Klassiska Klubbar Del 9: Olympiakos FC

Klubbens hemsida:  www.olympiacos.org

Klubben Olympiakos FC kommer från hamnstaden Pireus vid Saroniska viken och är numera mer eller mindre sammanvuxen med Atén.

Klubben grundades den 10 Mars 1925 och är den mest framgångsrika klubben i den Grekiska fotbollshistorien. Smeknamnet som klubben bär är Thrylos som betyder legend och bär en känsla av tradition och historisk mystik. Thrylos reflekterar till ära, berömmelse och stor framgång som har funnits under klubbens 87-åriga historia. Klubben grundades av grupp på nio affärsmän och ledande medborgare som ville att namnet skulle stå för kraft, atletisk styrka, ridderlighet, dominans och uteslutande Olympiska idealen. Emblemet visar en ung atlet som bär en lagerkrans och som skall symbolisera en Olympisk mästare.

Under dom tidigare åren var det En familj förändrade klubben från en mindre lokal ungdomsklubb till en tungviktare inom den grekiska fotbollen. Handelsmannen Andreas Adrianopopoulos som var en av klubbens grundmedlemmar hade sex  stycken söner som så småningom skulle ta klubben in den Gyllene framtiden av sportsliga framgångar. Giannis, Dinos, Giorgios och Vassilis bildade en fem-man stark forwardsformation. Den framgångsrika formationen skulle snart bli ännu starkare när den femte brodern Leonidas anslöt sig till laget. Familjen sjätte bror Stelios spelade också under en kort tid i laget, men han hade inte alls samma talang som dom andra i brödraskaran hade.

Dinos, Vassilis och Giorgios var dom som ledde klubben till den första triumfen när man vann den Pan- Grekiska mästerskapet 1930-31. Året innan, 1929 hade brödratrion reprensenterat Grekland i den första officiella landskampen.

Under denna period innehade man det första långvariga rekordet i den unga klubbens historia. Männen i dom röd/vit randiga tröjorna var obesegrade mot den övriga Grekiska oppositionen. Från Mars 1926 t o m Februari 1929 vann man 30 matcher och spelade 6 oavgjorda och med en målskillnad på 129 gjorda mål och endast 42 insläppta.

Dom sju följande åren vann man fem mästerskapstitlar med ett enormt stöd av den växande och passionerade supporterskaran som följde laget både på hemmaplan och bortaplan.

Fansen skapade en fantastisk atmosfär vart dom än åkte för att se sitt Olympiakos spela. Den största rivaliteten som var och är än idag fanns mellan dom röd/vit randiga och Aténs stolthet Panathinakos. Detta derby kallas för ”Derbyt mellan dom eviga fienderna”.

När andra VK bröt ut så gjordes ett temorärt stopp i klubbens framgångar men så fort allt återgick till det normala så började dom röd/vita från Pireus återvända till den dominans som man hade innan kriget.

Fram till 1960 hade man vunnit 15 mästerkapstitlar på 25 säsonger, man hade också vunnit Grekiska Cupen 9 gånger och ”Dubbeln 6 gånger”.

Man spelade också ett antal matcher med hög internationell status från hela världen, bl a mot FC Barcelona, Porto och dom Turkiska giganterna Galatasaray SK från Istanbul. En match som man speciellt kommer ihåg är matchen mot Brasilianska FC Santos med Pelé. Matchen slutade med röd/vit seger med 2-1.

Pokalerna och titlarna har fortsatt att strömma in dom senaste 20 åren. Från 1997 fram till 2003 vann man Mästerskapet sju gånger, den enda mellansäsong man hade var 2004, efter den så vann man fem titlar i en följd mellan åren 2005-2009.

På den Internationella fotbollscenen minnas man först och främst säsongen 1988/89 i klubbens första deltagande i UEFA Champions League då man gick fram till 1/4- final där Italienska Juventus blev för svåra och vann med 3-2.

I och med klubbens framgångar så har man också knutit en del världsspelare till sig som t ex Rivaldo, Giovanni från Brasilien, Superrdansken Dennis Rommedal och f d världsmästaren Christian Karambeu från Frankrike som blev den fansens stora älskling i Pireus. I dagens lag så får vi inte glömma våran egen Superinnerback Olof Mellberg som är omåttligt populär bland fansen.

Greker är välkända för att var totalt galna när det gäller fotboll och dom är inte sena att visa det öppet men ibland kan det gå till överdrift. Karambeu har sagt på klubbens officiella hemsida att närmare 40% av alla greker hemma och utomlands stöder dem röd/vita randiga från Pireus.

Några av dom riktigt stora namnen inom fotbollen som  förknippas med Olympiakos är inte spelare utan på ledarsidan. Brassen Zico är en och den kanske snabbaste fotbollspelaren med boll genom alla tider Oleg Blokhin är en annan.

Klubbens hemmaarena heter Georgios Karaiskakis Stadion och rymmer 33 334 åskådare och är döpt efter en nationalhjälte från det grekiska Frihetskriget 1821. Arenan byggdes som en cykelvelodrom inför dom Olympiska spelen 1896. Fotboll spelades fram till 1920. Arenan renoverades och fick det nuvarande namnet 1964. Klubben iordningställde ett muséum i arenan 2006.

Klubbens meriter hittils:

Grekiska Mästare: 38 gånger  senast 2011

Grekiska Cupmästare: 24 gånger senast 2009

Grekiska Supercupen: 3 gånger senast 2007

Balkanska Cupen: 1963

Dubbeln: 13 gånger senast 2009

I dagens trupp finns 10 länder representerade:

Frankrike, Sverige, Argentina, Slovenien, Algeriet, Spanien, Ungern, Ghana, Belgien och Makedonien.

Spanien har 5 stycken spelare och Argentina, Slovenien och Algeriet 2 spelare vardera.

Leave a Comment