Inför EM: I huvudet på Roy Hodgson

Utnämningen av Roy Hodgson som förbundskapten för ”Three Lions” var lika delar väntad och okontroversiell. Ser man till den 64-årige gentlemannens framtoning så var den definitivt inte kontroversiell då det inte är en slump att han förvärvat titeln: ”The nicest man in football”. Harry Redknapp var den andre kandidaten, men föll bort till slut. Kvar stod den gamle Sverigebekantingen Roy Hodgson med SM-guld från såväl Malmö FF som Halmstads BK.

Fotbollsoraklet kommer att göra en storsatsning på EM och varje lag och varje förbundskapten kommer att nagelfaras minutiöst. Min uppgift kommer att bli att hålla ett extraöga på England. Här kommer en första inblick i Englands EM-satsning där jag helt enkelt kommer att presentera en trolig bruttotrupp på 35 spelare som jag sedan ska banta ner till 23 man. Jag kommer att presentera min trupp och dessutom göra ett försök att dyka in i huvudet på Roy och sia om vilka som kommer att få äran att ingå i den engelska truppen till sommaren. Mycket nöje!

 

Målvakter:

Aktuella: Joe Hart,Scott Carson,David Stockdale,Robert Green

Mitt val: Joe Hart, Scott Carson och David Stockdale

Roys val: Joe Hart,Scott Carson och Robert Green

Kommentar: Joe Hart är i dagsläget en av världens fem bästa burväktare och är etta alla dagar i veckan. Som tvåa känns Scott Carson också ganska klar. Då återstår det tredjevantarna och där finns det två vägar att gå. Det spännande och fräscha valet är Fulhams David Stockdale, medan West Hams Robert Green är det trygga och tråkiga valet. Jag tycker att det känns självklart att satsa ungt och fräscht på en tredjemålvaktsposition, jag är inte säker på att Roy håller med.

Högerbackar:

Aktuella: Micah Richards,Glen Johnson och Kyle Walker

Mitt val: Kyle Walker och Glen Johnson

Roys val: Kyle Walker och Micah Richards

Kommentar: Kanske det svåraste och mest delikata valet. För drygt ett år sedan såg det ut att vara ganska vikt för Micah Richards och Glen Johnson. En av årets raketer i Premier League har dock ändrat på detta. Det är Tottenhams högerback Kyle Walker som susat fram som förstahandsfavorit till positionen och Johnson och Richards får slåss om backup-positionen. Då tycker jag  att det är knapp fördel Johnson. Jag har en känsla av att Roy kanske anser Richards vara något starkare defensivt och därför väljer honom.

Mittbackar:

Aktuella: Rio Ferdinand,Gary Cahill,Phil Jagielka,Gary Cahill,Joleon Lescott,Phil Jones, Chris Smalling

Mitt val: Rio Ferdinand,Phil Jones,Gary Cahill,Chris Smalling

Roys val: John Terry, Rio Ferdinand, Gary Cahill och Phil Jones

Kommentar: Naturligtvis en ögonbrynshöjare för de flesta. Jag utelämnar John Terry från min trupp, vilket naturligtvis kommer att bli en kioskvältare av kolossalformat om det skulle inträffa. Även om jag aldrig varit något fan av Terry vare sig som spelare eller människa så är han naturligtvis en av fyra mittbackar kvalitetsmässigt. Däremot är det alltid mycket runt omkring personen John Terry som kan vara av negativ påverkan och frågan är om det inte vore tid för den gode Terry att fokusera på klubbkarriären. Naturligtvis kommer inte Hodgson att resonera så, utan Terry kommer att finnas med när det smäller om några veckor. Utöver givna Ferdinand och Cahill så lutar mycket åt att unge Phil Jones får en plats. Om Roy väljer att plocka med Jones på mittfältskvoten kan det bereda plats för Jagielka som slår Lescott på målfoto.

Vänsterbackar:

Aktuella: Leighton Baines,Ashley Cole

Mitt val: Leighton Baines, Ashley Cole

Roys val: Leighton Baines, Ashley Cole

Kommentar: Enklaste platsen att besätta. Cole och Baines är de två bästa vänsterbackarna med engelskt pass.

