Klassiska Klubbar Del 7: Canon de Yaounde

Kamuruanska Canon de Yaounde har varit och är väl fortfarande en av den Afrikanska kontinentens allra framgångsrikaste klubbar genom alla tider.

Klubben grundades den 11 November 1930 i sin hemstad Yaounde. Ingen annan klubb har dominerat den Kamuruanska fotbollen som Canon gjorde under 1970-80 talet. Klubben var en ”fackelbärare” för hela den Afrikanska kontinenten och kallades för Afrikas brasilianare.

Sedan den framgångsrika tiden på  70-80- talet har klubbens status och stjärnglans falnat betydligt. Förutom titlen 2002 så har man inga större framgångar men kärleken och passionen har alltid och kommer alltid att finnas oavsett vad som händer.

Hela hisorien började med att man skulle fira en fransk begivenhet den 11 November 1930 i staden Yaounde, och stadens guvenör efterfrågade en fotbollsmatch som skulle spelas i staden. Problemet var att det enda lag som fanns var Etoile Indigene i landets politiska huvudstad. Dom franska myndigheterna talade om för ledaren för Nyong-et-Sanaga regionen att dom skulle bilda ett fotbollslag vilekt gjorde att Canon de Yaounde bildades. Enligt legenden så var man inte överens om vad klubben skulle heta, så man frågade den huvudansvarige vad man kallade det vapen som drev i väg tyskarnas trupper 1916. Det enda han visste var att det hade ett klickande ljud ”kpa” som följdes av ett annat ljud som lät ”kum” när det avlossades. Dom närvarande sa att det kallades Kanon och då bestämdes att detta skulle bli klubbens namn.

Dom första spelarna som utmärkte sig i historien var Zing Martin Omgba, Francis Belinga, Joseph Amougou, Rene Ndong, Etienne Belunga, Jaques Bouli och Gabriel Abega. Klubben vann sin första titel 1957 när man vann den andra upplagan av Camerouian Cup. Tre år senare förlorade man finalen med 2-1 mot Lions de Yaounde.

Efter landets självständighet 1960 bildades det Kamuranska Fotbollsförbundet och blev medlem i CAF. Detta var också första året man spelade det nationella mästerskapet och Canon de Yaounde hamnade på djupt vatten när man bevittnade Onyx Douala, Caiman Douala, Diamant Yaounde och Union Douala blev mästare mellan 1961-1969.

Canon led också en kort period under den andra säsongen av Cupen men vann den Kamuranska Cupen 1967. Detta var starten på en mycket spännande ny era i klubbens historia.

Canon vann sin första ligatitel 1970 och året efter vann man sin första kontnentala titel när man vann den Afrikanska Cupen för klubblag. År 1973 vann man sin andra  nationella ligatitel då man krossade Diamant med 5-2.

Genom denna titel så började man vägen mot konstant framgång. Från då och fram till 1980 så var man alltid inblandad i ligatoppen eller spelade Cupfinal.

På de kontinentala sidan så var hade man tre framgångsrika säsonger då man mellan 1978-1980 vann Afrikanska Cupen för mästarlag 2 gånger 1978, 1980 och den Afrikanska Cupvinnar Cupen 1979.

Genom dessa framgånger blev klubben snabbt en av Afrikas mest dominenta och klubbens bidrog till majoriteten till Kamuruanska VM-laget i Spanien 1982. Man vann också de Afrikanska Cupen för landslag i Elfenbenskusten två år tidigare.

Den mest kände spelaren under denna tid var Gregoire Mbida, Ongvene Manga och Theophile Abega som var dom stora målskyttarna och hade den finaste tekniken. Emmanuel Kunde var dock den som gjorde fansen lyckliga.

Målvakten Thomas Nkomo var väl den som var mest känd här hemma, Thomas var mest känd för sina långa utsparkar men också för sin bländande teknik.

Trots alla spelare som lämnade Canon så fortsatte man att tillhöra toppen under 1980-talet tack vare att man hela tiden fick fram nya spännande talanger som T ex: Marc Vivien-Foe, Jaques Sengoó, Louis- Paul Mfede, Francois Oman-Biyick och Pierre Wome.

Under 1990-talet föll klubben från toppskiktet men stannade ändå på en hyfsad nivå men 1991 vann man 1 ligatitel och 3 Kamurunska cuptitlar. År 2000 hamnade man på löpsedlarna igen efter att man nått den Afrikanska Cupvinnar Cup finalen men tyvärr så förlorade man den mot den Egyptiska klubben Zamalek (som jag skrev om i del 2 i denna artikelserie). Sedan den sista vinna titeln 2002 har man hamnat ännu längre ner i ligan och idag är det Cotensport Garoua som har övertagit den Kaumruanska fotbollstronen.

Under senare år har klubben haft stora problem med klubbledningen och den 8 Augusti 2008 avgick klubbens president för första gången på 20 år genom ett krismöte där styrelsen satte ihop en tillförordnad styrelse som skulle förbereda laget för säsongen 2009-10.

Arenan som Canon de Yaounde spelar sina hemmamatcher heter Stade Ahmadou-Ahidjo som är en allsport-arena som ligger centralt i hjärtat av Mfonduna i Östra Yaounde. Stadion är byggd 1972 inför den 8:e upplagan av den Afrikanska Nations Cupen och genomgick senare en upprustning 2009 och har en publikkapacitet på 38 509 och alla är sittplatser. Den är också Kamuruns nationalstadion och det var här som legenden Roger Milla spelade sin minnesmatch 1988.

Leave a Comment