Kris i Real Madrid? Skulle inte tro det

Sedan Marca i söndags presenterade ett par artiklar där man påstod för hundrade gången att sprickan mellan spelare och ledare är djupare än någonsin har det varit riktigt blåsigt krig Madrid laget. Man skrev om hur det gick till på taktik snacket dagen efter El Classico förra onsdagen. Mourinho skulle ha tyckt att spelarna inte skyddat honom tillräckligt i media efter matchen på vilket Sergio Ramos svarat att de sagt mycket mer än det som stod i tidningarna. Något annat som Mourinho ska ha frågesatt är Sergio Ramos agerande när Puyol gjorde 1-1 nästan direkt i den andra halvleken. Det skulle då ha blivit början till en het diskussion och en del spelare skulle ha uttryckt sitt missnöje med tränarens agerande och deras roll i laget. Mourinho skulle också ha sagt att de spanska spelarna i laget bryr sig mer om att bibehålla sina goda relationer till Barca spelarna i landslaget än att spela för Real Madrid. Och de spanska spelarna skulle då också ha tyckt att han särbehandlar sina landsmän i laget.

Jag tror inte ett öre på att det är kris i Real Madrid och att det är så illa som tidningarna vill visa. Marca som publicerade detta är ett av Spaniens värsta tidningar. De skriver inte mycket vettigt i den tidningen även om den är en Madrid favoriserade tidning. Stora delar av dess artiklar bygger på rykten, och det mesta är inte sant. Tänk efter själva, hur många gånger har ni läst om att Iker Casillas och CR7 är ovänner och att de knappt kan klara av att vara i samma rum..hur många gånger har ni läst att Kaká varit på väg bort till alla möjliga klubbar? hur många gånger hur många spelare har varit i praktiken klara för olika klubbar under årens gång? Jag skulle inte ta det de säger på allvar. Det är en skvaller tidning.

Men jag vet inte. Jag sitter inte i Valdebebas eller känner spelarna, så jag har ingen djupare insikt än någon annan i laget och deras relationer till varandra. Men när jag tittar på deras facebook och Real Madrids egna hemsida där de publicerar videos och bilder på träningar och andra spektakel ser det ut som om Real Madrid har ett gäng som är mer sammansvetsade än på länge. Visst finns det grupperingar, det finns det på vilken arbetsplats som helst.

Det finns ögonblick, bilder, videos som får mig att undra ifall något av historien var sann. Ett sånt ögonblick var när Sergio Ramos och Iker Casillas överraskade Mourinho med en tårta i torsdags på hans 49de födelsedag. Hela laget stod samlade och när de två kommer med tårtan går Mourinho ifrån gänget och går fram till sina kaptener för att skaka hand. Laget står runt sin tränare. Alvaro Arbeloa är den som får Mourinho att blåsa ut ljusen samtidigt som Iker Casillas står och äter av tårtan. I mina ögon ser det på videoklippet ut som om Mourinho har några problem med sina spelare. Han verkar avslappnad. Hela laget verkar avslappnade. Varför skulle laget, och speciellt Sergio Ramos och Iker Casillas ta sig besväret att ordna detta för sin tränare om de inte kom överens med honom. Det låter lika korkat som att fixa en fest till en person man är förbannad på, jag är förbannad på dig, har inget att säga dig men jag vill ändå fira din födelsedag…(här är videoklippet titta och döm själva: http://www.youtube.com/watch?v=7gTEVqmuloo&list=UUWV3obpZVGgJ3j9FVhEjF2Q&index=2&feature=plcp)

Något annat jag lagt märke till är att Mourinho brukar vara mycket social, han går runt och pratar med spelarna och den senaste två veckorna har man sätt honom kommunicera med sina spelare på samma sätt. Ytterligare ett tecken på att Marca hittade på hela historien för att sälja fler numer på söndags morgonen, vilket inte är första gången.

