Krönika: Fotboll-en fantastisk men fördummande idrott

Efter den gångna helgens händelser så är jag övertygad om att fotbollen är fördummande och ändå älskar jag den förbaskade sporten.

När jag var liten så såg jag fram emot varje lördagseftermiddag som ett litet barn på julafton. Tiden var 15.30, kanalen var TV1 och programmet var så klart tipsextra. Det var Ingvar Oldsberg, stryktipset, hemliga gäster i röda telefonkiosker och så Lars Gunnar Björklund så klart. Jag hade varit med pappa och lärt mig hur man tippar stryktipset och jag satt där med mitt 8-raderssystem framför mig och genomled travet innan den spännande matchen drog igång, ofta på en lervällingliknande plan. Inte sällan fick man i sista momangen veta att matchen var inställd och att man istället fick titta på en ersättningsmatch från division två. Det var tider det! Så avskalat och enkelt. Idag har vi fotboll i snart sagt varenda kanal, vi twittrar, facebookar och vallfärdar Europa runt på fotbollsresor.  Det är Svenska fans, Fotbollskanalen och fansforum i tusental på internet och vi är banne mig på väg att spåra ur fullständigt allesammans.

De riktigt inskränkta verklighetsfrånvända fansen är så fartblinda och förblindade när det gäller sina favoritlag och det finns inga gränser för hur långt man är beredd att gå. Igår eftermiddag så gick jag via Patrick Ekwalls twitter in på en liverpoolsupporters sida. Han hade kommenterat på ett av Ekwalls inlägg och tonen var ingenting för minderåriga kan jag säga. Jag roade mig sedan med att läsa killens inlägg under matchen och efter en kvart hade halva United blivit kallad för ”Fucking Cunt”. Killen var svensk men kommenterade uteslutande på engelska och under matchen och jag måste säga att mina sura träningsstrumpor kan komma på mer intelligenta kommentarer än den här killen gjorde.

När det gäller den här helgens stora snackis, handskakningen mellan Suarez och Evra, så slår Liverpoolsupportrar knut på sig att försvara Suarez. Det är allt från att det var Evra som drog undan handen först till att han minsann inte ska skaka hand med någon som fått honom oskyldigt dömd. Detta säger man för att i nästa andetag fortsätta med att nu har han avtjänat sitt straff och nu ska man gå vidare. Men hallå, gör det då och ta handen som en man och strunta i att bete sig som en liten pojke. Om man anser sig orättvist behandlad så är lösningen inte att sänka sig till samma nivå. Och att spä på det hela med att säga att ”negro” inte är rasistiskt i Sydamerika blir ju bara larvigt. För det första så befinner sig Suarez inte i Sydamerika och för det andra är det helt ointressant vad det betyder för gemene man, det intressanta är istället vad Suarez har för syfte med att säga det han säger och där är jag benägen att ställa mig tvivlande till uruguayanens version. Han har sedan han satte sin fot i Liverpool visat prov på moraliskt tvivelaktigt beteende genom mängder med filmningar och utspel mot domare. Senast igår försökte han få Rio Ferdinand utvisad efter en klockren glidtackling.

Jag vill förtydliga att jag är Liverpoolfan och har så varit i 35 år. Men igår började jag verkligen tvivla på om jag skulle fortsätta stödja den klubben när jag hörde Kenny Dalglish skrämmande intervju. Han började med att låtsas som att han inte visste att Suarez hade vägrat skaka Evras hand. Han fortsatte med att lägga skulden på media för att hans överbetalda diva inte kan uppföra sig på det sätt som anstår en spelare på Anfield Road. Som väl är så har både Dalglish och Suarez idag offentligt bett om ursäkt samtidigt som den verkställande direktören Ian Ayre i hårda ordalag kritiserat Suarez beteende. I skenet av detta blir ju dumstrutarna på de som försvarade Suarez allt större.

Jag vill också passa på att förtydliga att jag tycker att Patrice Evra inte heller har alla indianer i kanoten. Han hade redan under sin tid i Monaco en fallenhet för att hamna i konflikter och under VM 2010 var han en av de drivande bakom revolten mot Domenech och likt en barnunge förklarade han frankt att han minsann inte ville träna under den förvisso urusle förbundskaptenen. Men oavsett tränarens kvalitéer kan man inte som välbetald professionell idrottsman bete sig så. Hans beteende efter slutsignalen igår var därför lika väntat som fullständigt osmakligt. Även där lyckas de mest förvirrade Unitedsupportrar få det till att han minsann får fira hur mycket han vill och att han inte kunde rå för att Suarez ”råkade” vara just där.

När det gäller den här typen av frågor så är det inte bara klubbledare, spelare och media som har ett ansvar, utan där har även du och jag ett ansvar. Vi som är gräsrötterna inom fotbollsvärlden, fansen som följer våra lag i vått och torrt och som älskar våra lag och att följa fotbollen i världen och den lycka den ger. Varje gång vi spyr galla över en spelare vi tycker är värdelös eller en domare som inte förtjänar att se dagens ljus så späder vi på den intolerans som är på väg att skena i fotbollsvärlden. Detta är grogrunden för de konflikter som ibland kan ta sig de mest fatala uttryck i form av våld och till och med ond bråd död.

Vi pratar om att spelare ska vara förebilder för ungdomar och det är ju ett epitet man verkligen inte kan beskylla vare sig Suarez eller Evra för att vara. Men vilka förebilder ska du och jag vara? Ska vi häckla spelare, managers och motståndarsupporters och på så sätt visa yngre fans på internet hur det ska gå till? I så fall vill i alla fall inte jag vara med.

 

 

Leave a Comment