Klassiska Derbyn Del 2: Syd- Korea

Det derby som jag skall skriva om i denna del är dom heta och intensiva matcherna mellan Pohang Steelers FC och Ulsan Hyundai Horangi FC.

Pohang Steelers FC grundades 1973 som Posco FC men blev en proffessionell klubb först 1984. Klubben spelar i den Syd-koeranska K-league och är en av Koreas mest framgångsrika klubbar genom tiderna. Man har vunnit K-league vid fyra tillfällen och den senaste segern var 2007. Dom Play-Off matcher som spelades i dubbelmöten 1998, blev ihågkommen som den sanna Klassikern i Syd-Koreansk fotboll och lade grunden till den verkliga rivaliteten mellan klubbarna. Pohang drog det längsta strået vid det första mötet då man vann med 3-2 på hemmaplan. Returmötet däremot förlorade man med 2-1 och Mästerskapet fick avgöras på straffar. Pohang förlorade straffläggningen.

Övergången av den förre Målvakten Kim Byung-Ji från Ulsan till Pohang strax före säsongstarten 2001 gjorde att rivaliteten trappades upp ytterligare mellan klubbarnas Supportrar och som lade grunden till ”The Curse of Kim Byung-Ji” förbannelsen av Kim Byung-Ji. Denna förbannelse gjorde att Ulsan fick kämpa ordentligt mot Pohang under många år innan förbannelsen ”hävdes” 2005 som då blev Kim´s sista säsong i Pohang. Detta var året då Ulsan tappade mästerskapstiteln genom att förlora tre raka matcher mot sin ärkerival under säsongen.

Under dom första 27 säsongerna möttes lagen 110 gånger i alla nationella tävlingar. Pohang vann 47 gånger medan Ulsan bara vann 31 gånger och 32 matcher slutade oavgjort.

Pohang leder också när det gäller vunna medaljer:

I K-league har man 4 stycken titlar och 4 stycken 2:a platser

KFA Cup har man 2 titlar och 3 stycken 2:a platser

I League Cupen har man 2 titlar och 1 2:a plats.

Internationella Titlar:

FIFA Club World Cup: bronsmedalj 2009

Asian Club Championsship/ AFC Champions League: 3 stycken titlar, 1997,1998 och 2009

Asian Super Cup: silvermedalj 1997 och 1998

A3 Champions Cup: silver 2005

Afro-Asian Cup: silver 1997, 1998

Fortis Hong-Kong New Year Cup: Guldmedalj 2010

Ulsan Hyundai Horangi FC  har vunnit K-league 2 gånger: 1996 och 2005. Silver: 1986, 1991, 1998, 2002, 2003 och 2011

KFA Cup: silvermedalj 1998

Super- Cup: Guld 2006

K-League Cup: Guldmedalj: 1995, 1998, 2007, 2011 Silvermedalj: 1993, 2002 och 2005.

Korea Proffessional Championsship Champions: Guld 1986

Korea National Football Championsship: Silver 1999

A3 Champions Cup Champions: Guld 2006

När det gäller medaljer så är Pohang ganska överlägsna

Ulsan grundades 1983 som Hyundai FC. Klubben blev proffessionell 1984 och ägs av Hyundai Corporation. Horangi som finns idag i klubbnamnet betyder Tiger på Koreanska.

En intressant berättelse från förr är att den 21 Oktober 1998 möttes klubbarna i K-leagues Semi-final. Första matchen på Pohangs hemmaplan stod det 1-1 i 89:e minuten. Ulsan´s Chai Moon-Sik såg till att näta efter ett drömpass av Baek Seung-Chul. Det fanns dock fortfarnade tid kvar för att få till ett dramatiskt slut, efter att Kim Jong-Gun nickat in utjämningen för hemmalaget i den 93:e minuten. Baek såg dock till att segern skulle gå till Ulsan genom att göra ett brilliant mål när klockan stod på 96 minuter. Strax efter avspark blåste domaren av matchen.

Tre dagar senare skulle returmatchen spelas stod det 1-0 när Pohang´s Park Tae-Ha utjämnade till 1-1 när det bara var 5 minuter kvar av matchen. Pohang som jagade ett ledningsmål, och när klockan visade exakt 90 minuter så nådde Målvakten Kim Byung- Ji  högst i en nickduell efter en frispark av Kim Hyun-Suk. och gjorde ställningen totalt till 4-4.

Kim Byung.-Suk blev inte bara den första Målvakt i K-league som gjort mål utan han gjorde också en heroisk insats i den följande straffsparksläggningen som Ulsan vann.

Det tog hela 6 år innan Pohang fick sin efterlängtade revansch för den berömda förlusten, genom att vinna över Ulsan i K-league Semi.final 2004.

På senare tid så vann också Pohang med 2-1 i den andra Play-off ronden på vägen mot Guldet i den Nationella ligan 2007

Pohang har framgångsrikt överfört dominansen av K-league till den Internationella fotbollscenen när som vann sin 3:e Internationella titel i Asian Club Championship 2009, och samma år fick man också Brons FIFA Club World Cup UAE

Ulsan däremot förändrar sig till att spela en mer anfalls inriktat spel under den ny-utnämde tränaren Kim Ho-Gon efter att man blivit eliminerad redan efter gruppspelet i AFC Champions League.

Pohang har idag 3 stycken utländska spelare, Serben Zoran Rendulic som kom från FK Javor Ivanjica. Rumaänen Ianis Zicu från bulgariska CSKA Sofia och Ghanesen Darek Asamoah. Det fanns också  2 stycken Brasilianare som inte fick fortsatt förtroende i laget. Klubbens fystränare kommer också från Brasilien och heter Luis Flavio Ribeiro Buongermino.

Pohang spelar sina hemmamatcher på Pohang Steel Yard som har en publikcapasitet på 25,000 personer.

Ulsan har också 3 stycken utländska spelare i sin trupp, Brasilianaren Maranhao, Colombianen Julian Estiven Velez och Japanen Akihiro Lenaga

Ulsan spelar sina hemmamatcher på Big Crown som har en publikcapacitet på 44,416 personer.