Inför EM 2012 – Ukraina

Fifa ranking: 50
Förbundskapten: Oleg Blokhin
Flest landskamper: Andrej Shevchenko, 96
Meriter: Kvarts final, VM i Tyskland 2006
Kort historik: Ukrainska fotbollsförbundet startades 1992 efter att Sovjetunionens fall. Till skillnad från ett land som Estland hade Ukraina dock en rätt hög position inom den Sovjetiska fotbollen och bland annat vann Dynamo Kiev Uefa cupen 1975 och 1986 och dessutom Europeiska supercupen 1975. 2006 fick Ukraina sin största framgång när laget inte bara kvalificerade sig till VM i Tyskland utan även gick vidare från både gruppspel och åttondelsfinal efter vinst på straffar mot Schweiz i kvartsfinalen tog det dock stopp då man föll mot kommande världsmästaren Italien med 3-0.    

 

Truppen

Målvakter

Andrij Pjatov, Sjachtar Donetsk, Betyg (1-5): 2

Pjatov har varit reservmålvakt både i landslaget och klubblaget Sjachtar Donetsk men med första valet i båda laget Rybka dopingavstängd så är det nu Pjatov som är första valet i båda lagen. Pjatov har sedan tidigare 24 landskamper i Ukraina och den rutinen gör honom självskriven som förste målvakt. Pjatovs största styrka är att han har väldigt bra reflexer.

Oleksander Gorjainov, Metalist Charkiv, Betyg: 1

Är den äldste spelaren att debutera i Ukrainaslandslag (34 år). Kommer troligen att enbart få hoppa in om Ukrainas målvaktsmardröm skulle fortsätta med att man tappar Pjatov. Får några år sedan lyckades Gorjainov hålla nollan 18 gånger på en säsong.

Maksym Koval, Dynamo Kiev, Betyg: 1

En mycket intressant ung talang. Hans styrka är främst hans mycket snabba reflexer samtidigt är han inte så duktig på utrusningar. Det vore det en superskräll om Koval står i målet i EM. Det här är en kille som är för att lära och utvecklas ännu mer.

Utvärdering: Ukrainas stora svaghet man saknar sina tre bästa alternativ och det gör att man nu tvingas lägga hemmanationens öde i Shachtar Donetsk reserv målvakt Andrij Pjatovs säkerligen nervösa händer. Pjatov är ingen duvunge när det gäller landskamper men Ukrainas målvaktssituation kan enbart beskrivas som en mardröm.

Försvarare

Oleksandr Kutjer, Sjachtar Donetsk, Betyg: 2

En tuff mittback som även är en mycket bra lagspelare. Spelar tillsammans med mittbackskollegan Raktitskyj i Sjachtar Donetsk och lär bilda mittbackspar med denne.

 

Jaroslav Rakytskyj, Sjachtar Donetsk Betyg: 4

En modern mittback som är vik i så väl defensiven som uppspelen som också är bollskicklig. Rakytskyj har den underbara kombinationen av att vara stenhård i försvaret men samtidigt också skicklig nog att hantera bollen när han väl vunnit den. Är även en väldigt bra frisparksskytt med bra krut i vänsterdojan. Fotbollsmagasinet Offside utsåg honom till nyckelspelare i deras analys.

Vjatjeslav Sjevtjuk, Sjachtar Donetsk, Betyg: 2

En rutinerad vänsterback med bra fart men lite sämre spänst. Slås med unge talangen Jevhen Selin om en plats i startelvan.

 

Yevhen Khacheridi, Dynamo Kiev, Betyg: 1

Bra nickare men samtidigt väldigt långsam och är inte heller någon mästare vad gäller bollhantering eller passningsspel.

Taras Mychalyk, Dynamo Kiev, Betyg: 2

Kan spela var som helst i backlinjen men kommer troligtvis att konkurera om högerbacks positionen. Det här är den klassiska typen av försvarare atletisk, stark, stabil och bra bollvinnare som alltid sliter hårt och gör sitt jobb men följer väldigt sällan med upp i anfallen. Vill Bolokhin ha en trygg och säker högerback för att inte riskera allt för mycket har han en här.

