Krönika: Inte bara Milan som förlorar på affären

Totti gick tidigare ut idag och sa ”Om Thiago Silva och Zlatan lämnar Milan kommer hela Serie-A att tappa”. Totti har helt rätt.

Både Zlatan Ibrahimovic och Thiago Silva är mästare. Två stora mästare inom dagens fotboll. Mästare som är omöjliga att ersätta.
Zlatan gjorde en fantastisk säsong förra året, den bästa i hans karriär om man ser till hur många mål han gjorde. Att Milan sen vill sälja honom är väldigt lustigt. Zlatan trivs i Milano. Han sålde till exempel sitt hus i Sverige och köpte ett jättefint hus i Milano, det gör man bara om man har tänkt sig en framtid i staden. Likaså Thiago Silva. Han trivs väldigt bra i Milan men tvingas också, mer eller mindre, bort från klubben. Silva har flera gånger gått ut och sagt hur mycket han älskar Milan och dess supportrar. Han har sagt att han alltid vill spela för Milan och bli en legend för klubben.

Galliani, Milans sportchef, har ljugit för supportrarna allt för många gånger nu. Han har sagt att Milans ekonomi är stabil och bra. Alla har vetat det sedan länge att Milans ekonomi är riktigt dålig. Man har hela tiden försökt leta efter spelare som kommer in gratis till klubben vilket inte håller om man vill vara den storklubb som man pratar om. Man har till exempel aldrig försökt lösa de problem som finns i laget utan istället låna in spelare med köpoption vilket i min mening (oftast) är helt onödigt. Vi har sedan Janklulovskis storhetsdagar (och det varade för jävligt länge sedan) haft problem på vänsterbackspositionen, ändå har ingeting hänt. Alltid kortsiktiga lösningar. Nu senast kallade vi in Mesbah efter att Taiwo visat att han inte håller måttet. Mesbah visade samma sak – att han inte håller måttet. Det var en sån där korkad, billig och kortsiktig värvning som bara ger klubben onödiga utgifter.

Milan är inte den enda klubb som har detta problem. Många klubbar dras med dålig ekonomi och alltför ofta ser vi korkade och kortsiktiga lösningar som egentligen inte ger klubben någonting.

En annan orsak till att alla klubbar har så dålig ekonomi är arenafrågan. De flesta klubbarna hyr arenorna vilket inte ger alls mycket pengar i publikintäkter. Och nu när publikstödet blir sämre och sämre påverkas klubbarnas ekonomi ännu mer. Något som Italien bör göra är att bygga nya arenor, där bygger man grunden till en framgångsrik liga. Punkt slut. Att klubbarna ska äga sina egna arenor är en nödvändighet för att klubbarna ska gå runt.

Återigen till Galliani. Varför står han och ljuger oss alla i ansiktet hela tiden? Han lurar inte bara supportrarna med sina dumma och korkade kommentarer till tidningarna, han lurar också spelarna och vilseleder dem. Jag vet inte helt säkert men jag tror att Zlatan och Thiago Silva var inställda på att få stanna i Milan där de trivs bra med sina familjer. Istället svänger det om snabbt och det visar sig att Berlusconi sålt dem utan att informationen knappt nåt dem.

Tillbaka till vad Totti sa. Stjärnglansen kommer försvinna utan Zlatan och Silva.

Nu utan Zlatan och Thiago Silva kommer ligan tappa mycket intresse. Både från media och folk som följer lagen. Det drabbar alltså inte bara Milan utan hela Serie-A och Italien. Juventus är det enda storlaget och kommer troligtvis binda till sig en stjärna, de kommer troligtvis vinna ligan pånytt och få framgång i Champions League. Milan och Inter får försöka värva avdankade stjärnor som inte kommer ge något rent sportsligt, kanske bara ett litet klirr i kassan när det gäller tröjförsäljning.

Om ligan ska fortsätta leva måste storklubbarna våga satsa lite, både på spelare med klass men också på nya arenor, annars kommer ligan aldrig komma ifatt England, Spanien och Tyskland.

Leave a Comment