Intressanta Derbyn: Del 1 Ukraina

Det dörsta derby jag skall skriva om idag är det Ukrainska mellan dom båda giganterna Dynamo Kiev och Shakhtar Donetsk.

Sedan självständigheten och grundandet av den oberoende Ukrainska Premier League 1992, så har mästerskapet varit totalt dominerande av dessa två klubbar. Det allra första mästerskapet blev dock en stor förvåning när Tavria Simferopol vann ligan och blev mästare. Dom nio efterföljande mästerskapen vanns av Dynamo Kiev som stod för kraften och utvecklingen inom den Ukrainska fotbollen och blev också ett känt namn i Europa.

Det första ”riktiga” derbyt mellan dessa båda klubbar spelades på andra sidan av Millenniumet då Shakhtar bröt Dynamos nio år långa rad av mästerskapstitlar. Sedan dess har klubbarna broderligt delat på titlarna. Matcherna är dom överlägset största i den inhemska ligan.

Dynamo Kiev är sedan grundadet 1927 då Fotbollen i Ukraina växte i popularitet. Klubbeb hade sedan tidigare en långvarig tradition av framgångar och blev dom stora utmanaren till dom stora klubbarna i Moskva, Dunamo och Spartak i dom tidigare åren av den Sovjetiska högsta ligan. Det dröjde ända fram till 1961 innan man vann Sovjetiska mästerskapet. Under Sovjettiden han man med att vinna 13 titlar.

Shakhtar Donetsk bildades nio år senare nämligen 1936 och fick aldrig liknande framgång och erfarenhet som Dynamo fick under den tiden. Man blev betraktad som ett Cuplag genom att man alltid misslyckades med att vinna mästerskapet. Shakhtar fick smeknamnet ”The Miners”, gruvarbetarna. Klubben kom aldrig att bli ett riktigt hot mot Dynamo. Det var först när Rinat Akhmetov 1996 tog över Shakhtar och med en stark ekonomi och ambition förvandlade klubben till en stark Europeisk storklubb. Med deras Akademi och träningsanläggning har man passerat Dynamo genom att man nu har förmågan att knyta utländska storstjärnor till klubben. Detta gör att man nu håller en mycket hög Internationell klass.

När man pratar om rivaliteten så startade den 2002, när Shakhtar säkrade ligatiteln och Dynamos legendariske Manager Valery Lobanovskij avled. Lobanovskij hade också spelat för Shakhtar tidigare. Sedan dess har båda klubbarna lika många mästerskapstitlar och blivit tvåa fyra gånger vardera.

Dynamo har vunnit 13 mästerskapstitlar medna Shakhtar vunnit 5 stycken. Dynamo har också övertaget när det gäller antalet Cup-titlar, närmare bestämt 9 stycken medan Shakhtar har 6 stycken Cup-titlar. Dynamo har också vunnit 6 stycken Super-Cup titlar medan Shakhtar har vunnit 3 stycken.

Båda klubbarna har haft stora framgångar i dom Europeiska cuperna.

Dynamo vann både Uefa cupen och den Europeiska Super.cupen 1975. Man har också nått semi-final i Uefa Champions League, senast var 1999.

Shakhtar vann Uefa-cupen 2009, då man endast som 2::a i Ukraina efter just Dynamo vinna en stor Europeisk titel. Shakhtar blev också det sista laget att vinna Uefa- cupen innan den bytte namn till Europa League.

Sedan starten av den Ukrainska ligan så har lagen mötts 52 gånger i alla tävlingar så har Dynamo vunnit 27 stycken, Shakhtar 17 stycken och  12 matcher har slutat oavgjort. Viktigt att notera att på dom senaste 10 matcherna så har Dynamo endast vunnit 2 stycken.

Historiskt så spelades den allra första matchen mellan dessa giganter redan 1938, en match som Dynamo vann med 2-0 och den traditionen höll i sig under många år. Den absolut viktigasate matchen som spelats var Semi-finaeln i Uefa-cupen 2009. Lagen möttes i dubbelmöten för en plats i finalen mor tyska Werder Bremen, en final som spelades i Istanbul. Shakhtar vann totalt med 3-2.

I finalen väntade som sagt Werder Bremen och matchen slutade lyckligt för Shakhtar som vann med 2-1 och fick lyfta den åtråvärda bucklan.

Som avslutning kan man säga att dessa två klubbar som varit och är helt Outstanding inom den Ukrainska fotbollen, och kommer nog så att förbli under en lång tid framöver. Idag finns det ingen klubb som är i närheten av deras överlägsenhet.

Jag är övertygad om att i framtiden måste det komma fram någon klubb som är värdig namnet utmanare, annars kommer fotbollen i Ukraina att urholkas och stanna upp i utvecklingen.

Här kommer några kända namn i Dynamo:

Oleg Blokhin, som var en av dom snabbaste fotbollspelare o historien. Det sades att han sprang 10,2 på 100 meter med boll.

Andrej Sjevtjensko behöver ingen närmare presentation.

Igor Belanov, Oleg Salenko och Segei Juran

Valery Lobanovskij tränare och spelare. Legend

Dynamo Kiev spelar sina matcher på Lobanowskij/ Dynamostadion som har en publikkapacitet på 16.873.

Shakhtar Donetsk blev mästare 2010-2011 s

Spelar sina matcher på Donbass Arena som har en publikkapacitet på 52. 518

Idag har klubben bl a 8 stycken brasilianare i sin trupp.

Några kända spelare i Shakhtar:

Dario Srna från Kroatien som är lagkapten

Eduardo, Vyatcheslav Shevchuk, Assane N´Diaye från Senegal, Christiano Lucarelli från Italien, Rumänerna Daniel Flora, Ciprian Marica, Marian Savu.

Att notera är att klubben har totalt 23 spelare som är utlånade till olika klubbar, både i Ukraina och utländska klubbar.

Säsongen 2011-2012 så leder Shakhtar med 14 poäng före just Dynamo

Leave a Comment