Krönika:Tuff start på det nya jobbet

Chelseas nya tränare fick ingen rolig start på jobbet. Rättvist eller totalt korkat är två olika synvinklar man kan se det ifrån. Men frågan är vem det är som ska ta smällen efter sparkandet av Roberto Di Matteo. 

Det borde inte ha kommit som en chock egentligen att Roberto Di Matteo fick lämna tränarposten i Chelsea. Men denna gången är det ändå svårt att egentligen förstå hur Roman Abramovich tänkte. Någon gång måste Roman och Chelsea börja tänka långsiktigt. Snacket gick förra sommaren att Andre Villas-Boas skulle få tid att forma ett nytt Chelsea. Hur det gick vet vi alla. Nu sitter Villas-Boas på en annan tränarstol. Kanske något bekvämare än den på Stamford Bridge.

Man kan inte bortse från att Romans tålamod med tränare är på gränsen till skrattretande. Han har investerat hutlösa summor pengar på bara tränare under sin tid i Chelsea, och summor är inget jag tänker gå in på,-man blir bara så snurrig av en massa siffror-men åsikten är den att dessa pengar kunde ha satsats på något bättre. Att sparka tränare efter drygt 250 dagar har mer eller mindre blivit en vanesak för den ryska miljardären.

Och då kommer vi in på Rafa Benitez, som anställdes som ny tränare i Chelsea i förra veckan. Och mottagandet denna spanjor fick av fansen på Stamford Bridge i söndags var allt annat än ett glatt välkomnade. En hel del, eller väldigt många, hade lappar där texten Rafa Out stod skriven på ett A4-papper. Är det egentligen så smart att nedvärdera en ny tränare på detta sättet? Är det hans fel för hur situationen har blivit i den blå delen av London? Mitt svar på dessa två frågor är nej och nej.

Att man hyllar Roberto Di Matteo står jag givetvis bakom, det är han värd. Och i mina ögon (som icke Chelsea-supporter) skulle han inte ha fått sparken heller. Men jag återgår ändå till frågan om Benitez var värd denna så kallade protest. Jag kan inte i min värld förstå hur man kan se ner på en tränare på detta sättet under hans första match som tränare för sitt lag, det laget man älskar. Visst, jag köper historiken om att han har varit tränare för en rival (Liverpool). Men nu när Roman valde att sparka ut Di Matteo så fanns det inte så många alternativ. Det finns i dagsläget inte så många bra arbetslösa tränare. Eller vem ville dessa fansen med lapparna hellre ha sett på tränarposten? Ville dom hellre ha kvar Di Matteo så borde det istället ha stått ”Roman Out”. Eller? För det är ju tack vare honom som Di Matteo är arbetslös och att  Benitez nu är ansvarig i Chelsea.

Jag kan förstå att Chelsea-fansen är upprörda, men där dom lägger fokus köper jag inte alls. När man tar emot dom regerande mästarna hemma på Stamford Bridge borde man istället stötta laget under matchen. Nu blev det istället en ganska medioker 0-0 match. Det man kommer minnas från den matchen är hur det lät och såg ut under inledningen av matchen.
Jag kan förstå om en del supportrar till Chelsea kanske tar illa vid sig, eller rentav blir förbannad, av det jag har skrivit. Men jag poängterar (mina ord) att det är Roman Abramovich som borde ta emot kritiken, inte Benitez-eller någon annan tränare heller-för vi vet inte hur länge han får stanna kvar. Det sägs både att han ska stanna fram till nästa sommar för att då ska en annan tränare komma in. Är det inte bättre att någon tränare någon gång får tid att bygga ett lag efter sina idéer.
Borde inte spelare som inte presterar säljas. Frågan är varför bland annat Fernando Torres är så älskad av den ryska ägaren. Är det till stor del denna anfallares brist på mål som gör att tränare efter tränare får lämna. Då borde man kanske se över vart felen sitter, tränare eller spelare.

Nu vill jag inte hänga ut Torres som en form av syndabock, snarare är det så enkelt att han inte har presterat eller levererat i den blå tröjan. Nu finns det inte så många alternativ hos Chelsea på anfallssidan, men det lär nog hända saker i januari. Frågan är om det inte är dags att man börjar fundera på spanjorens framtid som anfallare i Chelsea. Hade Roman gjort det så är jag övertygad om att Roberto hade suttit kvar som tränare. För om till exempel Villas-Boas och Di Matteo inte levererat i ryssens ögon, så vad har Torres gjort egentligen? Inte så mycket för att vara ärlig. Inte om man tänker på den prislappen man fick betala för snart två år sen.

Som sagt, jag tar gärna kritik från alla Chelseas supportrar. Det är bara min åsikt jag vädrar här. Jag anser att Abramovich borde kolla lite mer på fakta och lagets prestationer. Inte bara göra det lätta och kicka en tränare som i våras två titlar, FA-Cupen och Champions League. Och sen bör supportrarna rikta sig hat eller förakt på rätt håll. Kolla vad som händer i klubben, hur ägaren och styrelsen behandlar ledare. Finns det egentligen många numera som vågar ta ett jobberbjudande från Roman Abramovich.

Imorgon är det dags för en ny hemmamatch, då kommer Fulham på besök på Stamford Bridge. Får vi se Rafa Out lapparna igen. Jag skulle inte bli förvånad. Ge Rafael Benitez stöd istället. Och framförallt spelarna. Det är dom som behöver det mest just nu. Och hylla gärna Roberto Di Matteo, det är han värd. Men fundera gärna en eller två gånger på hur Roman Abramovich hanterar tränarfrågorna.

Leave a Comment