Inför EM 2012 – Ryssland

GRUNDFAKTA

FIFA-ranking: 11

Förbundskapten: Dick Advocaat

Flest landskamper: Viktor Onopko (113 st)

Meriter: 

Historia: Rysslands fotbollslandslag grundades så sent som 1992. Efter att Sovjet föll så blev Ryssland ett landslag lett av Pavel Sadyrin. Första matchen blev lyckad då man vann med 2-0 mot Mexico. Inför VM 1994 väntade ett kval där man fick möta Grekland, Ungern, Island och Luxemburg. Ryssland såg som en outsider till att gå vidare men efter sex vinster och två oavgjorda var man i USA där VM spelades. Laget ställdes mot Brasilien, Kamerun och Sverige i grupp B.
Ryssland förlorade dock mot både Brasilien och Sverige och man var ute redan innan matchen mot Kamerun. Man vann dock den matchen med 6-1 och Oleg Salenko gjorde fem mål vilket fortfarande är rekord i en VM-match.

Ryssland har sedan dess deltagit i EM 1996, VM 2002, EM 2004, EM 2008 och nu EM 2012.
2018 är Ryssland värdland när VM ska spelas.

 

TRUPPEN

Målvakter:

Igor Akinfeev (26 år, CSKA Moskva) | Betyg (1-5): 4
26-åringen som för några år sen hade alla storklubbarnas ögon på sig. Har inte tagit det där riktigt stora klivet än men är fortfarande en riktigt bra målvakt. Viktig för Ryssland.

Vyacheslav Malafeev  (33 år, Zenit) | Betyg: 3
Riktigt duktig målvakt som tyvärr har Akinfeev före sig i rangordningen. Viktig kugge i Zenit.

Anton Shunin (25 år, Dynamo Moskva) | Betyg: 2
Fostrad och uppvuxen i Dynamo Moskva. Duktig målvakt som dock kommer agera tredjeval under EM.

 

Försvarare:

Aleksandr Anyukov (29 år, Zenit St Petersburg) | Betyg (1-5): 4
Väldigt rutinerad högerback som hittilis har spelat 63 landskamper. Kommer bli viktig i såväl defensiven som offensiven.

Aleksei Berezutski (29 år, CSKA Moskva) | Betyg: 4
I CSKA är han given och tillsammans med sin tvilling Vasili utgör han en väldigt stabil backlinje. Kommer vara given under EM.

Vasili Berezutski (27 år, Olympiakos) | Betyg: 3
Är i CSKA given men kan tvingas kapitulera i landslaget pga andra spelare. Stabil och stark back.

Sergei Ignasevich (32 år, CSKA Moskva) | Betyg: 4
Rysslands kanske viktigaste spelare. Den 32 år gamla mittbacken har gjort 72 landskamper och är fantastisk stundtals.

Roman Sharonov (35 år, Rubin Kazan) | Betyg: 2
Väldigt rutinerad mittback som kanske börjar se slutet på karriären. Har bara gjort 7 landskamper och frågan är om det blir fler?

Yuri Zhirkov (28 år, Anzhi Makhachkala) | Betyg: 3
Efter en misslyckad sejour i Chelsea vände vänsterspringaren hem till Ryssland och nyrika Anzhi. Väldigt viktig för Ryssland men frågan är hur bra han är nu.

Dmitri Kombarov (25 år, Spartak Moskva) | Betyg: 2
Vänsterback som inte är någon stjärna men han gör samtidigt inte bort sig.

Roman Shiskin (25 år, Lokomotiv Moskva) | Betyg: 2
Högerback som kommer vara backup till Anykov. Duktig med boll.

 

Mittfältare:

Igor Denisov (28 år, Zenit) | Betyg: 3
Defensiv mittfältare som är startspelare vecka ut och vecka in i Zenit. Kan dock bli svårt att ta en startplats med Semshov och Zyryanov före sig.

Konstantin Zyryanov (33 år, Zenit) | Betyg: 3
Rutinerad herre som är väldigt viktig för Ryssland på mittfältet. Kommer garanterat starta under EM.

Roman Shirokov (30 år, Zenit) | Betyg: 2
Central mittfältare som kanske inte satt alltför stora avtryck i landslaget. Kommer med 19 landskamper.

Denis Glushakov (25 år, Lokomotiv Moskva) | Betyg: 2
Offensiv mittfältare som hittils spelat 8 landskamper. Räknas nog som en truppspelare.

Igor Semshov (34 år, Dynamo Moskva) | Betyg: 4
Här har vi en del av ryggraden i Ryssland. Rutinerad mittfältare som ska styra och ställa. 56 landskamper och 3 mål hittils.

Marat Izmailov (29 år, Sporting CP) | Betyg: 2
Högermittfältare som troligtvis inte kommer starta under EM. Det är annars en snabb och teknisk spelare som gillar att utmana. Kan även spela som offensiv mittfältare.

