Inför EM 2012 – Italien

GRUNDFAKTA

FIFA-ranking: 12
Förbundskapten: Cesare Prandelli
Flest landskamper: Fabio Cannavaro (136 st)
Meriter: 4 VM-guld (1934, 1938, 1982, 2006), 2 VM-silver (1970, 1994), 1 VM-brons (1990), 1 EM-guld (1968), 1 EM-silver (2000).
Historia: Det italienska landslaget spelade sin första landskamp den 15 maj 1910 i Milano mot Frankrike (en match som slutade 6-2 till Gli Azzurri). Sedan dess har Italien skrapat ihop en imponerande landslagsstatistik. Laget har deltagit i 17 av 19 VM-mästerskap, vilket har resulterat i 4 stycken VM-guld, 2 VM-silver samt 1 VM-brons. När det kommer till EM-sammanhang har Italien varit med i 7 av 13 mästerskap och där har det blivit ett EM-guld på hemmaplan respektive ett EM-silver.

 

TRUPPEN

Målvakter

#1 Gianluigi Buffon (34 år, Juventus) | Betyg (1-5): 4
Otroligt erfaren och meriterad målvakt som deltagit i 2 EM-slutspel samt 4 VM-slutspel.  Var ett viktig sista post i Juventus guldlag och är given etta i landslaget.

#12 Salvatore Sirigu (25 år, Paris Saint-German) | Betyg (1-5): 3
Ung målvakt som inför säsongen lämnade Palermo för storsatsande Paris Saint-German där han direkt blev förstavalet på målvaktspotistionen. Debutsäsongen resulterade i en snöplig andraplats men likväl en EM-plats. En man för framtiden.

#14 Morgan De Sanctis (35 år, Napoli) | Betyg (1-5): 3
Äldst i truppen och gör sitt första mästerskap med Italien. Fick vara med och vinna Napolis första titel på 22 år då laget lyckades vinna Coppa Italia.

FÖRSVARARE

#2 Christian Maggio (30 år, Napoli) | Betyg (1-5): 3.5
Högerback som utvecklats enormt mycket under säsongen i Napoli. Fick en välförtjänt plats i Årets Serie A Lag och är given i landslaget.

#3 Giorgio Chiellini (27 år, Juventus) | Betyg (1-5): 4
Har under säsongen spelat vänsterback då firma Barzagli-Bonucci spelat så bra i mittlåset. Men det har gått bra och Juventus har haft det överlägset bästa försvaret under den gångna säsongen. Är en gigantisk jätte som mer eller mindre äter upp sina motståndare.

#4 Angelo Ogbonna (24 år, Torino) | Betyg (1-5): 2.5
Duktig mittback som varit med och tagit upp Torino till Serie A igen. Har varit en av Serie B:s bästa backar och är även en av landets mest spännande mittbackar. Saknar erfarenhet på högre nivå och är förmodligen med för att se och lära.

#6 Federico Balzaretti (31 år, Palermo) | Betyg (1-5): 3.5
Ett ånglok på vänsterkanten som ständigt springer upp och ner och är definitivt en av Serie A:s bästa vänsterbackar. Kommer troligtvis gå rakt in i startelvan i och med petningen av Criscito.

#7 Ignazio Abate (25 år, Milan) | Betyg (1-5): 3
Kvick högerback som kommer få värma bänken till förmån för förstavalet Maggio. Gjorde en bra säsong i Milantröjan men kommer för alltid att drömma mardrömmar om en viss Diego Milito (tur för Abate att denne inte är med i EM).

#15 Andrea Barzagli (31 år, Juventus) | Betyg (1-5): 4.5
Växte under våren ut till en av Serie A:s bästa mittbackar. Fick kröna ligaguldet med att även göra sitt första mål i Juventuströjan i den sista matchen hemma mot Atalanta. En gigant som är given i startelvan.

#19 Leonardo Bonucci (25 år, Juventus) | Betyg (1-5): 3
För ett år sen var det nog inte många som kunde tro att Bonucci bli en av de 23 som skulle åka på EM. Men under Contes ledning har utvecklingen gått spikrakt uppåt och Bonucci har mer eller mindre blivit en helt ny spelare. Är fortfarande ung och har hela karriären framför sig. Ett intressant namn för framtiden!

MITTFÄLTARE

#5 Thiago Motta (29 år, Paris Saint-German) | Betyg (1-5):  3
Värvades i vintras till PSG efter att ha uttryckt sitt missnöje i Inter. En kreativ och erfaren innermittfältare som är duktig på att täcka ytor och hitta passningar framåt i banan till rättvända spelare.

