen och i en annan match stängdes en spelare av efter ha slagit och sparkat en domare mitt under pågående match.

Den nya ligan är finansierad av ett konsortium med affärsmannen som Arifin Panigoro affischnamn. En man som dessutom är delaktig i Indonesiska ”Demokratisk förnyelse partiet”.

Anledningarna till att den nya ligan skapats är att den som redan fanns anses vara korrupt på alla möjliga sätt, domare sägs vara mutade, spelare får inte betalt i tid och matcher är uppgjorda.

Den av förbundet styrda ISL har förstås inte accepterat den utbrytningen, man har hotat flera tränare och managers att dra in deras licenser om de skriver på för ett IPL lag och spelare från IPL lag har inte tagits ut till landslaget hittills.

Det är dock inte så konstigt då ligan faktiskt än så länge är illegal då den inte erkänns av Indonesiska fotbollsförbundet eller FIFA.

De som gjorde att jag fick upp ögonen för denna ligan var att flera europeisk spelare ryktades dit, Magnus Hedman, Teddy Lucic, Jesper Blomqvist och Mark Viduka har trots att de slutat spela och börjat ägna sig åt annat setts som möjliga ”stjärnor” som man vill värva till IPL.

Den Svensk-Iranske Arash Bayat med bakgrund i Frölunda och Ljungskile sades också vara på väg till IPL men tydligen tillkom de komplikationer gällande arbetstillstånd.

Man har dock lyckats värva ett par spelare, förutom lite okända brassar och östeuropeér har man värvat de Fillipinska bröderna (med kvalitetsnamnet) Younghusband som både var ungdomspelare i Chelsea. Men den stora värvningen är Lee Hendrie, en f.d Supertalang som gjorde nästan 300 matcher för Aston Villa och har spelat 1 A-landskamp för England.

Han har skrivit på för Bandung F.C, tydligen jämförbart med Newcastle är staden fotbollsgalen, ganska stor och den ligger långt i från Jakarta som är landets huvudstad.
De är dock inget ovanligt i Indonesien med långa resor, landet som består av 17,000 är ett utav landets närmsta och landet är därmed indelat i 3 olika tidszoner.

Vad är då framtiden för IPL? Förmodligen kommer ligan erkännas av FIFA och fotbollsförbundet, spelare från utbrytarklubbarna kommer troligen tas ut i landslaget och i framtiden kanske ligan slås ihop med de nuvarande ligasystemet?

De är förstås högst hypotetiskt då ligans livslängd mycket väl kan bli väldigt kort för om den inte accepteras utav FIFA eller Indonesiens fotbollsförbundet kommer dess status sjunka och bara bli en jippo-liga där spelare utan sportsliga ambitioner kan tjäna mer pengar.

Leave a Comment