Krönika:Solen värmer och ikväll kan fotbollen värma

Jag sitter just nu på altan och njuter av solen och en het rykande varm kopp kaffe. Fåglarna kvittrar och barnen är aktiva med att cykla, åka bräda(skateboard) och vissa spelar fotboll. När jag för någon timme sen tog en cykeltur till affären så passerade jag ett grönområde där två pojkar spelade fotboll. Den ena iklädd en Chelsea-tröja med Lampard på ryggen och den andra hade en Bayern-tröja med Robben på ryggen. Jag saktade in för att lyssna på vad dom sa till varandra, det var intressant. Det sades bland annat att Bayern kommer krossa Chelsea ikväll, dom har hemmaplan, bättre spelare med mera..

Tyvärr är det sällsynt att man får se sånt här numera. Oftast är det tevespel som hägrar för den yngre generationen. Men för en fotbollsälskare som mig så var detta en härlig syn. En syn man gärna ser mer av.

Det fick mig också att tänka på att ikväll smäller. Den andra stora fotbollsfinalen av tre stycken detta året. Den första var den i Europa League, den andra spelas ikväll och den tredje stora är självklart sommarens stora höjdpunkt som är EM.
Men om man ska fokusera lite på vad som komma skall ikväll så är det en final som jag tror kan bjuda på en underhållande fotboll. England mot Tyskland brukar innebära tuffa bataljer, även om det är i klubblagssammanhang ikväll. Även om det bara är rykten så kan detta vara Roberto Di Matteos sista match som tränare i Chelsea. Vad vore det bästa sättet att avsluta den på om inte med att få lyfta Champions League bucklan ikväll.

Det lutar i alla fall mot en tysk seger ikväll om ni frågar mig. Inte bara det faktum att matchen spelas på tysk mark, utan helheten i det tyska laget väger tyngre. En spelare som gärna vinner finalen ikväll är lagkaptenen i Bayern, Phillipp Lahm, som säger så här inför matchen:”Jag föddes i München, jag växte upp i München, jag kom till FC Bayern när jag var elva år. Man kan lugnt säga att jag känner mig hemma här. Vi har hungern och viljan. Självklart är det positivt för oss att spela finalen här.”

Det står mellan två lag som haft en fantastisk resa till finalen, där den kanske största ”skrällen” var när Chelsea slog ut självaste Barcelona i semifinalen. Men ikväll är det en match där båda lagen rättvist nått finalen med övertygande spel hela vägen. Självklart har det blivit lite tuffare, men jag anser ändå att jag inte trodde för ett halvår sedan att finalen skulle spelas mellan just dessa två lagen. Jag hoppas innerligt att inget av lagen backar hem och spelar ett så kallat fegspel, syftar lite på hur Chelsea spelade senast mot Barcelona. För ikväll vinner det lag som vågar spela ut, vågar anfalla, vågar slå den något svårare passningen. Nyckelordet jag menar är vågar, den som vågar mest vinner mest anser jag.

Vilket lag vinner då? Jo, Bayern kommer stå som segrare när klockan är strax före 23.00. Jag har svårt att se hur Di Matteos mannar ska kunna stå emot den tyska maskinen som Jupp Heynckes står för. Och utan att nämna några spelare vid namn så är Bayern lag ett betydligt bättre lag än det som Chelsea mönstrar ikväll.

Det är nu cirka sju timmar till matchstart. Jag tänker ladda upp med både god dryck och tilltugg till kvällen. Mitt råd är att alla som älskar och brinner för fotbollen gör detsamma. Ta på era matchtröjor om ni följer något av finallagen. För missar man en final i Champions League, så missar man något utöver det extra.

Här nedan kommer det förutsättningar för finalen.

Tidigare möten mellan finallagen: Chelsea-Bayern 4-2, Bayern-Chelsea 3-2 (kvartsfinal 2005).

Missar finalen: Holger Badstuber, David Alaba och Luiz Gustavo är avstängda i Bayern, John Terry, Branislav Ivanovic, Ramires och Raul Meireles i Chelsea.

Finalvana: Bayern vann turneringen senast 2001 (med Patrik Andersson i laget) och förlorade finalen 2010 mot Inter i Madrid. Chelseas hittills enda finalframträdande var i förlusten på straffar mot Manchester United i Moskva 2008.

Bayern Münchens facit mot Engelskt motstånd ( vinster-oavgjorda-förluster) :

Hemma: 10-5-1. Borta: 2-7-6.

Finaler: 1-0-3. Totalt: 13-12-10.

Målskillnad: 51-43.

Chelseas facit mot tyskt motstånd ( vinster-oavgjorda-förluster) :

Hemma: 5-1-0. Borta: 1-1-4.

Finaler: 1-0-0. Totalt: 7-2-4.

Målskillnad: 18-10.

Namn: Allianz arena.

Publikkapacitet: 66 000 (vid internationella matcher, med enbart sittplatser).

Hemmalag: Bayern München, 1860 München.

Färdigbyggd: 30 maj 2005.

Kostnad: 3,05 miljarder kronor.

Största matcher: VM-semifinalen mellan Portugal och Frankrike 2006, VM-åttondelsfinalen mellan Sverige och Tyskland 2006, Champions League-finalen 2012 i kväll.

 

Leave a Comment