Jevhen Selin, Vorskla Poltava, Betyg: 2

En stark vänsterback som jobbar mycket för laget. Debuterade i höstas och gjorde då också sitt första och hittills enda mål i landslaget. Kommer absolut att utmana Sjevtjuk om en plats i startelvan.  

Bohdan Butko, FC Illitjivets Mariupel (lån från Sjachtar Donetsk) Betyg: 2

En ung högerback som på allvar nu slås om en plats i startelvan. En mycket modern ytterback som väldigt gärna följer med upp i anfallen och. Ska jag likna honom med någon är det nog vår egen Behang Safari bra offensivt inte alls lika bra defensivt. Kan även spela som höger mittfältare.

 

Utvärdering: Mittbacksparet Rakivitskyj och Kutjer är bra samspelta och känner varandra utan och innan så mittförsvaret känns stabilt och klart för Ukraina. Ytterbackarna känns då mycket mer osäkrare både vad gäller kvalitet och vilka som kommer att spela. Frågan är hur Blokhin ska tänka här? Ska han starta med Butko på högerkanten och därmed öppna upp ytor för motståndarna eller ska han köra på den defensive men samtidigt säkre Mandziuk? Ett liknande problem finns på vänsterkanten mellan den nye Selin och den mer rutinerade Sjevtjuk. Jag tror att Blokhin kommer att spela Mandziuk från start på högerkanten då det vore nästan idiotiskt att ge England och Frankrike dem ytorna som det skulle ge med Butko i den positionen dessutom är den tredje motståndaren Sverige ett lag som skulle älska om Ukraina öppnade upp en kant. Vad gäller Selin eller Sjevtjuk så är det stenhårt men jag tror Blokhin väljer Sjevstjuk då han tillvardags spelar i Sjachtar Donetsk tillsammans med Rakitskyj och Kutjer.

 

Mittfältare

Oleksandr Alijev, Dynamo Kiev, Betyg: 3 

En bra tekniker med lite tendenser att kanske bli lite väl egoistisk men samtidigt utrustad med ett ruggigt skott och mycket bra frisparksskytt, hans tränare i Dynamo Kiev har till och med hävdat att han är Europas bäste frisparksskytt. Kommer nu närmast från en mycket bra vår. Kan mycket väl ta en plats bredvid Tymosjtjuk på mittfältet där hans offensiv skulle vara ett bra komplement till Tymosjtjuks defensiv.

Denys Garmash, Dynamo Kiev, Betyg: 2

En ung central mittfältare som är ganska så allround. Har ett hyfsat långskott. En kille som alltid jobbar hårt för sitt lag men har en tendens att ibland tappa sin markering. 

Oleh Husiev, Dynamo Kiev, Betyg: 2

En mycket rutinerad höger yttermittfältare som är en av få i EM-truppen som även var uttagen till VM-truppen 2006. Mycket snabb och lurig spelare som om det skulle behövas kan gå ner som högerback för att ge den lagdelen stabilitet. Kan bli aktuell men mer troligen en joker på bänken.

Andrij Jarmolenko, Dynamo Kiev, Betyg: 4

Omnämndes som ”den nye Sjevtjenko” när han kom fram. En mycket snabb och mycket teknisk yttermittfältare som kan ställa till en hel del på kontringar genom sin kvickhet. Jobbar alltid hårt för laget och har ett bra målsinne. Ska man säga något negativt så är det att han behöver utveckla sin speluppfattningsförmåga. Ska mycket spännande att se vad han kan göra i EM.

Jevhen Konopljanka, FC Dnipro Dinipropetrovsk, Betyg: 3

I Ukraina jämför man den här snabbe och löpvillige yttermittfältaren med Messi och bara det får mig att bli spänd på att se vad han kan göra. Är mycket snabb, teknisk och framförallt målfarlig men också lite för självisk ibland.   

Ruslan Rotan, FC Dnipro Dinipropetrovsk, Betyg: 3

En slitvarg på mittfältet vars främsta styrka är hans speluppfattning. Mycket pålitlig grovjobbare som har chansen att kunna ta en plats på centrala mittfältet.   

