José Mourinho i blåsväder igen

För ett tag sen skrev jag om hur real madrids ungdomsakademi inte utnyttjas och att Mourinho snarare köper hellre än att våga satsa på ungdomarna. I veckan har Marca och andra spanska medier uppmärksammat ämnet.

I dag finns det tre spelare i real madrids a lag som är från den egna akademin, Iker Casillas, Alvaro Arbeloa och José Callejon. Jag räknar inte med Morata för att han inte får spela i ligan alls om det inte handlar om en betydelselös match eller ifall motståndarna är riktigt dåliga som i cupen i veckan. Han spelar när alla andra ungdomarna spelare. Han är inte en A-lag spelare, han är snarare likvärdig med en castilla spelare trots att han tränar med A-laget. Det är ofantligt dåligt, att världens bästa ungdomsakademi som tar fram talanger som Juan Mata, Alvaro Negredo, Juanfran, Esteban Granero, Alvaro Morata, Roberto Soldado och Eto bara har tre spelare i sitt a-lag från la fabrica.

Det är inte okej när spelare från Madrid känner att de måste lämna för att ge sig själva en chans. Esteban Granero sa i en intervju i veckan att han hade varit galen om han stannat kvar i Real Madrid. Han fick näst in till aldrig spela om det inte handlade om att ställa upp med ett B-lag. Idag gör han total succe i premier leauge och fick nyligen beröm av Arsne Wenger efter matchen mellan Arsenal och QPR. Juan Mata är en annan. Han lämnade och är idag en av de absolut bästa i premier leauge. Tänk om Real Madrid hade utnyttjat alla dessa talanger som de bara slängde bort på grund av brist på ork och vilja att verkligen satsa på dem. Tänk vilket lag vi skulle ha..

Jag har aldrig stuckit under stolen med att jag saknar respekt för Mourinho. Jag gillar varken honom,  hans filosofi eller spelidé. Jag vet att många säger att Mourinho hjälpt laget till att vinna ligan och cupen men jag säger som Casillas sa ”Vi har vunnit titlar innan Mourinho och vi kommer att fortsätta vinna titlar långt efter att han gått härifrån.” Ord från en man jag respekterar.

Jose Mourinho har varit i centrum i veckan där han skämt ut sig rejält när det handlat om castilla. Han menade att Nacho inte kunde spela på en annan position för att det skulle störa hans utveckling. Nacho är en av Castilla bästa spelare som hade en stor roll i att laget tog sig upp i liga adelante. Han kan hantera att byta position och det skulle inte bara vara bra för honom rent spelmässigt men det skulle också skynda på hans utveckling…Om det skitsnack som Mourinho drog upp stämmer varför stannade inte Ramos utveckling när han för ett tag sen fick ta steget in i mitten, han blev bara bättre av den förändringen. Varför stannar då inte utvecklingen på de de tusentals fotbollsspelare som för ett par matcher byter position?

Igår gick han ut och sa att han ville föra A-laget närmare B-laget. Men samtidigt har han aldrig haft en bra relation till Toril, castillas tränare, jag har aldrig då sätt honom sitta på en Castilla match och titta på de där de spelare hemma. Skulle han någon gång ta sig i kragen och ta och gå dit och verkligen titta så skulle han se vilka fantastiska talanger han har till sitt förfogande som skulle ge allt och lite till för att byta di stefano arenan mot santiago bernabeu. Det roliga är att lagen inte är så långt ifrån varandra då Castilla faktiskt spelar i liga adelante och ligger i dagsläget i mitten av tabellen. De är inte ett dåligt lag, de är en fantastiskt lag.

Ett annat klumpigt uttalande från Mourinho i veckan var att han letar efter folk som vill vara i real madrid resten av sina liv. Jag ställer mig frågan vart han letar. Tittar han bland köpespelare runt om i europa eller tittar han någonsin på sin arbetsplats på valdebebas där tusentals unga killar tränar varje dag. Killar som skulle ge vad som helst för att få lyckas i real madrid och stanna där livet ut.

Ungdomar som sedan första dagen de sätter foten på valdebebas som små barn längtar och hoppas och kämpar varje dag sten hårt för denna klubb och har som ambitioner att stanna där livet ut. Ser han någonsin dom? Såg han Alex Fernandez i Castilla innan han sprang ut i sista sekund ett par timmar innan transferfönstret stängde och ersatte Lass med Essien? Såg han någonsin Morata i Castilla när han skulle ersätta Higuain när denne var ryggskadad innan han hämtade in Abadayor. Jag skulle inte kunna tro det…det är lättare att gå ut och köpa en redan etablerad spelare som inte behöver tid för att utvecklas, det är hans filosofi.

Idag fortsatte hans pinsamma uttalanden, han tyckte att det var tråkigt att José Rodrigez inte spelar med Castilla men att spelare på 24-25 år gör det istället. Vems fel är det undrar jag då? Tror han på något sätt att spelarna i Castilla vill spela i där när de är 24-25 år? Tror han att det är deras val på något sätt? Tror han att de tycker att det kul att vara där i år efter år? Det är Mourinho som skapat den situationen genom att inte släppa igenom de unga. Meningen med Castilla är att alla de spelarna ska senare ta sig vidare upp i A-laget men med tanke på vilket lag Mourinho själv har skapat, där det inte finns någon möjlighet för en ur akademin att slå igenom och faktiskt lyckas. Han är den som skapat en miljö i A-laget där spelare ur akademin ska försöka slå sig fram bland alla stora världsstjärnor, det är omöjligt. Är det någon som ska ha skulden för att spelare på 24-25 år fortfarande spelare i Castilla är det han.

Jag tror skarpt på ordspråket, håll dina vänner nära och dina fiender ännu närmare. Man lär sig bäst från de man står emot. Tito Vilanova, Fc Barcelonas tränare har också gått in i debatten om ungdomsakademi med orden: ” Vi tror på våra ungdomar i akademin för vi tror att vi kommer att vinna med dom.” Ord som José mourinho och Co i real madrid kanske borde ta och lära sig. Det är på akademins spelare man ska bygga framtidens lag, inte på Cristiano Ronaldo, Benzema, Kaka eller Özil. Det är Morata, Nacho, Alex och co i Castilla som ska ta och leda laget i framtiden, om de inte får spela med A-laget, om de inte känner förtroendet från tränare och ledare på högsta nivån, vem ska tro på dem? Det ansvaret ligger endast och endast hos en viss Mourinho, det är han som ska hjälpa dessa spelare ta första steget, han motarbetar de istället, genom att kritisera spelarna öppet i media. Det är inte okej.

Bernd Shuster, tidigare Real Madrid tränare gick i veckan ut med ett uttalande om José Mourinho; ” Han är bara ute efter att vinna och visa sig bäst i världen. Vad som händer med ungdomsakademin bryr han sig inte om” Och det roliga är att Mourinho själv igår gick ut och sa ”Jag har ambitioner att vara världens bästa”. Ord som inte bara bekräftar den bild jag har av denna tränare men också får mig att avsky denna man ännu mer.

Det är dags för Mourinho att inse att han är den högst ansvariga managern i klubben. Beslut om spelares framtid ligger i hans händer, det är han och endast han som är ansvarig för allt det han gnäller om angående Castilla. Det är dags för honom att inse att allt skitsnack om Castilla bara kommer att slå tillbaka på honom själv och hans ovilja och icke existernade intresse för ungdomsakademin. Men man ska ge cred till honom för alla klantiga och idiotiska uttalanden som alla i praktiken kommer tillbaka och slår honom själv och vi får alla något att garva åt.

 

Av: Sara Khatmi

 

Leave a Comment