Inför Newcastle – Liverpool: Den betydelselösa kampen om topp 4

April inleds med ett möte som för bara några månader sedan hade varit otroligt intressant, en match som i slutändan hade kunnat innebära en fjärdeplats. Idag är mötet i stort sett helt meningslöst, framför allt för bortalagets del. Det är dags för Newcastle – Liverpool.

Efter Newcastles överraskande säsong har man länge insett att statusen på denna match ligger i var de båda klubbarna ligger tabellmässigt inför den. Inför Anfieldmötet hade Newcastle och Liverpool 4 respektive 3 poäng upp till fjärdeplatsen. Idag är skillnaden 5 respektive 13 poäng. Chansen finns visserligen fortfarande för Newcastle, men då är en vinst här otroligt viktig.

Trots dålig form smyger Newcastle alltså med tätt bakom topp 4. De är fortfarande uträknade av de flesta, vilket kanske är precis vad laget vill. Nu är det möjligt att göra sitt eget jobb och bara ta emot eventuella misstag av lagen ovanför, misstag som garanterat kommer att komma på slutet av säsongen.

Efter två raka segrar verkar alltså Newcastle ändå ha vaknat upp igen, och det vore mycket överraskande om Wenger, Redknapp och Di Matteo blundar för hotet på samma sätt som fansen. Newcastle har ständigt bjudit på positiva överraskningar denna säsong. Varför inte avsluta med den största – en plats i Champions League 2012-2013?

Man ska alltid fokusera på sitt eget lag framför motståndarna, men frågan är om inte Newcastles största chans till 3 poäng ligger i Liverpools motivation. Bortalaget har tagit 3 poäng på 6 matcher, och den sorgliga frågan lyder – är det ens någon som bryr sig? Ligan spelar inte längre någon roll. Det enda man som Liverpoolsupporter vill se just nu är ungdomsspelarna, med Raheem Sterling i spetsen.

Just Sterling gjorde att den patetiska förlusten mot Wigan inte blev så farlig till slut. Trots att engelsmannen, som för övrigt föddes i december 1994, bara fick 6 ordinarie minuter är det inte fel att kalla honom Liverpools bästa spelare under matchen. Hans snabbhet och dribblingsförmåga skapade ett par farligheter, och redan som 17-åring ser han ut att vara den ytter Liverpool jagat i så många år. Så länge inget klubbyte sker kan jag satsa mina båda ben på att Liverpool äger en av världens bästa yttermittfältare om några år.

Jag skulle ändå påstå att Liverpool inte har en formsvacka just nu. Laget har som sagt 5 förluster på sina 6 senaste ligamatcher, men ser vi till vilka matcher som vunnits kan det omöjligt vara en slump. Stoke besegrades i cupen, och Everton krossades i ligan. Att just dessa två lag besegrades istället för QPR och Wigan beror helt enkelt på motivation. Matchen imorgon spelar inte heller den någon roll, och därför ska Newcastle stå som favoriter. Motivation är en underskattad faktor i fotbollen.

Liverpool har de senaste åren haft otroligt lätt för att möta Newcastle. De senaste 7 matcherna har slutat i 6 röda segrar, och målskillnaden lyder 21-5 till Liverpools favör. Trots att traditionens makt är stor i England tippar jag Newcastle som segrare. 3-1 slutar matchen, Andy Carroll sätter ett tröstmål i sin återkomst till sin favoritklubb.

Leave a Comment