Inför EM 2012: Spanien

GRUNDFAKTA

FIFA-ranking: 1
Förbundskapten: Vicente del Bosque
Flest landskamper: Iker Casillas (129 st)
Meriter: EM-guld 1964 och 2008, EM-silver 1984,VM-guld 2010

Historia: La seleccións fotbollshistoria började med Antwerpen OS 1920 där man lyckades spela sig till en silvermedalj. Det första VM slutspelet man deltog i var Italien VM 1934. Spanien var länge känt för att vara favoriter i varje EM/VM, men aldrig riktigt lyckas. Det ändrade dock Andres Iniesta på när han gjorde det avgörande målet i Sydafrika VM 2010 mot Holland i finalen. Innan dess var främsta placeringen en kvartsfinal.

I Europamästerskapen har Spanien dock varit mer lyckosamma, på åtta stycken EM har man spelat hem tre medaljer: två guld och ett silver.

 

 

Målvakter

Iker Casillas (5)

Klubb: Real Madrid

Längd: 185 cm

Vikt: 79kg

Är en av de absolut bästa målvakterna i världen och har haft en bra säsong i Real. Kommer naturligtvis vara en nyckelspelare för Spanien.

 

Víctor Valdés (5)

Klubb: Barcelona

Längd: 183 cm

Vikt: 78 kg

Precis som Casillas så är Valdés en målvakt i absolut världsklass. Får han bara chansen i EM så kommer han säkert att vara lika stabil som i Barcelona.

 

Pepe Reina (3)

Klubb: Liverpool

Längd: 188 cm

Vikt: 86 kg

Inte i samma klass som Casillas och Valdés, men fortfarande en mycket duktig målvakt. Dock kan han ibland ha lite hetsigt temperament.

 

Försvarare

Raúl Albiol (2)

Klubb: Real Madrid

Längd: 187 cm

Vikt: 84 kg

En lugn försvarare som även är duktig i spelet med huvudet. Dock har han haft problem med att ta en ordinarie plats i Real Madrid.

 

Gerard Piqué (4)

Klubb: Barcelona

Längd: 192 cm

Vikt: 85 kg

Har en lite tyngre säsong bakom sig i Barcelona, men samtidigt är det här en riktigt bra back. Dessutom är han en fysiskt stabil spelare, men måste höja sig lite jämfört med spelet i Barcelona.

 

Jordi Alba (3)

Klubb: Valencia

Längd: 170 cm

Vikt: 69 kg

Trivs bäst som vänsterback och har varit ordinarie i Valencia mer eller mindre hela den senaste säsongen.

 

Sergio Ramos (4)

Klubb: Real Madrid

Längd: 183 cm

Vikt: 73 kg

En stabil back med enorm vilja och som inte viker ner sig. Är även fysiskt stark.

 

Álvaro Arbeloa (3)

Klubb: Real Madrid

Längd: 180 cm

Vikt: 68 kg

Spelar ofta ett väldigt enkelt spel och chansar sällan. Har dock en tendens att dra på sig lite väl många frisparkar ibland.

 

Mittfältare

Andrés Iniesta (5)

Klubb: Barcelona

Längd: 170 cm

Vikt: 65 kg

Otroligt duktig mittfältare som respekteras stort av motståndarna. Har en härlig blick för spelet och är en äkta lagspelare.

 

Xavi Hernández (5)

Klubb: Barcelona

Längd: 170 cm

Vikt: 68 kg

Ett mittfältsgeni! Kanske världens bästa speluppläggare och har gång på gång visat upp det i Barcelona där han är en nyckelspelare på mittfältet.

 

Javi Martínez (3)

Klubb: Athletic

Längd: 190 cm

Vikt: 81 kg

En av Spaniens mer offensiva mittfältare, men pga sin låga ålder saknar han rutinen.

 

Cesc Fàbregas (3)

Klubb: Barcelona

Längd: 175 cm

Vikt: 74 kg

Hade en lite tyngre säsong i Barcelona men är trots det en mittfältare av mycket hög klass. Visade den senaste säsongen att han även kan spela i anfallet om det behövs.

Xabi Alonso (5)

Klubb: Real Madrid

Längd: 183 cm

Vikt: 75 kg

Även här har vi en passningsspelare av världsklass. En mycket viktig spelare för Real Madrid och kommer säkert betyda mycket Spanien. Svagheten är väl att han ibland är något långsam.

 

Sergio Busquets (3)

Klubb: Barcelona

Längd: 189 cm

Vikt: 73 kg

Inte direkt populär bland motståndarna då han anklagas för att filma, men likväl är han en mycket duktig fotbollsspelare. Kan även spela back om det skulle behövas.

 

Santi Cazorla (2)

Klubb: Málaga

Längd: 168 cm

Vikt: 66 kg

En passningssäker mittfältare, men kan ibland ha problem med motivationen.

