Krönika: Den återupprättade hedern

Det är snart sex år sedan John Arne Riise smällde in den sista straffen i den överjordiskt dramatiska FA-cupfinalen 2006 och Liverpool hade för andra gången på två år vänt ett underläge i en stor final. Inte sedan dess har de röda från Merseyside varit nära en titel( jag räknar inte Community Shieldtiteln mot Chelsea samma år) och ökenvandringen för oss Liverpoolfans, som dessutom inte sett en ligatitel sedan Glenn Hyséns dagar, har varit lång, plågsam och svår. Nu är man dock på väg att göra den blygsamma ligasäsongen till en riktig cupsäsong när man skickat ut de två största favoriterna, Manchester United och Manchester City i FA- cupen respektive ligacupen under den gångna veckan. Kanske är Captain Fantastic, Steven Gerrard, och hans mannar på väg att återupprätta lite av den förlorade hedern man ådragit sig i årets ligaspel.

Säsongen 2000/2001 var en sån där klassisk cupsäsong för Liverpool där man faktiskt inte vann en eller två, utan tre cuper. Man besegrade spanska Alavés i en gastkramande UEFA-cupfinal med 5-4 efter att en spansk försvarare nickat in Golden Goalavgörandet i egen bur i den 117:e matchminuten. I FA-cupen slog man Arsenal i en final där man var underlägsna spelmässigt men där Michael Owen på egen hand, de sista 10 minuterna, vände det 1-0 underläge man hamnade i efter att Fredrik Ljungberg gjort mål. Ligacupen vann man efter straffar då ingen mindre än Jamie Carragher(!) satt den avgörande straffen till 5-4.

Nu spelar man ju inte i Europa, men efter den senaste veckans excellenta cupspel så har man i alla fall möjlighet till två titlar då an nu manövrerat sig i bra läge i både FA-cupen som ligacupen.

Blod,svett, kanske en och annan tår, men framförallt två ångestfyllt heroiska insatser, det är vad Kenny Dalglish röda mannar frambringat på Anfield Road under den gångna veckan när man över 180 minuter lyckades bringa två Manchesterlag på fall.

Liverpool kom till spel denna vecka efter en nära på historiskt sunkig insats mot Bolton förra helgen, där det t.o.m gick så långt att Kenny Dalglish efter matchen bröt mot den traditionella ”hederskodexen” att skydda sina spelare. Han gick offentligt ut och förklarade att insatsen inte var acceptabel och att om man inte var beredd att lägga ner den insats som krävs så har man inte i en Liverpooltröja att göra.

Det var naturligtvis en del av orsaken till att man slår ut ligaledande City över två matcher och ligatvåan United i en kraftansträngning denna eftermiddag, en annan är säkerligen att man känner att man tappar för mycket mark i ligaspelet och på det sättet blir varje cupmatch en slags ”Do or die” uppgörelse som man till varje pris känner att man behöver vinna.

Nu ska man inte ropa hej och slå sig för bröstet för man är inte i mål i ligacupen ännu. I finalen står Cardiff för motståndet och ser man till årets Liverpoolinsatser så är det i matcher mot Manchester City, Manchester United, Chelsea och Arsenal som man presterar om inte bra fotboll så i alla fall bra resultat, medan man mot lag av Cardiffs kaliber underpresterar å det allra grövsta. På ett sätt känns det ju som att cirkeln lite grann sluts när man möter Cardiff i ligacupfinalen, det var nämligen på The Millennium Stadium i just Cardiff som man vann sin senaste cupfinal.

Även i FA-cupen har man ju en bit kvar, men om man ser till att både United och City nu får avnjuta även denna cup från TV-soffan så borde ju Liverpool rimligtvis segla upp som en av de stora segeraspiranterna, men då man fått Brighton i nästa omgång så finns det ju en uppenbar risk för plattmatch, då hade det förmodligen varit bättre med Chelsea eller Arsenal.

När det gäller ligaspelet så är det fortfarande en gåta och om ”The Reds” ska kunna nå den hägrande fjärdeplatsen så krävs det nog att Kenny Dalglish övertygar spelarna om att varje ligamatch egentligen är en cupmatch…

 

Leave a Comment