 

Serhij Nazarenko, Tavrija Simferopol,Betyg: 2

En rutinerad innermittfältare som varit väldigt bra offensivt men som nu börjar tappa en del med åldern. Har fortfarande dock en bra teknik och ett mycket bra distansskott. En kille som brukar göra mål om han får chansen.   

 

Anatolij Tymosjtjuk, Bayern Munchen, Betyg: 4

Den i Ukrainas landslag som för närvarande spelar på högsta nivån. Tymosjtjuk är den som är tänkt att styra upp defensiven i laget. Tymosjtjuk fick gå ner som mittback i Champions League finalen i år något som bör ses som ett bevis på hans defensiva kvalitéer. Han kommer att bli extremt viktig för laget om det ska gå vägen för dem.

Utvärdering: Ukrainas mittfält ser ut att ha en bra mix av defensiv trygghet i Tymosjtjuk och snabbhet och kreativitet i Jarmolenko och Konopljanka. Tymosjtjuk och Jarmolenko kommer definitivt att spela och Konpljanka borde enligt mig ta den andra platsen på yttermittfältet med sin snabbhet, kreativitet och målsinne. Frågan är om det är slitvargen Rotan eller den mer tekniske Allijev som tar platsen bredvid Tymosjtjuk på mittfältet. Jag tror dock att Blokhin väljer Rotan då du har mer nytta för den typen av spelare från start och att man ha Allijev som ett ess i rockärmen om det skulle behövas på slutet. Det här känns som Ukrainas starkaste lagdel.

Anfallare:

Artem Milevskyj, Dynamo Kiev, Betyg: 3

En kille som alltid jobbar för laget men som inte riktigt fått sitt internationella genombrott ännu. Stark och storväxt spelare som haft en hel del skador dem senaste säsongerna och haft svårt att hitta målet. Känns lite som en Ukrainas Andy Caroll.

Andrij Sjevtjenko, Dynamo Kiev, Betyg: 4

Den mest framgångsrike av dem alla. Vann bland annat Europeiska guldskon under sin tid i Milan. Sheva börjar visserligen bli gammal men han fortsätter att vara lika viktig som han alltid varit för sitt landslag. Med åren har målskyttet försämrats och idag är han mer den som ska leda dem andra med sin rutin och skicklighet.

Marco Devic, Metalist Charkiv, Betyg: 2

En kvick löpare som åkt lite in och ut i landslaget. Kan avsluta med båda fötterna men är ibland lite för egoistisk. Kan mycket väl bli ett alternativ som inhoppare med sin kvickhet.  

Andrij Voronin, Dynamo Moskva, Betyg: 2

Har mycket rutin men har alltid mer varit den som spelat fram andra än själv gjort målen. Voronin har under sina över 60 landskamper gjort enbart 6 mål, ett snitt på ett mål per tionde match, man kan undra hur en kille som spelat i både Bayern Leverkusen och även fått chansen men misslyckats i Liverpool kan ha ett sånt målfacit i landslaget? Får nog nöja sig med bänken i år.

Jevhen Seleznjov: Sjachtar Donetsk, Betyg: 2

Har trotts att han enbart är inhoppare i Shaktar Donets gjort 13 mål i år och förra året vann han skytteligan i Ukraina. Det här är en targetspelare som vet hur man göra mål. Kan mycket väl bli aktuell som en joker att slänga in i slutet om man behöver göra mål.

Utvärdering: Känns rätt så givet med att Sjevtjenko spelar från start men sedan känns det som att det är hårt om den där andra platsen. Milevskyj borde ta den även om han inte haft någon perfekt säsong med klubblaget. Frågan är dock om Blokhin borde slänga in Seleznjov istället för den sistnämnda vid tanken på att han faktiskt har visat en bra målform under säsongen utan att ha varit ordinarie i sitt klubblag men jag tror ändå att han får nöja sig med att vara inhoppare.

