Inför: Tyskland – Italien

Tyskland har tagit full pott i EM hittills. Först tog man sig ur Dödens Grupp, bestående av Portugal, Holland och Danmark, efter tre uddamålsvinster (1-0, 2-1, 2-1).  Sedan utmanövrerade Die Nationalmannschaft enkelt ut Grekland i sin kvartsfinal, när de vann med 4-2. Faktum är att tyskarna i och med den segern slog världsrekord; de har nu femton raka landskampsvinster i tävlingsmatcher (inklusive kvalmatcher). Värt att nämna är att Tyskland nått minst semifinal i de tre senaste mästerskapen, så även i denna turnering.

De har också gjort mål i samtliga av deras tjugo senaste matcher och i kvalet blev Tyskland det femte landslaget någonsin som gått ur en kvalgrupp med full pott. Elva av 23 spelare är hemmahörandes i antingen Bayern München eller Dortmund, de två bästa tyska lagen i Bundesliga i år. Till den är matchen har Bayern-mittfältaren, tillika en av världens bästa tvåvägsmittfältare, Bastian Schweinsteiger, haft problem med en vristskada efter en gammal skada från februari. Schweini startar dock matchen precis som vanligt. Ilkay Gündogan skadade sin vänstra vrist på en träning i lördags, men han var ändå inte påtänkt i startelvan.

Italien kryssade sig igenom de två första matcherna i gruppspelet 2010 mot Paraguay (1-1) och Nya Zeeland (1-1). En 2-3-förlust mot Slovakien följde, vilket innebar en sistaplats och utslagning direkt för Gli Azzurri. Två oavgjorda matcher inledde även gruppspelet i den här turneringen, men denna gång mot Spanien (1-1) och Kroatien (1-1). I matchen mot Irland blev det dock en 2-0-seger, vilket innebar avancemang till kvartsfinalen där England stod för motståndet.

Efter 120 minuter var matchen fortfarande mållös, vilket medförde straffläggning. Där vann Italien med 4-2, trots Riccardo Montolivos miss. Andrea Pirlo (som inte förlorat en Serie A-match sedan december 2010) bjöd oss på en Panenka-straff som tog minnena tillbaka till 1976 när han iskallt chippade bollen förbi Joe Hart. Men nu väntar alltså Tyskland, vilket blir en ännu svårare nöt att knäcka. Ignazio Abate, Milans högerback, missar matchen på grund av skada. Det fanns även frågetecken för Daniele de Rossi och Giorgio Chiellini, men båda två kommer till start. Christian Maggio, den andre högerbacken, är avstängd.

Tysklands elva: Neuer – J Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Podolski, Özil, Kroos – Gomez.

Italiens elva: Buffon – Balzaretti, Bonucci, Barzagli, Chiellini – De Rossi, Pirlo, Marchisio, Montolivo – Cassano, Balotelli.

Leave a Comment