Inför Napoli – Chelsea med Henric Holmberg

1. Napoli tycks ha vänt på en negativ trend. Efter ett x antal matcher där man kryssar eller förlorar är man nu på det vinnande spåret igen. Hur påverkar det matchen imorgon?

Det är givetvis skönt att komma till matchen med en uppåtgående form och känna att man har självförtroende. Men jag tror att det inte är lika viktigt för Napoli som för exempelvis Chelsea att komma med bra form till den här matchen. Visserligen var det en stor moralhöjare att vinna med 3-0 borta mot svårspelade Viola (Fiorentina) i fredags, men den här matchen mot Chelsea är separat från övriga Napoli-matcher. Den här åttondelsfinalen är så pass stor för laget att de ser den som sitt livs största match. I och med det har formen ingen väsentlig betydelse, då de i kommer att höja sig till matchen mot Chelsea så som bara Napoli kan höja sig till de stora matcherna.

2. När man tänker på laget Napoli finns det direkt tre spelare som poppar upp. Hur avgörande tror du det är att minst en av de har en bra dag? Hamsik, Cavani och Lavezzi syftar jag självklart på.

Jag anser att det är nödvändigt att alla tre har en bra dag. Men sen är det svårt att definiera en ”bra” dag, då det hos mindre fotbollskunnigt folk är att alla tre gör varsitt mål och spelar sin livs offensiv. I det här fallet är det minst lika viktigt att Lavezzi sköter presspelet i största möjliga utsträckning, att Cavani tar hemåtruscherna och hjälper backlinjen och att Hamsik fördelar dom fina bollarna till kanterna och hittar luckorna för Lavezzi. Sen krävs det givetvis att en av dom gör mål för att vi ska vinna, för det går ju inte att komma ifrån att det är någon av super-tridenten som ska göra målen.

3. Napoli spelar nästan kontinuerligt med en trebackslinje. Det har sina för- och nackdelar. Tror du att det vore dumt att spela med en trebackslinje imorgon, med tanke på Chelseas vassa yttrar Mata och Sturridge?

Kort sagt: Nej. Det vore snarare idiotiskt att laborera med något annat spelsystem. Napoli har med Mazzarri hittat ett perfekt spelsystem, som möjligen är en smula galet. Men när laget verkligen fokuserar, vilket inte kommer vara svårt mot Chelsea, kommer taktiken att följas fullt ut. Själva grejen med att trebackslinjen fungerar så pass bra är för att yttrarna, Maggio, Dossena, Zuniga, följer med hem och tar ett heoriskt hemåtjobb på kanterna, samtidigt som Cavani och Hamsik bidrar mycket också.

4. Det sägs att en riktigt vass hemmapublik är som en tolfte spelare. Napoli är känt för att ha riktigt bra supportrar, och trycket på Sao Paulo kan bli enormt. Hur pass viktigt tror du det är att hemmafansen är taggade direkt från start?

Fansen kommer att vara fullständigt galna under kvällen. Hela staden har laddat för detta i två månader och all energi kommer att släppas ut samtidigt på San Paolo ikväll. Men för att tala om fansen betydeles för laget så vill jag hävda att det är allt. Utan sin hemmaborg hade Napoli aldrig gått vidare till slutspelet, och fansen gör laget så mycket bättre. Att spela på San Paolo är som att spela mot 13-14 spelare, inte 12 som när möter humana hemmafans. Napoli behöver sina fans och deras totala galenskap på läktarna för att hitta energin att mäta sig med Chelsea.

5. Det svåraste av allt återstår. Att tippa matchen är aldrig lätt – men hur slutar matchen?

Förstås är det snudd på omöjligt att förutse hur matchen kommer sluta. Men jag får tippa på Napoli-seger, dels för deras supertrio, dels för de galna hemmafansen och dels för Chelseas dåliga form. När jag dessutom spelat Napoli på Lången hoppas jag förstås på en hemmaseger.

Leave a Comment