Inför Manchester United – Liverpool

Söndagen bjuder på två stormöten i Premier League. Först ut är den klassiska matchen mellan Manchester United och Liverpool, en match som inte bara gäller tre poäng, utan även ära, stolthet och ett viktigt psykologiskt övertag mot sina rivaler. Joacim Claesson och Tobias Hult har utifrån ett supporterperspektiv valt att ta reda på de stora frågorna inför matchen.

Med tanke på hemmaplansfördelen får Unitedsupportern Joacim den höga äran att börja svara.

1. United ser som vanligt ostoppbara ut i Premier League. I en match som denna brukar inställning väga tyngre än form. Vad behöver hemmalaget göra för att vinna tredje raka mötet mot Liverpool?

– Att hålla fokus och ha tro i sin spelidé tror jag är det viktigaste. Förmodligen så kommer Liverpool att gå in med en ganska försvarsinriktad spelstil och satsa på kontringar. Så det är viktigt att om man fortfarande inte fått in någon boll efter 70 minuter att man inte får panik utan att man fortsätter att spela sitt spel.

2. Relationen mellan de båda lagens supportrar har blivit allt mer hatfylld de senaste åren, något som ofta leder till fel fokus hos fans och spelare. Hur går tongångarna hos Unitedfansen inför matchen? Läggs energin på att stödja sitt lag eller läggs den på att smutskasta motståndarna?

– Även om merparten av supportrarna lägger fokus på matchen så är detta ett av Englands mest hatfyllda match och det kommer alltid att finnas folk som snackar skit om Liverpool och United. Men jag känner i alla fall att det har varit tämligen lite fokus på sånt och mer på matchen vilket såklart är bra. Tongångarna hos oss är ändå att vi ses som favoriter och att allt annat än vinst är en förlust.

3. United har släppt in 13 mål på 10 hemmamatcher i år, lika många som Norwich och West Ham. Är detta ett bekymmer, eller litar man fullt ut på att offensiven ska kompensera den svaga defensiven?

– Ja det är ett bekymmer, vi har släppt in riktigt många mål denna säsong, en stor anledning är att vi har haft många skador i försvaret. Vidic saknas och det märks. Ferdinand är inte samma försvarare för några säsonger sen och Evans är inte tillräckligt bra i de viktiga matcherna. Nu börjar det ljusna på skadefronten. Smalling, Jones och Vidic är alla tre snart helt återställda och då kommer det bli ändring på det hela.

4. Vem behöver kliva fram för att avgöra matchen? Liverpooldödaren Robin van Persie? Rutinerade Ryan Giggs? Någon helt annan?

– Vi lägger såklart mycket tron och hopp till Van Persie inför denna match, med all rätt. Han har varit fantastisk denna säsong. Nu är ju Rooney inte med och mycket talar för att Hernandez kommer att starta, vilket jag hoppas på. Han har varit vass de gånger han har fått chansen. Förhoppningsvis så avgörs även matchen på ett ”rent sätt” och inte via ett tvivelaktigt domslut eller liknande som det känns som att det ofta blir när dessa lagen möts.

5. Slutligen – hur tror du att matchen slutar?

– Jag kan inte säga annat än vinst för United, vi är riktigt bra för tillfället och det enda som kan hämma oss är det knackiga försvaret. Men jag tror att det löser sig ändå och tippar 2-0 United. RVP och Evra (!) målskyttar.

 

 

Även Liverpool får en svarande representant i form av Tobias.

1. Liverpools säsong har hittills inte varit som man förväntade sig under sommaruppehållet när det värvades nya spelare samt en ny tränare. Hur går tankarna hos fansen, är detta hittills en fiaskosäsong?

– Faktiskt inte. FSG var tydliga med att Rodgers tillsattes för att ge resultat på lång sikt, något som stämmer utmärkt med Liverpools filosofi som fotbollsklubb. Fansen är trötta på alla konstanta managerbyten. Rodgers har förbättrat situationen. Det var inte länge sedan Liverpool var timmar ifrån att gå i konkurs. Nu finns en manager med en tydlig, realistisk riktning. Det finns en manager med rätt personlighet, det vill säga tålmodig, sträng och rättvis. Viktigast av allt – det finns en manager med en tilltalande spelidé, en plan som påbörjades redan under Benítez tid i klubben. Redan nu kan man se vissa glimtar av fotboll i absolut världsklass. Brendan Rodgers har alla möjligheter att bli en succé, så länge han har fansen på sin sida. Förvånansvärt nog verkar i stort sett samtliga fans älska honom, trots mediokra resultat denna säsong. Inom några år är Liverpool tillbaka i Champions League.

2. Senast lagen möttes så vann United med 2-1, har Liverpool någon chans att plocka alla tre poängen från hemmalaget som man ändå får säga är favoriter?

–         Självfallet finns en chans, trots att den är liten. Liverpools supportrar lever på hoppet. Att hemmalaget är storfavoriter går inte att förneka. Manchester United är helt enkelt ett bättre lag än Liverpool. Man måste ändå komma ihåg att Liverpool spelar som bäst mot lag som United och Chelsea. Nyckelspelare som Steven Gerrard, Daniel Agger och Luis Suárez älskar denna typ av matcher. Här är det på allvar. Här måste du gå in med full fokus för att kunna vinna. Ingenting är klart på förhand.

3. De senaste mötena lagen emellan har allt försnack handlat om Suarez vs Evra. Hittills så har i alla fall inte jag hört något om den historian, betyder detta att folk börjar ”glömma” vad som hände och fokusera mer på matchen?

–         Jag hoppas och tror det. Bråket var fruktansvärt löjligt redan från början, och båda är lika ansvariga. Båda är osportsliga spelare, men det är ingen ursäkt till att förfölja en spelare på ett sätt som påminner om tyskarna under andra världskriget, oavsett om spelaren heter Luis Suárez eller Patrice Evra. Liverpool v Man United är ett klassiskt möte mellan Englands två bästa lag någonsin. Förhoppningsvis får vi för en gångs skull se en match vars rubriker skapas på planen. Kapaciteten finns där. Det är dags för spelarna att visa mognad, och avgöra detta enligt fotbollens regler. Ingenting annat.

4. Liverpool är just nu 7 poäng och en match mer spelad ifrån en kvalplats till Champions League. Blir det att klara av att komma upp på CL plats som kan ses som målet för denna säsong?

–         Vägen dit är lång, men det får ses som säsongens mål, så länge man kan skilja på mål och krav. Högstakapaciteten är oerhört hög. Nu gäller det att börja prestera på en jämnare nivå. Lyckas man med detta ska man absolut inte räknas ut. Sju poäng låter mycket, men halva säsongen återstår. Större mirakel har skett.

5. Behöver Liverpool värva nytt i sommar för att undvika en liknande säsong 2013/2014?

Ja. Sommaren blir oerhört viktig för Liverpool. De senaste åren har bredden förbättrats, men nu är det dags att skaffa spets. Inte många spelare på absolut toppnivå vill gå till en klubb som inte spelar i Champions League. Liverpool har fortfarande sitt rykte, men för varje år utanför Europas finaste turnering sjunker ryktet. En fjärdeplats skulle göra mycket nytta. Ingenting annat än de absoluta toppspelarna duger i sommar. Brendan Rodgers står inför en nästintill omöjlig uppgift, men om han lyckas kommer han att skrivas in i Liverpools historieböcker som legend.

Leave a Comment