Krönika: Respekt hos en supporter, existerar det?

Fotboll slutar aldrig att överraska. När samtalsämnena tar slut uppkommer alltid en ny het diskussion. Newcastle – Liverpool var en svårsmält historia, och visst kan Martin Atkinson inte sova med gott samvete i natt? Det som ändå, enligt mig, överraskade mest var hemmafansens bedrövliga beteende.

Andy Carroll var tydlig inför återkomsten till Newcastle – ett eventuellt mål skulle inte firas, för att respektera favoritklubben som han givit så många viktiga mål. Redan från matchminut ett var Newcastlefansen lika tydliga. Tacksamheten mot allt den förra hjälten gjort skulle belönas i burop och hån. Till viss del kan man ändå acceptera fansen, det är ju självklart att de köpt Newcastles historia i vad som egentligen låg bakom den kontroversiella övergången.

Vad som var betydligt mer överraskande var när José Enrique fick ta emot samma högljudda hån vid varje bollkontakt. Inte ens de brittiska kommentatorerna kunde hålla sig för skratt när buropen löd högre än supporten till det egna laget. Varför skulle man bua ut Enrique? Detsamma kan frågas om Craig Bellamy, som även han bidrog till en hel del för klubben. Är det så här en klubb som nyligen låg i Championship tackar sina forna hjältar?

Ett leende skapades när man såg den vänskapliga stämningen i spelartunneln innan matchen. Enrique, och särskilt Carroll, syntes mer omkring hemmalagets spelare än hos sina egna. Skratt, prat och leenden fanns överallt. Den behagliga känslan som skapades hos en fotbollsälskare försvann snabbt när matchen, och därmed verkligheten, startade. Jag blev ärligt talat otroligt besviken på beteendet från hemmalagets fans.

Man pratar idag om att fotbollsspelare bör visa respekt till sina gamla klubbar. Andy Carroll är ett praktexempel på detta med sina ständiga hyllningar till sin modersklubb. Men varför ska man som fotbollsspelare ge respekt till en folkgrupp som själva inte hört talas om ordet respekt? Respekt tar man inte, det är något man måste förtjäna. Detta gäller åt båda hållen.

Andy Carroll tröttnade. Det syntes tydligt. Jag är helt säker på att känslorna till Newcastle aldrig slocknar, men relationen till fansen är död. Hans försök att filma till sig en straff var en stark markering på vad han tyckte om sveket från sina gamla fans. Att byta ut honom var fel drag av Kenny Dalglish. Det innebar att läktarna vann. Mobbarna tilläts trycka ner den ensamma. Fotbollen är på väg neråt.

1 Comment

  1. M

    Jag såg matchen och jag håller med. Riktigt bra skrivet!!

Leave a Comment