Något som jag inte kan ta på allvar med hela historien är den om att Mourinho kommer att gå under sommaren. Det kommer han inte att göra. Till och att börja med har han inget skäl till det. Han har redan nästan säkrat en titel, la liga och han har världens chans till att ta Champions leauge. Och han har efter ett antal försök äntligen kommit på hur man spelar ut Barcelona. Han har vunnit allt han kan vinna överallt han har varit. Han vill nog inte bryta den trenden inte nu när han är så nära sitt mål. Sitt mål med att vinna allt med Real Madrid också. För det andra, Real Madrids ledning gör allt för honom, jag är säker på att han trivs som fisk i vatten i den miljön, allt han pekar på är hans och det är han som styr klubben. Det finns inte en tränare som skulle säga nej till att ha den makten över ett så stort lag som Real Madrid. För det tredje avgudar spelarna honom verkar det som, Özil kallade honom ”pappa” i en intervju inte allt för länge sen och allt som Real Madrid spelarna säger gång på gång i flera intervjuer är deras respekt och beundran av ”el mister”. Det är klart han stannar kontraktet ut. Lämnar han nu slänger han bort sin chans att gå till historien som den enda tränaren som vunnit allt i England, Italien och Spanien, i alla fall på 2000 talet.

Om nu det är sant att Real Madrid har problem så tror jag att matchen i onsdags fick de att glömma vad problemen var överhuvudtaget. Laget verkade mer som ett lag än på mycket länge. Alla gav sitt allt för laget och tillsammans lyckades de komma över sitt spöke, Barcelona. Hade de haft en bättre domare så hade Real Madrid varit vinnarna. De spelade ut ett lag som de senaste åren verkat som oslagbara för de. Jag tror att vi kommer att få se ett Real Madrid mer enade än någonsin. Matchen kommer att göra laget starkare.

Men sen måste jag säga att stormen kring Real Madrid bara blev värre efter söndagens match mot Atheltic Bilbao. Efter matchen skulle laget kommentera på artiklarna och det gick rent åt skogen. Ett av ryktena var att någon i laget klagat på att de inte får säga vad de vill till media utan de har manus. Spelarna skulle förneka detta. Alla tre spelare använder samma ord, som om det vore något intränat. Iker Casillas säger att alla får bilda sin egen uppfattning men att de inte har manus, ett par sekunder senare upprepar han just det som hans två andra lagkamrater sa till media, ordagrant. Självfallet späde ju det på hela historien och på måndagen var det nog Spaniens stora nyhet. Men samtidigt det förvånar mig inte att de har manus, alla stora företag och organisationer har sina riktlinjer på vad man får och inte får säga till media. Tänk er om alla som jobbade på företagen skulle gå ut och säga precis vad de tyckte om företaget i media. Det skulle ju inte fungera. Real Madrid har som vilket företag som helst en image, en bild man vill ge allmänheten av sig själva. Den måste de leva upp till. Spelarna är Real Madrids största och viktigaste ansikte utåt och då kan de inte säga precis vad de tycker och tänker om allt. De hade i alla fall kunnat sköta situationen mycket bättre.

Nu när allt börjat lugna ner sig tror jag som sagt inte på att Real Madrid har någon kris i laget. Det finns inte något som tyder på det, inte som jag ser i alla fall.  Det kan verka lite spänt ibland men det beror på hur mycket man läser in i allt man ser. Om man vill kan man sitta och analysera allt från att Mourinho har sportkläder på sig vid matcherna till att det ibland ser ut som om den Portugisiska tränaren särbehandlar sina landsmän när han inte gick så hårt mot Pepe efter det han gjorde mot Messi och läsa in allt mellan himel och jord i allt laget gör. Men jag tror inte Mourinho är den typ av tränare som särbehandlar folk. I mina ögon ser Mourinho ut som en hård men rättvis tränare. Och Real Madrid ser ut som en harmonisk arbetsplats för första gången på länge.


Av Sara Khatmi

Leave a Comment