Nyckelspelare: Andriy Shevchenko, den nu snart 36 årige anfallaren med en så strålande karriär står nu under sin sista säsong inför det som kanske är hans största utmaning i karriären att leda sitt Ukraina i EM inför hemmapubliken. Sheva må ha blivit till åren nu och visst idag är det andra som gör målen men tittar man på statistiken så inser man att det är fortfarande han som är nyckelspelaren. Han har under sin karriär gjort 46 mål på 96 landskamper övriga truppen har knappt gjort hälften så mycket mål tillsammans. Det är Sheva som ska leda det här landslaget med sin rutin, ledarförmåga och målskytte. Ska Ukraina göra bra ifrån sig i EM måste Shevchenko hitta tillbaka till något som liknar hans glansdagar i Milan då han var en av världens bästa anfallare.

Trolig startelva: Pjatov – Mandziuk, Kutjer, Rakitskyj, Sjevtjuk – Konopljanka, Tymosjtjuk, Rotan, Jarmolenko – Shevtjenko, Milevskyj

Tränaren: Oleg Blokhin får ses som en erfaren tränare för Ukraina. Som spelare blev den snart femtionio årige förbundskaptenen spelandes för Dynamo Kyiv utsedd till årets spelare i Sovjetunionen tre år i rad (73-75) och 1975 utsågs han också till årets idrottsman i Sovjetunionen. Efter sin karriär som spelare höll Blokhin till i Grekland där han bland annat tränade lag som AEK Athen och Olympiacos som han även vann grekiska cupen med 1992 och kom även tvåa i ligan med klubben både 1991 och 1992. 2003 tog han för första gången över Ukrainas landslag och tog laget framgångsrikt till en kvartsfinal i VM i Tyskland 2006 vilket får ses som landets största framgång. 2007-2008 hade han hand om FC Moskva innan han återinträdde som förbundskapten för Ukraina.

Personliga tankar om laget: Ukraina går in i EM som underdogs och frågan är om laget verkligen kommer att kunna motsvara dem förväntningar som den ukrainska publiken säkert ändå har på dem. Oleg Blokhin har tvingats ta ut ett i landslagssammanhang rätt så orutinerat lag endast 6 spelare har fler en 20 landskamper sedan tidigare. Ett stort problem för laget är målvakts frågan. Med sina tre ordinarie målvakter alla skadade kommer Blokhin tvingas att göra en chansning här. Ukrainas fördel är att dem nu spelar på hemmaplan och det brukar kunna lyfta ett lag lite. Hur många trodde t.ex. att Sydkorea skulle spela Semifinal i sitt hemma VM 2002? Nyckeln för Ukraina är att man kämpar och aldrig ger sig  genom hela turneringen, man måste även spela smart och kanske spela lite mer defensivt i och med att laget kommer att ha en orutinerad målvakt längst bak som jag tror kommer att behöva all hjälp han kan få och sista nyckeln inte att förglömma Andrej Shevchenkos bössa. Bli inte förvånade om Ukraina kommer att spela långa bollar på Sheva. Men han kan inte göra allt ensam och därför sätter jag Andrej Voronin som en andra nyckel han måste vissa i den här turneringen varför han spelat på så hög nivå han har gjort och vara Shevchenkos lekkamrat och framspelare.

Gruppen: 

Sverige 11 juni
Frankrike 25 juni
England 19 juni

 

Måste matchen är helt klart premiär matchen mot Sverige. Slår man inte oss då så tror jag Ukraina kan ställa in sig på att få packa väskorna direkt. Jag tror att man skulle kunna göra en skräll mot antingen Frankrike eller England men att tro att man gör det i båda matcherna ser jag inte som troligt. Nej, det är emot Sverige som tre poängaren måste tas då har man en chans att kunna gå mot kvartsfinal troligt visst på Englands bekostnad om jag får gissa då Roy Hogdsons trupp känns betydligt svagare offensivt än Frankrikes trotts att Rooney kommer tillbaka i den matchen. Mer troligt senarium är att man lyckas låsa Zlatan mot Sverige och får med sig 0-0, förlust mot Frankrike med säg 3-0 och förlust mot England med 1-0.

 

Leave a Comment