Inför helgen

Förra helgen drygade Real Madrid ut sin ledning från fem poäng till sju. Nu känns det som om de har ett ganska stadigt grepp om ligan. Men man ska komma ihåg att det är långt kvar till maj och massor av poäng att spela om och mycket som kan hända.

För Real Madrid väntar en period av svåra matcher som kommer att ställa lagets kapacitet på prov. Den första svåra matchen kommer redan på lördag. Då ska de vita åka tvärs över staden för att möta Getafe. I år har Getafe faktiskt sett starka ut. I december månad slog de Barcelona och de kommer till denna match med självförtroendet på topp efter tre raka segrar. För Real Madrid är det viktigt att vinna den här matchen för att behålla sitt övertag över Barcelona. Men man kommer till match utan två spelare som varit viktiga för laget; Marcelo och Xabi Alonso. I början av veckan sas det att Alonso skulle komma till start till matchen, men han har inte tränat med laget på hela veckan. Utan Xabi Alonso på mitten förlorar man mycket trygghet.

Getafe var tidigare ett lag som alltid var på den nedre delen av tabellen. Men på senare år har laget utvecklats mycket och idag är de snarare ett mitten lag. Förra säsongen spelade de i Europa Leauge, det är en stor förändring. Jag vet inte vad den stora förändringen beror på men jag har en teori: Av Getafe har man alltid fått en bild som Real Madrids b-lag. De spelare som inte längre platsar i laget eller Castillaspelare som behöver rutin brukar de vita låna ut eller sälja till detta lag. Vi har under årens gång sätt ett Getafe präglat av Real Madrid. Idag finns inte samma utmärkande tendes kvar i Getafe, i alla fall inte på samma sätt. De har inte lika många spelare kvar från Real Madrid och man står på egna ben och det har gjort dem gott. De har gått från ett lag som levde på Real Madrid till att bli ett eget lag med egna spelare och en egen identitet.

Tidigare år har Real Madrid haft lite svårt mot just Getafe men man har också alltid lyckats vinna mot dem. Vem minns inte matchen våren 2010 när Real Madrid vände och vann efter att Getafe fått en straff efter Pepes ökända utbrott och Iker Casillas räddning? När dessa två möts får vi i de flesta fall se riktigt underhållande fotboll.

Utöver den lilla Madridderbyt väntar en helg med en hel del intressanta matcher. Barcelona tar emot Real Sociedad och det bör inte vara några problem för hemmalaget men sen så har det katalanska laget en del skadade spelare. Omgångens mest intressanta match är den mellan Atlético Madrid och Valencia. Valencia kommer in i denna match med stort självförtroende efter att ha spelat 1-1 mot Barcelona i cupen i veckan. En annan match som bör bjuda på mycket bra fotboll är den mellan Athletic Club Bilbao och Espanyol. En match som kan bli omgångens uppstickare är Sevilla mot Villareal. Villareal må ligga på en 18:e plats i tabellen men de lyckades att hålla 0-0 mot Barcelona förra helgen.

 

 

1 Comment

  1. Håller med dig om Getafe!

    Har tänkt exakt samma om dem. De har inte råd att köpa in de största talangerna och lånar iställer spelare från Real Madrid under.

    Lite synd att Getafe inte får mer uppmärksamhet. Känns nog ganska tungt för dem att skaffa många fans med tanke på att Atletico Madrid och Real Madrid finns i staden.

Leave a Comment