Inför Chelsea-Napoli med Mattias Sörensson!

Fotbollsoraklet.se tar en titt på det spännande Champions League-mötet mellan Chelsea och Napoli. Fotbollsoraklets Englandsredaktör ställer några frågor till chefredaktören Mattias Sörensson.

1. Napoli är det mest formstarka laget i Serie A, vilket säkerligen innebär ett högt självförtroende. Laget är mest kända för sin offensiv, men är det möjligt att hålla den långa förlustfria sviten vid liv när man åker till London för att försvara sig?
Det blir givetvis en tuff match som avgörs i slutsekunderna. Napoli kommer förmodligen gå in i matchen med stort självförtroende och med en tro om att gå vidare i CL. Däremot går Chelsea in med helt andra förutsättningar. Laget har under senare tid gått väldigt trögt och nyligen blev huvudtränaren Villas-Boas sparkad. Först nu finns lite ljus i tunneln. Den nya huvudtränaren, Di Matteo, som tidigare var assisterande tränare har fått med sig två vinster inför Champions League-mötet vilket ger lite hopp för London-laget.
2. Både Napoli och Chelsea är av förklarliga skäl bättre hemma än borta. Om Chelsea gör ett tidigt mål, tror du att den defensiva inställningen från italienarna håller i sig, eller återgår man till att lita på att den fruktade offensiven gör jobbet?
Jag anser att Napoli måste gå in för anfalla från första stund. Det är där lagets styrka ligger och det är där man besitter mest kvalité. Lavezzi, Cavani och Hamsik är alla tillgängliga och där har man Napolis segervapen. En stark tridente.
Försvarsmässigt anser jag inte att Napoli är speciellt bra. En förvisso stabil trebackslinje men med ett lite svajigt markeringsspel. Chelsea borde spela med mycket rörelse och tuff press för att få med sig något. Spelar de som Arsenal gjorde mot Milan kan matchen bli riktigt intressant men annars tror jag Napoli har relativt bra koll på detta. Napolis tränare Mazzari är en duktig taktiker och lär ha allt klart inför matchen.

Om Chelsea gör ett tidigt mål kan Napoli få det tufft, men jag tror ändå Napoli har tillräckligt med självförtroende att fixa detta. Nyckeln ligger i det offensiva spelet, som sagt.
3. 46 poäng är summan både för fjärdeplacerade Napoli och femteplacerade Udinese. Vad är viktigast för tillfället – att satsa på CL och slå ut Chelsea eller att satsa på ligan och behålla en Champions League-plats till nästan säsong? Orkar man båda delarna?
Napoli borde orka med båda delarna om man inte får några skador på nyckelspelarna. Om vi bortser från skador och tänker på hur laget ser ut i nuläget bör de orka med båda tävlingarna. Eftersom de inte har italienska cupen att fokusera på så är det ett ”fokus” mindre för laget.

Jag tycker laget ska satsa stenhårt på Champions League och försöka ta sig så långt som möjligt. Men det är viktigt att inte glömma bort ligan heller. Att säkra en Europa League-plats eller Champions League-plats är ett måste för Napoli.
4. Vilken faktor tror du avgör mötet? Hemmafansen, en enskild spelare, eller något helt annat?
Att Chelsea har hemmaplan kommer verkligen märkas och det märks alltid. Trycket från hemmapubliken och pressen från allt runt omkring kommer kanske göra Napoli skakiga och få dem ur balans.

Jag tror vi kommer få se ett helt annat Chelsea och Napoli imorgon, båda kommer vara extremt taggade och mest kanske det kommer märkas på hemmaplaget Chelsea. Chelsea kommer vara aggressiva, pressa högt och gå allt för att göra mål. Medans Napoli inför matchen också har den inställningen, men ute på plan kommer det bli helt annat. Det är lätt att säga en sak inför match, men att genomföra det med den press och allt runt omkring blir uppgiften betydligt svårare när man väl kommer ut på plan.

Jag hoppas att Cavani avgör för Napoli. Det förtjänar Neapel.
5. Som avslutning kommer den klassiska frågan – hur tror du matchen slutar? Vilka går vidare?
Jag tror och hoppas att Napoli går vidare. Huruvida matchen slutar är riktigt svårt att tippa, men kanske 2-2. Två mål av Cavani och i Chelsea: Drogba och Mata.

***

Håller du med?

Leave a Comment