#8 Claudio Marchisio (26 år, Juventus) | Betyg (1-5): 4
Har precis som övriga Juventus-spelare gjort en säsong over förväntan. En spelskicklig mittfältare som troligtvis kommer att starta på mittfältet tillsammans med Pirlo. Gör sitt första mästerskap i A-landslaget.

#13 Emanuele Giaccherini (27 år, Juventus) | Betyg (1-5): 3
Efter en fin Juventus-säsong får även Giaccherini chansen i sommarens EM-slutspel. Är en kortvuxen spelare (167 cm) som trivs bäst ute på vänsterkanten och har en fin speluppfattning.

#16 Daniele De Rossi (28 år, Roma) | Betyg (1-5): 4
Stod för en av sina bästa säsonger på länge då han under hösten var helt briljant. Mattades lite under våren och fick vikariera som mittback då och då men är given på Prandellis innermittfält.

#18 Riccardo Montolivo (27 år, Milan) | Betyg (1-5): 3,5
Har haft en ganska så turbulent säsong bakom sig efter att ha vägrat diskutera nytt kontrakt med sin gamla klubb Fiorentina. Blev direkt efter säsongen officiellt klar för Milan där han förhoppningsvis kan få en nytändning igen. En teknisk begåvning med bra blick för spelet.

#21 Andrea Pirlo (32 år, Juventus) | Betyg (1-5): 5
Ett fotbollsgeni som visade sig bli Juventus viktigaste guldvapen. Vaknade upp rejält efter flytten och fortsätter den fina formen kan Pirlo komma att bli väldigt avgörande även för Gli Azzurri.

#22 Alessandro Diamanti (29 år, Bologna) | Betyg (1-5): 3
Har gjort en alldeles lysande säsong i Bologna och belönades därför med en EM-plats. Kan spela både på mittfältet och som trequartista och har en briljant vänsterfot som han gärna visar upp vid fasta situationer.

#23 Antonio Nocerino (27 år, Milan) | Betyg (1-5): 3
Köptes inför säsongen till Milan från Palermo och stod för en överraskande bra säsong och gjorde imponerande 10 mål. Förtjänar gott och väl en EM-plats.

ANFALLARE

#9 Mario Balotelli (21 år, Manchester City) | Betyg (1-5): 4
En oerhört stor talang som det alltid händer saker kring. Är en otroligt duktig fotbollsspelare när han vill men vi sätter stora frågetecken kring psyket och om det klarar att leverera under en hel turnering.

#10 Antonio Cassano (29 år, Milan) | Betyg (1-5): 4
Svårt och veta vart Cassano står i dagsläget med tanke på den svåra stroken som drabbade honom i höstas. Gjorde comeback i slutet av april och kan därför sakna riktigt matchtempo. Är helt underbar att skåda när han är i form.

#11 Antonio Di Natale (34 år, Udinese) | Betyg (1-5): 4
Den gode Antonio stod återigen för en mycket fin säsong och öste in mål för Udinese. Var en stor anledning till att Udinese får spela Champions League nästa år. Men vi frågar oss fortfarande hur bra ”Toto” kommer passa in i landslaget.

#17 Fabio Borini (21 år, Roma) | Betyg (1-5): 3
Har varit en av säsongens överraskningar i Serie A. Efter flera år som ungdomsproffs i Chelsea kom han inför säsongen på lån till Roma och blev snabbt en startman. Gjorde A-landslagsdebut i februari i träningsmatchen mot USA. Yngst i truppen.

#20 Sebastian Giovinco (25 år, Parma) | Betyg (1-5): 3.5
Gjorde en fantastisk säsong i Parma och mäktade med 15 mål för sitt lag. Har utvecklats enormt mycket under säsongen och ”atommyran” kommer vara en frisk fläkt i landslaget.

LAGSAMMANFATTNING

Målvakter | 4/5
Har tre duktiga målvakter med sig till EM i form av Buffon, De Sanctis och Sirigu. Buffon är fortfarande det självklara förstahandsvalet.

Försvarare | 4/5
Italien har överlag ett väldigt stabilt försvar som förmodligen kommer bli den starkaste delen under EM. Chiellini, Barzagli och Bonucci har alla en fantastisk säsong bakom sig i Juventus där försvaret var överlägset bäst. Prandelli har här flera duktiga spelare att välja mellan.

