Jaget före laget?

José Mourinho; foto: Якушкин Иван

José Mourinho; foto: Якушкин Иван

En text om José Mário dos Santos Félix Mourinho, skriven av Ida Skog Mbarka.

Man kan inte vara tränare utan att vara ledare. Men man kan vara ledare utan att vara tränare – det har jag alltid fått lära mig. Jag anser att Mourinho sätter jaget före laget.

José Mourinho, även kallad ”The special one” är en av de mest framgångsrika och älskade fotbollstränare världen över. När Mourinho sätter jaget för laget, då är han ingen ledare och därför ingen tränare. Jag skall inte sitta här och säga att han är en usel tränare och ta bort alla hans meriter, det skulle bara klassas som idioti. Mourinho är, baserat på hans meriter, en mycket bra ledare samt tränare, men när han nu sätter jaget före laget så börjar man undra. Det finns en påstådd konflikt mellan Mourinho och Real Madrids förstemålvakt -vår allas favorit- Iker Casillas. Den konflikten tar Mourinho med sig till laguttagningarna.

En tränare på topp och elitnivå skall alltid starta med de bästa spelarna, för lagets, klubbens och fansens skull. Casillas är världens, eller åtminstone en utav världens allra bästa målvakter. Reservmålvakten i Real Madrid, Antonio Adán är helt okej, kanske något bättre, men han är inte ens i närheten av Casillas kapacitet som målvakt. Så varför får inte Casillas starta? Varför vill inte Real Madrids tränare ställa upp med det bästa laget?

Problemet i omklädningsrummet har Mourinho tagit med sig ut på planen. Han är oense med Casillas och därför sätter han för sin egen heder främst genom att inte starta med Casillas, fastän han är det bästa och självklara valet. ”The special one” tar då jaget före laget när han låter hans personliga vendetta påverka laget negativt.

Man kan inte vara tränare utan att vara ledare, men man kan vara ledare utan att vara tränare. Vad menar jag med detta? Som ledare ska man omfamna alla. Om varje spelare känner sig trygg med sin tränare då är den tränaren en otroligt bra ledare. En ledare är en person som kan hålla ihop en hel grupp fastän det finns olika personligheter och i vissa fall förekommer konflikter mm. En ledare skall kunna föra gruppen framåt och få fram den bästa sidan av alla i gruppen. Det gör inte Mourinho när han utsätter laget för otrygghet och rädsla. Som ledare och tränare skall Mourinho göra allt i sin makt för att bli sams med Casillas. Om det skulle vara omöjligt, skall hans personliga problem i varje fall inte få påverka laget. För det som händer på plan stannar på plan. Och det som händer utanför plan skall stanna utanför plan.

Jaget före laget? Som spelare, tränare, medmänniska och supporter föredrar jag laget före jaget. ”The special one” – gör om, gör rätt!

Leave a Comment