 

David Silva (4)

Klubb: Manchester City

Längd: 170 cm

Vikt: 67 kg

En mycket duktig offensiv spelare som bidrar med mycket framåt. Har bra blick för spelet och duktig passningsspelare, samt besitter bra teknik.

 

Jesús Navas (2)

Klubb: Sevilla

Längd: 170 cm

Vikt: 60 kg

Snabb och oförutsägbar spelare, men är lite för ojämn i sitt spel.

 

Juanfran (2)

Klubb: Atlético Madrid

Längd: 181 cm

Vikt: 72 kg

Duktig offensiv spelare, men saknar de defensiva kvalitéerna.

 

Anfallare

Fernando Torres (3)

Klubb: Chelsea

Längd: 186 cm

Vikt: 78 kg

Är egentligen en väldigt duktig anfallare som dessutom brukar producera mycket framåt. Dock har han haft problem med både formen och skador sedan en tid och många undrar säkert var han står idag.

 

Álvaro Negredo (3)

Klubb: Sevilla

Längd: 186 cm

Vikt: 79 kg

Har både teknik, styrka och snabbhet. Utöver det är han en spelare som ger allt för att vinna, vilket ibland kan leda till att han har problem med att tygla sitt humör.

 

Juan Mata (3)

Klubb: Chelsea

Längd: 170 cm

Vikt: 63 kg

Kreativ och bra passningsspelare. Kan spela både i anfallet och på mittfältet.

 

Pedro Rodríguez (2)

Klubb: Barcelona

Längd: 169 cm

Vikt: 64 kg

Hade en klart svagare säsong i Barcelona än den föregående. Har en hel del att bevisa nu när han tog plats i Spaniens trupp.

 

Fernando Llorente (4)

Klubb: Athletic

Längd: 195 cm

Vikt: 90 kg

Truppens längsta anfallare och tillför en hel del fysisk i en offensiv som till stor del bygger på lite mindre och tekniska spelare. Dock saknar han skärpa i avsluten ibland.

 

Truppen är som alltid stjärnspäckad och det är främst mittfältet och målvakterna som sticker ut. Spanien kommer att ha antingen Casillas eller Valdés på bänken vilket innebär att de har en av världens bästa målvakter på bänken. Det är inte många lag som har den lyxen. Mittfältet kryllar av extremt duktiga spelare och de kommer göra det svårt för varje lag de ställs mot. Dock saknar de Carles Puyol i försvaret, men med tanke på att han inte är lika bra som förut så är det nog inget större avbräck. Frånvaron av David Villa kommer nog bli lite mer kännbar då han är landslagets bästa målskytt. Det återstår helt enkelt att se vem som tar på sig den rollen nu när Villa inte finns med.

 

Trolig startelva (4-5-1):

Iker Casillas- Sergio Ramos, Gerhard Piqué, Raúl Albiol, Jordi Alba- Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Cesc Fàbregas, David Silva, Xabi Alonso- Fernando Torres

 

Förbundskaptenen Vicente del Bosque tog över det spanska landslaget inför EM 2008 och det slutade med guld. Även i VM för två år sedan i Sydafrika blev det guld så han har hittills nått två av två möjliga mästerskapsfinaler och lika många guld under sin tid som spansk förbundskapten. Det kan dock bli ännu

 

Nyckelspelare:

Det är otroligt svårt att välja en av alla de här spelarna, men valet faller ändå på Xavi Hernández. Hans spelupplägg och passningar kan bli guld värt för Spanien. Dessutom har han stor rutin vilket kommer bli viktigt när de avgörande matcherna spelas.

Matchschema:

Spanien – Italien 10 juni (18,00)

Spanien – Irland 14 juni (20,45)

Kroatien – Spanien 18 juni (20,45)

 

Förväntningar:

Spanien är som regerande världsmästare naturligtvis favoriter till guldet. Utöver det så har de ett mittfält i yttersta världsklass. Det som talar emot dem är väl dels om de drabbas av skadeproblem, men även om förväntningarna blir för stora. När det gäller matcherna i gruppspelet så förväntas Spanien att vinna alla tre, men både Kroatien och Italien kan bli lite luriga. Personligen skulle jag bli förvånad om Spanien inte når final. I gruppspelet är mitt tips att Spanien kommer etta och Irland sist. Andra platsen har både Kroatien och Italien lika bra chanser att nå enligt mig, så där kan det sluta hursomhelst.

4 Comments

  1. En tvåa på Navas(!)?

    I det spanska landslaget har han alltid haft en hög och stabil formkurva och var dessutom en av de bästa högermittfältarna i La Liga under den gågna säsongen.

  2. Du tror alltså inte att Llorente får starta?!?

  3. Fabregas petas, Busquets spelar nog där. Arbeloa i stället för Albiol och Ramos in i mitten. Aragones ledde laget i EM 08, Bosque tog över efter det.

  4. Seriöst? En trea på Mata?? Lätt en fyra, minst!

Leave a Comment