Krisen i GAIS

Förra året var GAIS ett av de stora utropstecknen i Allsvenskan och de blev även det bäst placerade laget från Göteborg i serien. Självklart var det en anmärkningsvärd händelse då det inte inträffat på väldigt länge och GAIS:arna var enormt stolta och glada. En av de stora orsakerna till deras framgång var Wandersons fantastiska form och även Mervan Celiks fina målskytte. Wanderson var utan tvekan en av de absolut bästa mittfältarna i Allsvenskan och intresset från utlandet gjorde sig påmint. Celik var alltid farlig i motståndarnas straffområde och på hela säsongen lyckades han näta 14 gånger. En annan spelare som naturligtvis var en viktig faktor i GAIS framgångar förra året var Eric Bassombeng. Även om han inte var någon stor målskytt så var även han ett stort hot på kanterna där han fick använda sin härliga snabbhet och flög nästan fram. Dessutom hade de en tränare som alltid visade ett enormt stort engagemang och hjärta; Alexander Axén.

Målet inför årets säsong var att förbättra förra årets resultat och med tanke på att de lyckades behålla Wanderson så sågs det absolut inte som en omöjlighet. Dessutom värvade de in den talangfulla spelaren Jakob Olsson från Örgryte, så förväntningarna var högt ställda på GAIS inför årets säsong.

Som de flesta vet så har ju säsongen varit ett enormt fiasko. På 20 matcher har det bara blivit 10 poäng och de har även tillsammans med Gefle gjort minst mål framåt i hela serien. Bara 16 mål har GAIS lyckas göra samtidigt som de släppt in 29 mål. De ligger just nu näst sist och det är bara genom bättre målskillnad än Örebro som de inte placerar sig på jumboplatsen. Under sommaren lämnade även Alexander Axén posten som huvudtränare och han ersattes av Jan Mak, som tidigare tränat juniorer i Elfsborg. Som om inte det här vore nog så dras klubben även med ekonomiska problem och det är i nuläget oklart hur allvarliga de är. Klubben har själv tonat ner problemen, samtidigt som media ger en annan bild. Båda har ju onekligen ett intresse för respektive versioner så vi får väl anta att sanningen ligger någonstans mittemellan. Dock är det ju ännu en sten som läggs på supportrarna samt klubben.

Med åtta poäng upp till kvalplats så är det mycket som talar för att GAIS spelar i Supettan nästa år, men skulle de ekonomiska problemen hota elitlicensen så kan det mycket väl bli något annat. Frågan är dock hur det har kunnat bli såhär. Enligt min mening så är Wanderson det stora problemet. Han är den stora stjärnan och har en väldigt hög lön vilket GAIS egentligen inte har råd med. De hade räknat med att sälja honom för runt 20 miljoner kronor nu under sommaren, men allt talar för att han stannar eftersom han är väldigt svårsåld. Wanderson har tidigare säsonger varit briljant på planen, men i år är han en helt annan spelare. Han saknar helt självförtroende och är oftast väldigt anonym. För GAIS hänger nästan allt på honom känns det som. När han spelar bra så är GAIS bra och när han är mindre bra så är laget också det. Med andra ord står och faller laget med Wandersons insatser och det är ingen hållbar situation. Visserligen är de även beroende av Mervan Celiks form, men inte alls så som när det gäller Wanderson.

Klubben hade många fina bud på brassen i vintras men de valde helt enkelt att behålla en spelare som de inte har råd med, vilket har satt GAIS i stora problem, speciellt med tanke på hans form. Nu har klubben även gått ut och sagt att det kan bli så att de måste ge bort honom gratis för att bli av med hans lön och med tanke på att de kunde fått in rätt många miljoner kronor för honom om de hade sålt honom i vintras så känns det här väldigt tråkigt. Det är helt galet av klubben att äventyra ekonomin bara för en enda spelare. Ett lag ska inte stå och falla med en spelare, men på något sätt känns det som om det blivit så i GAIS.

Säsongen är visserligen inte slut och transferfönstret är fortfarande öppet, men jag är rätt säker på att GAIS spelar i Superettan nästa år. Ekonomin tror jag att de kommer reda upp på något sätt och förhoppningsvis drar de lärdom av de som har hänt. Tiden i Superettan kan med lite tur bli en nystart för laget och en chans att göra om det som det som de gjort mindre bra. Även om jag inte är GAIS:are och kanske därför inte expert på deras situation så önskar jag dem ändå lycka till.

Leave a Comment