Krönika: Premier League efter tio spelade omgångar

Det har nu spelats tio omgångar i årets upplaga av Premier League 2012/13.  Ser det ut som förväntat? Både ja och nej om ni frågar mig. 

Att det skulle bli en topptrio med Manchester United, Manchester City och Chelsea är ingen överraskning. Trupperna i respektive lag är i en klass för sig. Så att bucklan kommer hamna hos någon av dessa var inte svårtippat inför säsongen, och inte nu heller när man tittar på tabellen.

Den stora överraskningen, eller skrällen om man vill kalla det så, är Everton. Vem trodde att ”lilla” Everton skulle parkera på en fjärdeplats efter tio spelade matcher. Inte jag i alla fall. Frågan hur länge dom ligger kvar där återstår att se, men det är alltid kul med en uppstickare. Sanningen är också att dom förtjänar att ligga där dom ligger. Kul för staden och klubben att det går så bra för David Moyes och hans mannar.
West Bromwich var uppe och nafsade bland topptrion ett tag, men har nu halkat ner till en nionde plats. Där kan dom säkerligen ligga kvar när serien är färdigspelad.

Om Everton är den stora överraskningen, vem eller vilka är den stora besvikelsen. Jag tänker direkt på två lag. Ena är det återigen storsatsande Queens Park Rangers. Man värvade, om jag inte missminner mig, 12 spelare i somras. TOLV spelare! Helt otroligt! Trots detta slösande, eller spenderande om man hellre vill välja det ordet, ligger laget på en pinsam 19:e plats. Alltså näst sist med blygsamma 4 poäng, och minus 11 i målskillnad. Att tränare Mark Hughes hänger löst känns inte som en högoddsare direkt. Jag hade inte velat vara i hans kläder nu kan jag erkänna. Jag kan för övrigt tipsa om dokumentären om just QPR, den är helt klart sevärd. Den finns bland annat på viaplay. Vägen till Premier League heter den. Ta gärna en titt på den.

Även i år måste Liverpool nämnas i den mindre åtråvärda kategorin som en besvikelse. Även om klubben inte spenderat så stora summor på spelare denna sommaren som ifjol, så är 11 poäng på tio matcher ingenting att skryta med. Det stora problemet är även i år målskyttet. Laget har inte kunnat förvalta det stora spelövertag man haft i dom flesta matcherna i mål. Det är ett väldigt stort problem, som ska lösas i januari enligt tränaren Brendan Rodgers. Pengar ska det finnas, och dom måste användas tycker jag. 13 mål framåt är för lite om man vill ta sig ut i Europa nästa säsong. Då ska man ha i åtanke att fem mål gjordes i matchen mot Norwich på Carrow Road. Det innebär med snabb huvudräkning, 8 mål på dom nio andra matcherna. Det håller inte om man vill sluta längre upp i tabellen.
Kul är det dock att man har fått se tonåringarna Andre Wisdom, Raheem Sterling och Suso i ligaspelet. Tre unga och lovande spelare som kommer bli bra spelare, och viktiga för Rodgers lagbygge. Spelet överlag ser riktigt bra ut, men fler spelare än Luis Suarez, som har gjort sju mål på dessa tio matcher, måste hamna i målprotokollet. Annars blir det även i år en mindre smickrande mittenplacering för Liverpool. Även här tipsar jag om dokumentärserien om Liverpool som går under namnet Being Liverpool.

En annan tråkig snackis är insatserna från domarna. Alldeles för ofta hamnar dessa herrar i fokus efter slutsignalen. Det godkänns offsidemål, det vinkas offside och mål som borde blivit godkända döms bort, det visas ut spelare för incidenter som inte ens ska ges ett gult kort för och så vidare…
Men det är en tråkig debatt som jag inte tänker fördjupa mig i, jag hoppas bara att Mike Riley och FA ser över detta problem, som man kan kalla det.

Fotbollen ska hamna i fokus, det är det man ska kunna diskutera efter en match, inte ett bortdömt mål eller ett offsidemål som blivit godkänt med mera. Så är det bara.
Nu har vi 28 underbara omgångar kvar att se fram emot. Njut av dessa och hoppas att era favoritlag gör sitt jobb på planen och gör oss supportrar glada och än mer stolta över det lag man nu än följer.

Leave a Comment