Inför Liverpool – Manchester United

Premier League drar igång på allvar direkt efter landslagsuppehållet. Första matchen i omgång 8 spelas mellan Englands två mest framgångsrika lag – Liverpool mot Manchester United.

Den senaste matchen lagen emellan spelades den 6 mars i år, även den på Anfield. Matchen skulle kanske mer rättvist beskrivas som Luis Suárez och Dirk Kuyt mot Manchester United. Suárez inledde med att dribbla förbi 5 försvarare och en målvakt, medan Kuyt nöjde sig med ett hat-trick i matchen, som slutade 3-1 efter Javier Hernandez sena reducering. Ytterligare en intressant sak är att hemmalagets kapten, Steven Gerrard, inte startat en enda match sedan detta möte.

Liverpool

15 oktober är ett bra datum för Liverpool. I år innebär det att John W Henry och FSG har varit ägare i ett år. Är det dags för ännu en bra dag detta datum? Mycket talar för det. För första gången på många år är alla Liverpoolspelare friskförklarade, till och med Daniel Agger och Fábio Aurélio. Självklart är även Steven Gerrard aktuell för startelvan, för första gången på över sju månader.

Hittills är Liverpool obesegrade på Anfield i år, och de vill garanterat förlänga den sviten. På läktaren finns ägarna tillsammans med minoritetsägaren LeBron James för att tillsammans med The Kop heja fram laget.

Manchester United

I Manchester United ser det riktigt bra ut. Laget leder Premier League, och ser tillsammans med lokalkonkurrenten City ut att vara helt överlägsna i år. 24-5 är en imponerande målskillnad på 7 matcher, även om försvaret varit sämre än vad siffrorna säger. Till skillnad från föregående säsonger så är det offensiven som är styrkan i årets United. Skadeläget ser relativt ljust ut. Rafael och Cleverley missar garanterat matchen, medan Smalling väntas vara tillbaka. Nemanja Vidic, som brukar ha otroligt svårt att hänga med i dessa matcher, ser även han ut att kunna spela.

Intressant fakta är att trots Uniteds otroliga form, så har man förlorat sex matcher borta mot ”Big Four”-lagen av de sju senaste. Liverpool har man inte besegrat sedan 2007.

”Jag har alltid sett denna match som den största i engelsk fotboll. Båda klubbarna behöver varandra, och behöver därför visa varandra respekt. Sånger om Hillsborough skadar båda klubbarna”, säger Sir Alex Ferguson inför matchen. Det går egentligen bara att hålla med honom. De senaste säsongerna har det funnits otroligt många sånger om både Hillsborough och München, men det är framför allt United som utmärkt sig negativt, något som Ferguson vill ha ändring på nu.

Statistik

* Förutom David Bentley är Dirk Kuyt den enda spelaren i Premier Leagues historia som gjort ett hat-trick på United.

* Om Dirk Kuyt återigen gör mål, kommer han att sällskapa Robin van Persie, Ruud van Nistelrooy, Dennis Bergkamp och Jimmy Floyd Hasselbaink bland holländare som gjort 50 mål i Premier League.

* När Liverpool gör sitt nästa ligamål har laget gjort 1200 mål i Premier League.

* Om Pepe Reina får spela blir han den sjätte spelaren i Liverpools historia att ha spelat 160 raka ligamatcher.

* När Norwich besegrades senast slog United klubbrekord med sina 19 raka hemmasegrar.

* Nemanja Vidic har en tendens att åka på röda kort mot Liverpool. Under 13 månader mellan 2008 och 2009 blev han utvisad tre gånger.

Ett helt skadefritt Liverpool hemma på Anfield är ingen lätt match, men det är inte heller särskilt lätt att möta ett Manchester United i toppform. Hur tror ni det går i matchen? Stoppar Dalglish sin landsman, eller fortsätter Englands mest framgångsrika lag att köra över sina motståndare?

Leave a Comment