Yttermittfältare:

Aktuella:Ashley Young,Theo Walcott,Aaron Lennon,Stewart Downing,Adam Johnson, James Milner

Mitt val: Ashley Young,Theo Walcott, James Milner och Stewart Downing

Roys val: Ashley Young, Theo Walcott, James Milner och Aaron Lennon

Kommentar: En Young i form känns som förstavalet till vänster. Till höger så har Capello till stora delar valt att satsa på Walcott. Nu är ju inte Capello kvar så därför känns platsen lite ”up for grabs” mellan Walcott och Lennon. De har nackdelen att de är snudd på identiska spelartyper, det kan öppna för att den ena platsen istället går till Liverpools Stewart Downing. Allroundkunnige James Milner från Manchester City tror jag också kommer att knipa en tröja.

Innermittfältare:

Aktuella: Steven Gerrard,Frank Lampard,Gareth Barry,Scott Parker,Jack Rodwell,Tom Cleverley

Mitt val: Steven Gerrard, Scott Parker, Tom Cleverley, Frank Lampard

Roys val: Steven Gerrard, Frank Lampard, Gareth Barry och Scott Parker          

Kommentar: Rutin i ofantliga mängder blandat med ungdomlig framtidstro, det är vad min bruttotrupp på innermittfältet innehåller. Lampard och Gerrard ståtar med mäktiga 90 landskamper vardera. Men även om det imponerar å det grövsta så ska man veta att båda nu sjunger på sista versen. Gerrard är 32 och Lampard fyller 34 i februari. Hade inte André Villas Boas fått sparken från Chelsea är jag tveksamt till att Lampard ens hade fått chansen att göra denna sin sista turnering i landslagssammanhang. Latebloomern Scott Parker och Gareth Barry kommer säkerligen att komplettera, även om Barry borde fått ända sin landslagskarriär i VM-åttondelsfinalen mot Tyskland när han nära nog blev ihjälsprungen av Mezut Özil. Jag hade hellre sett att den framtida landslagsmotorn Tom Cleverley hade fått åka med för att se och lära.

Forwards:

Aktuella: Wayne Rooney,Andy Carroll,Jermaine Defoe,Bobby Zamora,Daniel Sturridge,Danny Welbeck, Gabriel Agbonlahor

Mitt val: Wayne Rooney, Andy Carroll, Bobby Zamora, Danny Welbeck

Roys val: Wayne Rooney, Andy Carroll, Bobby Zamora och Jermaine Defoe

Kommentar: Definitivt den lagdel där bredden är som sämst och dessutom är Rooney avstängd i match ett och två. Det blir till att koka soppa på en spik för Roy och jag tror att han kommer att gå på rutinerat folk i form av Defoe och bekantingen från Fulhamtiden Bobby  Zamora. Kompletterar tror jag att den toppformade Andy Carroll gör. Det idealiska för Roy vore naturligtvis att Darren Bents tillfrisknande går extra snabbt, men frågan är om Roy vågar chansa på det när han har Rooney borta i början.

Med andra ord skulle min Englandstrupp till EM se ut så här:

Målvakter: Joe Hart(Manchester City),Scott Carson(Bursaspor),David Stockdale(Fulham)

Försvarare: Glen Johnson(Liverpool), Kyle Walker( Tottenham),Leighton Baines(Everton),Ashley Cole(Chelsea), Rio Ferdinand(Manchester United),Gary Cahill(Chelsea),Phil Jones(Manchester United),Chris Smalling(Manchester United)

Mittfältare: Steven Gerrard(Liverpool),Frank Lampard(Chelsea),Tom Cleverley(Manchester United),Scott Parker(Tottenham),Ashley Young(Manchester United),Theo Walcott(Arsenal),James Milner(Manchester City),Stewart Downing(Aston Villa)

Forwards: Wayne Rooney(Manchester United),Danny Welbeck(Manchester United),Andy Carroll(Liverpool),Bobby Zamora(QPR)

Hur Roys trupp ser ut star ännu skrivet i stjärnorna och för att jag ska ge mig själv godkänt så ska jag ha en 15-16 rätt på min trupp. Senast den 29:e ska trupperna vara spikade, då vet vi!

 

Leave a Comment