Kalmar FF – brasseklubben utan brassar?

Sedan flera år tillbaka är Kalmar FF nära förknippat med brasilianska fotbollsspelare. Fabio Augusto, Cesar Santin och Ari är de tre som lyckats bäst i klubben, men även andra har på ett positivt sätt bidragit till klubbens framgångar.  Nu verkar en epok gå i graven. Samtidigt som Kalmar FF söker nya spelare i Afrika, verkar det som att två av klubbens brassar kommer att lämna klubben efter säsongen. Det rör sig om Ricardo Santos och Daniel Sobralense. Men behöver det här nödvändigtvis betyda något negativt för KFF? Jag är inte så helt övertygad.

Vad fotbollstyckare och hemmaexperter ofta glömmer är att basen i Kalmar FF:s trupp är spelare från närområdet. Smålänningar, Ölänningar och Blekingar är de som i tysthet byggt upp KFF från att vara ett lindansarlag till att bli ett stabilt Allsvenskt lag. Cesar, Ari och Fabio var toppspelare som gav laget det där lilla extra, som lyfte laget från träsket till eliten. I mitt tycke har vare sig Sobra eller Santos haft den rollen.

Om ett lag ska satsa stora pengar på att förlänga utgående kontrakt ska det antingen vara ekonomiskt gynnsamma lösningar – det ska vara billiga spelare som ändå håller i truppen – eller spelare som håller så hög klass att de inte bara är givna i startelvan utan kan vara skillnaden på topp tre och mittenplacering. Santos är inte en given spelare för startelvan och eftersom det inte har blivit någon förlängning antar jag att ansvariga gjort bedömningen att hans ekonomiska krav inte är försvarbara i relation till hans kvalité. Sobralense är väl i så fall den som är mest given av de två. Problemet är att han är teknisk men har en tendens att dra ner tempot. Även här är det sannolikt en pengafråga, han vill ha mer än Kalmar FF vill betala.

Visst kan man tycka att KFF bör förlänga med Sobralense – kosta vad det kostar vill. Men utan att förringa Sobralenses och Santos kvalitéer som fotbollsspelare så är det i mina ögon inte i närheten av så tung förlust för klubben som när Ari eller César försvann. Ricardo Santos har aldrig blivit en allsvensk toppforward och är inte på något sätt given i startelvan, och istället för Sobralense hade jag gärna sett en spelare som Simon Helg (Hammarby) – i mina ögon svensk fotbolls mest underskattade artist.

Naturligtvis ser jag gärna att de båda brassarna stannar kvar, men bara om de ekonomiska kraven är rimliga. Dessutom ska det bli intressant att se vad det nya afrikanska spåret kan ge. Att det är spelare med landslagsmeriter behöver inte säga mycket, men det kan ju vara spelare som tillför vad KFF så desperat behöver: en målgörare.

Däremot anser jag det vara viktigt att Kalmar FF förlänger med Daniel Mendes. Det är den bäst acklimatiserade av brassarna i laget, och han bidrar med mycket mer än han får erkännande för. Den dag han snubblar in bollarna i mål istället för strax utanför kommer han att bli FF-fansens älskling. Det är en spelare med väldigt mycket boll i sig och jag unnar honom ett genombrott i år.

Men viktigast för KFF är ändå att ge de egna unga talangerna en chans att spela in sig i laget. Bakom Erik Israelsson och Mattias Johansson finns fler unga spelare som säkert gärna ta chansen bara de får den.

/Tomas Ahlbeck

2 Comments

  1. Björn

    Bra! Vill ha mer

  2. Jense

    Kalmar skulle vara bra ändå…?

Leave a Comment