Krönika: Ibland räcker det med en traktor

Att sätta fotbollsresultat i allmänhet och skrällar i synnerhet i ett större perspektiv är något som man sällan tar sig tid att göra. Men om man skrapar lite på ytan och försöker borra ner sig i hur stor en skräll är så inser man snabbt att den bragd som det ”lilla” vitryska laget Bate Borisov stod för på tisdagskvällen är en av de större som skett i Champions Leagues 20-åriga historia. Ur en dåtid som rymmer såväl födelse som död och uppståndelse har Borisovs blågula hjältar skapat sig en nutid som innebär full poäng efter två omgångar och därmed löfte om en framtid som är bra mycket ljusare än något som den blott 39-åriga klubben tidigare upplevt.

Ett land som drabbas av misär i nästintill ofattbara proportioner hamnar ofta i nån slags vakuum där förtvivlade människor försöker slå tillbaka mot överheter samtidigt som vissa profitörer använder krisen och instabiliteten som grogrund för att göra sig själv stora vinningar. Vitryssland är ett av Europas och världens mest omdebatterade länder när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. President Lukasjenko driver landet med järnhand och få är de som vill eller vågar sätta sig upp mot regimen av rädsla för repressalier som står bortom rimlighetens gräns. Under den senaste valrörelsen gick det så lång att den vitryska regimen skickade ut egna provokatörer, allt för att rättfärdiga ännu mer förtryck och våld. I allt detta står det vitryska fotbollslaget BATE Borisov mer och mer ut som folkets hopp. Inte som ska ge dem deras frihet från regimen åter, men som ska ge dem framtidstro i tider där Vitryssland blir utsett till Europas minst demokratiska land.

I detta Bate, sprunget ur statligt finansierade traktorföretaget BATE, består spelartruppen till 90 % av vitryssar. Man har en lönebudget, som per spelare, enligt uppgifter till engelska the Guardian ligger på mellan 500 och 1000 dollar i månaden. Detta ska ställas mot ett Bayern München som inte bara spelade final i denna turnering i våras utan som dessutom, istället för ett statligt traktorreservdelsföretag, har multinationella biljätten Audi ryggen som en av delägarna i Bayern München AG. Utöver dem så förlängde man för en tid sedan avtalet med huvudsponsorn Deutsche Telekom till år 2017. Detta är ett avtal som enligt uppgifter ska vara värt kring motsvarande en miljard kronor.

2011 redovisade man lönekostnader för exempelvis Arjen Robben, Bastian Schweinsteiger och Franck Ribery på 19 miljoner euro. Man hade under föregående säsong en total lönesumma på 160 miljoner Euro. Det blir liksom många traktorer det.

Ändå var det detta Bayern som såg ut som traktorer och Bate som en hyperslimmad och hypereffektiv lyxaudi under tisdagskvällens fajt på Dynamo Minsk stadium(deras egen Harodskoy Stadium håller inte för Europaspel). En av de spelarna som kunde lämna Vitrysssland med hedern i behåll var spelmotorn Toni Kroos. Han hade också den bästa chansen tidigt i matchen, men stolpen var i vägen. Utöver denna chans och ett skenbart bollinnehav var det ett blekt och ganska lojt Bayern München som uppträdde. Det kan vara fråga värt om inte någon ur den minst sagt historiskt betyngda och respekterade trion Beckenbauer,Rummenigge och Hoeness kommer att göra ett besök på träningsanläggningen någon av de närmaste dagarna för att avleverera ett ”Donnerwetter” mycket likt det som Rummenigge bjöd på efter att laget ifjol förlorat med ett noll nere i Basel.

BATEs stora stjärnspelare och regissör är Alexander Hleb, som har meriter från både Barcelona och framförallt Arsenal. I en intervju med ESPN efter matchen så medgav han att det naturligtvis var ett sensationellt resultat, men att man verkligen ville och trodde på det. Och i dagens fotbollsvärld när gränserna suddas ut allt mer, och när blåbärslag snart bara är en mediakonstruktion , så handlar det om att gå till jobbet och göra just sitt jobb. Gör man inte det kan en traktor slå en Audi alla dagar i veckan.

Nu kommer Bayern naturligtvis att rida ut den här stormen och ta sig till slutspel. Allt annat är givetvis befängt att tro. Det traktorgänget från Borisov dock har åstadkommit är att man har skickat en skarp signal till de två lag som på förhand sagts vara de som ska göra upp om andraplatsen, nämligen Valencia och Lille. BATE har säkerligen ett och annat trix kvar i bakfickan och framförallt har man ett hjärta stort som vilken traktormotor som helst. Det är med det hjärtat man ska kämpa sig till en plats bland de sexton, och dessutom skicka ut en låga av hopp till de vitryssar som tror på ett liv även efter att Champions Leaguehymnen ebbat ut.

Leave a Comment