Krönika: Ladies Night

Jag ska villigt erkänna ett fotbollspolitiskt tillkortakommande. Jag är inte speciellt intresserad av damfotboll. Men just inför den här säsongen så är det som att något har hänt. Det har satsats mer, Sverige har ett färskt VM-brons i bagaget och tränarna och spelarna tar för sig lite mer medialt och därmed skapat ett förhöjt intresse.

Naturligtvis så låter sig inte ett sånt här inlägg skrivas utan att nämna Marta, den brasilianska storstjärnan. Hon är för den stora skaran i russinet i Tyresös( jag vägrar skriva det där uttjatade spanska R-prefixet) satsning. Någonstans tycker jag emellertid att Marta inte är lika självklart lysande som hon tidigare varit. Den fotbollsmässiga skickligheten kan ingen ifrågasätta, men under sommarens VM så visade hon i flera matcher på dåligt humör och ett idogt filmande. Någonstans så påminner hon om flertalet spelare i Barcelona, gudomliga spelare men som ändå känner sig nödd och tvungna att fuska sig till fördelar, tråkigt men icke desto mindre sant.

För mig är russinet i årets allsvenska kaka ett annat av Tyresös stjärnförvärv, nämligen Lisa Dahlkvist. Genetiskt, men inte fotbollsmässigt, besläktad med den gamle snedsparkaren Sven Dahlkvist i AIK. Den attityd och pondus hon visade i sommarens VM-spel kan Erik Hamrén använda som instruktionsbok när han ska lära ut begreppet ”shining” till sina spelare. Det ögonblicket som etsat sig fast starkast är när hon inför straffen mot USA vann psykkriget mot den amerikanske stjärnmålvakten Hope Solo.

Kommer Tyresö då att cruisa sig fram till ett säkert SM-guld? Ja, mycket tyder på det. Man har utöver Marta och Dahlkvist ”shoppat” in spelare som Veronica Boquete, Linda Sembrant och landslagskaptenen Caroline Seger. Det sägs att tränare Stefan Fredriksson hållt utvecklingssamtal för att förbereda stjärnorna på att acceptera att ibland få nöta bänk.

Andra spännande spelare och karaktärer som jag spänt kommer att följa är Sveriges bästa försvarare Charlotte Rohlin, den isländska tränartuffingen Elisabeth Gunnarsdottir, Nilla Fischers nytändning i Linköping, de spännande nykomlingarna Vittsjös framfart och hur Stefan Rehn ska klara omställningen från tränaruppdrag i herrallsvenskan till damernas dito

Om jag med min relativt tveksamma kunskap om damernas allsvenska( jag tänker bättra på den) ska komma med ett icke initierat tips så får det se ut så här:

1. Tyresö

Kommentar: Kvalitén på truppen talar för sig själv. En guldmiss kan inte betecknas som något mindre än ett fiasko

2. Linköping

Kommentar: Med nyförvärv som Nilla Fischer,Manon Melis och Lisa de Vanna så känns Linköping som lika givna tvåor i årets liga.

3. Kristianstad

Kommentar: Ett tips som sticker ut. Jag tror att Kristianstad är givna på den övre halvan och jag gillar den isländske tränaren Elisabeth Gunnarsdottirs tuffa och kompromisslösa stil. Jag tror att det behövs fler damtränare i damfotbollen. Ska bli intressant att se om Kosovare Asslani kan få en nytändning på Vilans IP.

4. LDB Malmö

Kommentar: Har värvat Ramona Bachmann, men känns ändå betydligt svagare i år. Får man en bra start är man dock definitivt med och slåss om topp 3.

5. Göteborg

Kommentar: Torbjörn Nilssons damer är alltid sammansvetsade lag som jobbar för varandra. Hans något mjukare och pedagogiska framtoning har passat som hand i handsken för Göteborgstjejerna.

6. Umeå

Kommentar: Stjärnglansen och storhetstiden är sedan länge förbi och det gäller för Umeålaget att bygga nytt. Kultur och tradition finns i massor och därför kommer man att hamna på en respektabel placering

7. Örebro

Kommentar: Ett hårt arbetande och starkt hemmalag kommer att hamna på en ganska säker placering i seriens ingenmansland.

8. Jitex

Kommentar: Stefan Rehn borgar för att det kommer att finnas ett stort intresse för den gamla mästarklubben. Har kulturen och kvalitén för att spela allsvenskt även 2013.

9. Vittsjö

Kommentar: Ett tips kanske mer med hjärtat än hjärnan då jag är uppväxt ganska nära och har mött klubbens herrlag många gånger. Man har värvat rutinerat folk, men har en ganska tunn trupp. Beroende av en bra start och en jämn ström med hemmapoäng.

10. Djurgården

Kommentar: Ser ut att bli ett tufft år för Djurgårdsdamerna även om den sena värvningen av Jessica Landström naturligtvis kan precis den boost som järnkaminerna behöver.

11. Piteå

Kommentar: Legat långt ner i tabellen länge och nu har man värvat fler utländska spelare och frågan är om det är rätt väg att gå.

12. AIK

Kommentar: Nykomlingar som kommer att få slita ont för varje poäng de ska dra in.

Sammanfattningsvis ska det bli spännande att följa årets damsäsong och även om premiäromgången går medan det fortfarande är ljust så vill jag ändå påstå att det är i afton damernas: Ladies Night!

Leave a Comment