Alan Dzagoev (21 år, CSKA Moskva) | Betyg: 3
Ynglingen som CSKA värderar väldigt högt. Har redan gjort 18 landskamper och det kan mycket väl bli fler i sommar. Offensiv mittfältare.

 

Anfallare:

Andrey Arshavin (30 år, Zenit) | Betyg: 4
Lagkapten och Rysslands stora fixstjärna. Blev i vintras utlånad till Zenit från Arsenal. Kan göra underverk om han vill. Definitivt Rysslands största stjärna.

Aleksandr Kerzhakov (29 år, Zenit) | Betyg: 3
Kommer slåss med Pavlyuchenko och Pogrebnyak om startplats i anfallalet. Har gjort 17 mål på 58 matcher i landslaget.

Aleksandr Kokorin (21 år, Dynamo Moskva) | Betyg: 2
Ung kille som bara är 21 år gammal. Har gjort 2 landskamper och är förmodligen med bara för att lära.

Roman Pavlyuchenko (30 år, Lokomotiv Moskva) | Betyg: 3
Lyckades aldrig ta en starplats i Tottenham och flyttade tillbaka hem till Ryssland i januari. Är annars en utpräglad målskytt vilket 20 mål på 45 matcher säger.

Pavel Pogrebnyak (28 år, Fulham) | Betyg: 3
Flyttade under januari månad till Fulham och England. Där blev det succé direkt och den tunga anfallaren är livsfarlig. Han har spelat 31 matcher och gjort 8 mål i Ryssland.

 

LAGSAMMANFATTNING:

Målvakter: Ryssland har två riktigt bra målvakter i truppen och en backup. Akinfeev kommer förmodligen starta vilket förpassar Malafeev till bänken. Starkt!

Försvarare: Ett stabilt och starkt försvar är en orsak till att lyckas. Ryssland har detta och med Ignasevich längst bak är det svårt att ta sig förbi.

Mittfältare: Rysslands mittfältare är kanske inga världsstjärnor men rutinen är viktig och det är exakt det som Semshov och Zyryanov står för. Tillsammans med unga Dzagoev kan det bli riktigt bra.

Anfallare: Här kan Advocaat egentligen vraka och välja. Arshavin är given men sen börjar det svåra. Pobrebnyak chockade England när han öste in mål i Fulham. Pavlyuchenko och Kerzhakov är även det väldigt duktiga spelare. Tufft!

Nyckelspelaren: Andrey Arshavin, den lille t-saren som han kallas är laget stora stjärna och troligtvis kommer han bära Ryssland på sina axlar. Blixtrar stundtals till och då ska motståndarna passa sig.

Trolig startelva Ryssland spelar oftast med en 4-3-3 men kan även spela 4-4-2. Om vi ska tänka en trolig startelva ser den ut såhär: Akinfeev, Anyukov-Ignasevich-A.Berezutskiy-Zhirkov, Semshov-Zyryanov-Denisov, Arshavin-Kerzhakov-Dzagoev

Tränare: Dick Advocaat tog över efter Hiddink i maj 2010. Han skrev på ett kontrakt som löpte till 2014. Advocaat började kvalresan till EM 2012 med att förlora mot Slovakien men efter den förlusten gick det som tåget och Ryssland vann sin grupp. Advocaat kommer efter EM lämna jobbet som förbundskapten och ta över PSV.

Personliga tankar: Ryssland har en spännande trupp som ska kunna gå långt i mästerskap. Det är väldigt många spelare runt 30 år som kanske är inne i sitt livs bästa fotboll och det är givetvis ett stort plus. Jag tror att Ryssland kan gå riktigt långt om man får spelet att stämma. Arshavin som verkligen är den stora nyckelspelare måste prestera under EM för att man ska kunna gå långt. Avsaknaden av utlandsproffs kan dock bli problematiskt då de flesta bara spelat i Ryska ligan under sina karriärer.

 

Personliga tankar om Grupp-A: Den på förhand kanske tråkigaste gruppen där Ryssland känns som en liten favorit. Givetvis ska man inte snacka bort varken Polen, Grekland eller Tjeckien men jag tror att Ryssland tar hem det här. Polen som är värdnation har lite extra press på sig med tanke på all publik osv. Grekland har en trevlig mix av ungt och gammalt medans Tjeckien tappat en del under de senare åren. Blir väldigt intressant att följa.

 

SPELSHEMA:

8 JUNI: Ryssland-Tjeckien

Tuff match att börja med för båda lag. Ryssland ska nog ses som en liten favorit men man får inte underskatta Tjeckien. Tre poäng är viktiga för båda av lagen.

12 JUNI: Polen-Ryssland

Tuff match för Ryssland som får möte Polen hemma i Warzawa. På förhand känns det som ett kryss men Ryssland får akta sig.

16 JUNI: Grekland-Ryssland

Här ska det vara tre poäng för Ryssland om man ska gå vidare från gruppen. Grekland kan vara bra men inget snack om saken.

 

Leave a Comment