Mittfältare | 4/5
Även när det kommer till mittfältet har Italien mycket att välja på. Mycket ansvar kommer förmodligen att läggas på Pirlo efter dennes fantastiska säsong. Vid sin sida kommer han troligtvis ha De Rossi och Marchisio som även de har spelat bra i år. Fortfarande oklart vem som kommer ta trequartista-rollen framför denna trio.

Anfallare | 3/5
Här hittar vi förmodligen Italiens svagaste punkt. Anfallarna i truppen är alla duktiga individuellt och funkar bra i sina klubblag men frågan är hur de kommer att fungera tillsammans i landslaget. Det saknas en riktig målskytt som har erfarenhet från landslaget. Cassano har varit borta från spel stora delar av säsongen, Balotelli vet vi aldrig var vi har honom, Borini är ung och saknar erfarenhet, Giovinco är liten och Di Natale börjar bli gammal och har aldrig riktigt lyckats i landslaget. En Giuseppe Rossi i form hade behövts för att kunna räkna Italien till en av guldfavoriterna.

Nyckelspelare: Andrea Pirlo kan mycket väl bli nyckelspelaren för Italien i sommarens EM. Presterar han lika fantastiskt som i Juventus och blir den guldlänk mellan försvar och anfall även i landslaget så blir han otroligt viktig.

Trolig startelva: 4-3-1-2
Buffon
Maggio-Barzagli-Chiellini-Balzaretti
Marchisio-Pirlo-De Rossi
Giovinco
Cassano-Di Natale

Fortfarande oklart om Chiellini tar mittbackspositionen eller om han flyttas ut till vänster och Bonucci kommer in och tar mittbacksplatsen istället. Trion Marchisio-Pirlo-De Rossi känns given men längre upp i banan är det desto osäkrare. Trequartista-rollen kan tas av antingen Montolivo, Giovinco eller Cassano medan Prandelli kan formera anfallet lite hur som helst då ingen anfallare är helt given.

Tränaren: Efter att Marcello Lippi misslyckats totalt i VM 2010 så blev det den förra Fiorentina-tränaren Cesare Prandelli som blev Italiens nya tränare. Italien hade inga särskilda problem med att ta sig till EM men Prandelli saknar erfarenhet från mästerskap då detta blir hans första. Vi är alla nyfikna på hur det kommer att gå.

GRUPPEN

10 juni 2012, 18:00
Spanien-Italien
Italien inleder EM på allra svåraste sätt då de ställt mot de regerande EM- och VM-mästarna Spanien. En riktigt tuff match som kan komma att avgöra vilket lag som blir gruppetta. Vinner Italien öppningsmatchen så ser ett avancemang väldigt just ut!

14 juni 2012, 18:00
Italien-Kroatien
Spanien ses som klar gruppfavorit och slaget om andraplatsen kan med stor sannolikhet bli en hård kamp mellan just Italien och Kroatien. Den andra gruppsspelsmatchen mellan dessa lag kan bli avgörande om vilket lag som följer Spanien till slutspelet.

18 juni 2012, 20:45
Italien-Irland
Irland gör blott sitt andra EM-mästerskap någonsin och ses förmodligen som den svagaste länken i Grupp C. Kan i den sista matchen vara avhängda vilket kan vara till fördel för Italien då de kan bli tvingade att vinna sista matchen för att gå vidare.

Chans till avancemang: Precis som inför VM 2006 har den italienska fotbollen påverkats av skandaler. Den här gången är det spelskandalen, även kallad Calcio Scommesse, som påbörjades 2011 och rivit upp djupa sår som är aktuell igen. Tråkigt nog har den påverkat även landslaget och i synnerhet Domenico Criscito som petades ur EM-truppen efter att ha misstänkts vara inblandad. Om detta ger en positiv eller negativ påverkan på laget återstår att se men vi Gli Azzurri-älskare hoppas givetvis på en liknande effekt som den 2006 då Italien svetsades samman ännu mer och stod upp mot allt och alla. Bortsett från skandalen så kan ett mästerskap för Italien antingen vara som dag eller natt. Antingen går allt som på räls eller så kan likväl allt gå åt det motsatta hållet. Chanserna att gå vidare från gruppen ser relativt ljusa ut och laget bör komma före både Irland och Kroatien. Spanien är klar favorit till förstaplatsen och Italien förväntas ta andraplatsen. I kvartsfinalen kan vi sedan få se ett möte mellan Italien och självaste Sverige, beroende på vilka placeringar lagen tar. Och som ni alla vet, efter gruppspelet kan vad som helst hända!

Leave a Comment