Inter vinnare i Derby della Madonnina

Zlatan. Zanetti. Milito. Silva. Boateng. Maicon. Pato. Pazzini…det var många stjärnor på plats i kvällens efterlängtade drabbning. Milan-Inter. Milanoderby. Derby della Madonnina. Ett av världens hetaste derbyn skulle äntligen spelas.

Förutsättningarna inför matchen var enkla. Skulle Milan vinna så skulle de rycka ifrån Inter rejält med ett försprång på hela 11 poäng men skulle Inter vinna så skulle avståndet minska till endast fem poäng.

Allegri valde att ställa upp elvan på följande sett:
Abbiati
Abate, Nesta, Silva, Zambrotta
Boateng, Van Bommel, Nocerino, Emanuelson
Ibrahimovic, Pato

Moståndaren Ranieri ställde upp med denna elva:
Cesar
Maicon, Lucio, Samuel, Nagatomo
Zanetti, Motta, Cambiasso, Alvarez
Milito, Pazzini

Innan matchen drog igång bjöds vi givetvis på vackra tifon (som italienare har en tendens att vara riktigt bra på) från de båda curvorna och innan domare Orsato blåste igång matchen så hölls det även en tyst minut med tanke på båtolyckan som inträffade utanför Italiens östkust sent i fredagskväll. Matchen hann sen bara spelas i fyra minuter innan bollen hittade in i mål. På en slagen frispark från Maicon så hittade Thiago Motta rätt med huvudet och nickade in bollen i mål. Men linjedomaren ville tydligen inte ha ett mål så tidigt i matchen och lyckades hitta en offside som inte fanns. 0-0 stod sig alltså fortfarande. Första halvlek var inte den bästa vi fotbollsälskare sett och så mycket målchanser bjöds det inte på. Medan det var Milan som hade bollen och spelet så fick Inter spela på kontringar men på grund av två duktiga försvar så var det inte många chanser vi fick se. Boateng hade ett halvdant skott över mål efter en hörna i den 20e minuten och Zlatans klacksparksförsök tolv minuter senare hamnade även den över målburen. Men med fem minuter kvar avförsta halvlek så skulle båda lagen få varsitt jätteläge att ta ledningen på. Först var det Inters tur att bränna ett jätteläge då Alvarez fick fritt läge framför Milan-målet men den 23-åriga argentinaren hade inte kylan och sköt istället rakt på Abbiati. Några minuter senare var det Van Bommel som drog på en rökare som tog i ribban och på följande ribbretur fick Emanuelson till ett bra skott som Cesar fick rädda till hörna.

I andra halvlek var det Inter som började piggast och det skulle även ge utdelning. I 54e minuten så fick Zanetti tag på bollen på mittplan, avancerade några meter med bollen och drog sedan in den mot mitten. Abate missar totalt att rensa undan Zanettis boll som tillslut hamnade hos Milito som tog med sig bollen och avslutade kyligt som den målskytt han är i Abbiatis vänstra hörn. 1-0 till Inter!

Resten av matchen skulle fortsätta att vara lite sådär och det blev aldrig riktigt den underhållning som många av oss kanske hoppats på innan. Milan fortsatte att ha bollen men lyckades inte med att skapa några farligheter. För Inters del så hängde Nagatomo med bra i offensiven och testade Abbiati med flera farliga skott. I Milanlägret så hade Zlatan inte en bra dag på jobbet och inte heller kollegan Pato gjorde en särskilt bra insats. Den senare missade även ett bra läge, med en kvart kvar av matchen, på inspel från Nocerino men brassen förblev mållös. Allegri försökte få fart på offensiven genom att göra två offensiva byten. Robinho och Seedorf byttes in istället för Zambrotta och Nocerino och de båda inhopparna hade även de varsin chans att kvittera. Seedorf hade bara varit på plan i någon minut då han drog till med ett dunderskott och tvingade Cesar till en svettig räddning. Strax efter var det Robinhos tur som inte bara missade en utan två bra chanser efter lite halvkalabalik i Inters straffområdet. Men inte heller Robinho kunde rädda ett ovanligt blekt Milan. I slutet av matchen försökte Milan pressa på i hopp om en kvittering men det vart aldrig farligt och Interförsvaret hade inga större problem att sätta stopp för Milans försök till anfallsattacker. När klockan stod på 93 minuter satte domare Orsato pipan till munnen och blåste av säsongens första Milanoderby som alltså slutar i blåsvart-glädje. Med dessa härliga tre poäng tog Inter in rejält på Milan som efter kvällens förlust fick se sig passerade av Juventus. Glädjeämnet denna omgång för Milan (och för Inter med för den delen) var att Juventus ”bara” fick med sig en poäng hemma mot Cagliari samtidigt som Udinese åkte på förlust borta mot Genoa. Femman Inter har nu alltså endast sex poäng upp till ledande Juventus. Vem hade trott det när Gasperini och laget harvade runt på den undre halvan?

Leave a Comment