Inför VM 2010: Grupp 1, Europa

Kvalet börjar gå mot sitt slut, och VM kommer allt närmare. Därför börjas nu granskningarna av Europas VM-kvalgrupper, lag för lag. Vilka går vidare och vilka åker ut? Idag: Grupp 1.

Nuvarande tabell:

1. Danmark 7 5 2 0 14-3 17

2. Ungern 7 4 1 2 9-4 13

3. Sverige 7 3 3 1 8-3 12

4. Portugal 7 2 4 1 9-5 10

5. Albanien 8 1 3 4 4-8 6

6. Malta 8 0 1 7 0-21 1

 

Malta –Gruppens slagpåse. Har efter 8 matcher 0-21 i målskillnad, men lyckades faktiskt klara 0-0 hemma mot Albanien. Har skrällt mot flera topplag, bland annat kryssat mot Portugal och Tjeckien, samt slagit Grekland. Brukar ändå få storstryk, någon truppen avslöjar. Det finns inte många namnkunniga spelare, då Hibernian i Skottland är det största laget med spelare från Malta.
Albanien – Rankas som en blåbärsnation, men är bättre än så, och har skrällt mot många stora lag på hemmaplan. Målvakten Arjan Beqaj och mittfältaren Lorik Cana är två spelare som är allt annat än dåliga. Ligger ändå ganska långt efter Danmark, Ungern, Sverige och Portugal, då det är lite för bra lag. Har en hemmamatch kvar, mot Danmark. Kanske dags att visa hur bra man faktiskt är hemma?
Portugal – Har, trots bara en förlust, misslyckats enormt under kvalet. 4 oavgjorda, det vill säga dubbelt så många X än vinster. Låg i juni på 11e plats på Fifas världsrankning, till skillnad mot Sverige och Danmark, som inte ens ligger bland de 25 bästa. Är tre poäng bakom Ungern på kvalplats, men har ett hyfsat spelschema kvar, då man ska möta Ungern två gånger och Malta en. Kan Europas brassar, med bland annat Ronaldo i laget, vända sitt dåliga spel, eller ska ett av Europas bästa lag åka ut redan innan VM börjat?
Sverige – Har aldrig haft svårt för kval under Lagerbäcks tid, men det har inte gått riktigt så bra i detta kval. Möter Malta på onsdag, sedan en ödesmatch i Parken mot Danmark i oktober, och avslutar mot Albanien. Har en chans att klara det. De bästa spelarna är Olympiakos mittback Mellberg, Elfsborgs Svensson, Lyons Källström och Ibrahimovic från Barcelona.
Ungern – Ligger just nu tvåa, fyra poäng bakom Danmark och 1 poäng före Sverige. Hade sin storhetstid i mitten av 1900-talet. Har blivit sämre de senaste 20 åren. Missar antagligen även nästa VM, då man har tre matcher kvar, två mot Portugal och en mot Danmark. Har en del hyfsade spelare, bland annat målvakten Fulop, och mittfältarna Halmosi och Gera.
Danmark – Har väldigt ofta kvalat in till VM och EM, och är ungefär i Sveriges klass. Har ändå chockat Europa med att vinna 5 av 7 matcher och inte förlorat någon hittills. Bland annat har laget tagit 4 poäng av 6 möjliga mot gruppens bästa lag, Portugal. Några av de bästa spelarna är Stokes målvakt Sörensen, Liverpools försvarsklippa Agger, Juventus mittfältare Poulsen och Bendtner från Arsenal.  

Jag tror att det blir tufft mellan Danmark, Sverige och Portugal. Malta och Albanien är redan borta. Ungern tappar nog på grund av svårt motstånd på slutet (Portugal h, Portugal b, Danmark b). Portugal måste ju börja spela upp sig, och då är de inte helt borta. Danmark har redan ett tillräckligt försprång för att ha bra chans, men jag tror de kommer tappa många poäng de sista tre omgångarna. För Sveriges del slår de Malta och Albanien. Ödesmatchen är mot Danmark. Vid vinst kommer de tvåa, annars tar Portugal kvalplatsen. Tyvärr tror jag Danmark blir för svåra, och de behåller direktkvalificeringsplatsen.

Mitt tips:

 

1. Danmark

2. Portugal

3. Sverige

4. Ungern

5. Albanien

6. Malta

 

4 Comments

 1. Erik

  Jag tror sverige har vad som krävs för att kvalificera sig!!

 2. Berra

  Sverige har alltid klarat det, så varför blir det inte 6e raka mästerskapet man kvalificerar sig till??

 3. E-A

  Jag tror som Berra. Varför klarar vi inte detta också? Visst Portugal är tuffa men är inne i en formsvacka det kan Sverige utnyttja.

 4. Mattias

  Kanon bra inlägg. Jag tror faktiskt också på Sverige som alla nedan även om dem kommer få det tufft.

Leave a Comment